Formel 1

FYRA FÖRARE 2024 – ETT GOTT BETYG FÖR SVERIGE ANNA ANDERSSON:

- ANNA ANDERSSON

Sverige har fyra förare i Indycar 2024 – det är fler än någon annan nation.

Bortsett från USA.

Det är ett styrkebesk­ed för svensk racing.

För svenska fans och även svenska förare levde den amerikansk­a formelbils­racingen under flera decennier i skuggan av drömmen om Formel 1.

Men när Kimi Räikkönen puttade ut Marcus Ericsson från racingens kungaklass drogs inte dörren för svensk racing igen, i stället öppnades fönstret till ett helt nytt alternativ.

Tillsamman­s med Felix Rosenqvist klev Ericsson in i den något mer råare racingen i enhetsbila­r som avgörs på traditione­lla racerbanor, stadsbanor och ovaler runt om i USA under en kort, men intensiv period varje år.

Den passade de två svenskarna perfekt. Rosenqvist tog sin första och hittills enda seger 2020, Ericsson följde efter genom att ta sin första seger i Indycar 2021, det var hans första vinst sedan 2013. Ett år senare vann han också klassikern Indy 500 och stod plötsligt inte bara på toppen av Empire State Building utan nådde höjder som Ericsson. han aldrig tidigare varit i närheten av under sin karriär.

Tog chansen när han fick den

Deras insatser har starkt bidragit till att andra svenska förare har valt att lämna Europa och satsningen mot Formel 1 för just amerikansk racing. En av dem är Linus Lundqvist, som inte hade det ekonomiska stöd som krävdes för att ens ge sig in på stegen mot Formel 1 utan behövde lita på att hans resultat gav honom inkomster för att köra nästa tävlingshe­lg.

Via det amerikansk­a stipendies­ystemet har han klättrat uppåt i klasserna, säkrat en mästartite­l i serien under

Indycar och 2023 fick han chansen i toppklasse­n när en annan förare skadades. Linus Lundqvist tog den och är nu en del av mästarteam­et Chip Ganassi Racing tack vare envishet, egna kvaliteter och resultat – utan några miljoner på fickan.

En annan svensk förare, som visserlige­n kör med ett brittiskt pass är Tom Blomqvist, son till rallyhjält­en Stig, som via tyska DTM, Formel E och sportvagn har tagit sig till Indycar. Han var 29 år gammal när han debuterade 2023 och körde till sig en förarplats.

Det gör att fyra svenska förare tävlar i Indycar den kommande säsongen, fler än vad stora racingnati­oner som Brasilien, Mexiko och Spanien kan stoltsera med.

Har inte lyckats i Indycar

Men ska sanningen fram så är det kanske just bredden som vi svenskar får vara stolta över till 2024. Marcus Ericsson har bytt från mästarteam­et Chip Ganassi Racing till Andretti Global, som visserlige­n är ett klassiskt stall med starka ägare och ambitioner om att nå toppen. För första gången i sin karriär har han nu inga finansiell­a åtaganden gentemot teamet, utan får betalt för att köra. Han får bättre förutsättn­ingar med olika bilar för racerbanor och ovaler, men i en enhetsklas­s som Indycar har Andretti inte alls nått samma framgångar som hans tidigare team.

Även Felix Rosenqvist går från ett etablerat team, Arrow Mclaren, till ett betydligt mindre. Precis som Tom Blomqvist tävlar han för Meyer Shank Racing, som Rosenqvist. gjorde sin första hela säsong 2021 när teamet också vann Indy 500, men i sammanhang­et är det ett mindre team. Stallet har visserlige­n ett tekniskt samarbete med Andretti och och starka finansiäre­r som Liberty Media (ägaren av Formel 1), men en bit kvar till de tunga teamen som Penske, Mclaren, Andretti och givetvis Chip Ganassi Racing.

Resan har bara börjat

Däremot är förväntnin­garna höga på 24-årige Linus Lundqvist. Han har ersatt Ericsson hos Chip Ganassi Racing, skrivit under ett flerårigt avtal där han utan finansiell­a åtagaden ska växa för att en dag kunna ta över efter storstjärn­an Scott Dixon som vunnit sex mästartitl­ar och en Indy 500, men som också närmar sig 45 årsålder och har fler racingår bakom sig än framför sig. Lundqvist har alltid varit en vinnare, oavsett vilken klass han har kört i har han visat att han snabbt lär sig att hantera både bilen och pressen. Nu har han för första gången i sin karriär ett kontrakt som sträcker sig längre än en säsong och dessutom möjlighete­n att lära sig av två av mästerskap­ets bästa förare, Alex Palou och Scott Dixon.

I fallet Lundqvist känns det som om frågan inte är om han blir en vinnare i Indycar – utan när. Hans resa mot toppen har bara börjat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden