Formel 1

PAPPAS HJULSPÅR TOM BLOMQVIST ÄR SON TILL RALLYLEGEN­DAREN:

- Anna Andersson

Tom och Stig Blomqvist 1994.

Han är uppvuxen på Nya Zeeland. Tävlar för Storbritan­nien och är son till en svensk ikon.

30 år gammal debuterar Tom Blomqvist i Indycar.

– Pappa är den enda anledninge­n till att jag ens började med motorsport.

När Stig Blomqvist rattade sin Audi Quattro till Vm-titeln i rally år 1984 var Tom inte född, men när han som barn följde med sin pappa på vissa pr-uppdrag insåg han hur respektera­d han var inom motorvärld­en. När pappa dessutom tog med honom och hans bror Paul till en gokartbana på Nya Zeeland och därefter köpte en gokart så var Tom fast.

– De kände igen pappa, vi fick testa, hade roligt och nästa dag så köpte vi en gokart och vi fastnade direkt, berättar Tom Blomqvist. – Han hade en så otroligt lugn approach, älskar sporten och han pushade oss aldrig. Hans namn var ett steg in i racingen, men det var faderns sinne för detaljer som fick Tom att inse vikten av att alltid arbeta hårt. –Han kunde stå och jobba på min gokart när jag gick till skolan och han stod kvar när jag kom hem. Han har ett oerhört sinne för detaljer, även om han är expert på rally och jag har byggt min karriär inom banracinge­n.

”Min största utmaning”

Den vägen har varit allt annat än rak. 2009 tävlade Tom Blomqvist i formelbil i Sverige, sex år senare blev han proffs och vägen har gått via mästerskap som Formel 3, tyska DTM, Formel E, WEC, det amerikansk­a sportvagns­mästerskap­et IMSA och nu till Indycar där han blir teamkolleg­a med Felix Rosenqvist hos Meyer Shank Racing.

– Detta är en stor utmaning, den största som jag har varit med om, säger han.

– Man måste vara realistisk och det var bra att jag fick chansen att köra ett par race i fjol. Målet är att ta en placering bland de 15 främsta under inledninge­n av året, kan jag sedan nå en plats bland de tio främsta under säsongen är jag nöjd.

”Jag kan inte prata svenska”

Samtalet förs på engelska, Blomqvist har levt en stor del av sitt liv på Nya Zeeland, men även i Storbritan­nien och USA. Han är svensk medborgare, men har bara bott i Sverige i nio månader, ändå har han en stark anknytning till Sverige.

– Jag känner mig mer svensk än nyzeeländs­k, jag är ju halvsvensk och jag har ett svenskt namn. Det enda som är lite pinsamt är att jag inte kan prata svenska. Hade jag hört språket oftare hade jag troligen gjort det, säger han.

Tom Blomqvist har tät kontakt med sin pappa.

–Sverige är viktigt för mig och pappa är engagerad. Han ringer varje racehelg, även om han är lite av den gamla skolan och tycker att det är lite farligt med ovalerna. Samtidigt är han stolt och följer allt jag gör.

Nu får Tom Blomqvist ytterligar­e svenska influenser när han blir teamkolleg­a med Felix Rosenqvist hos Meyer Shank Racing, de två tävlade tillsamman­s som tonåringar och är ungefär lika gamla.

– Felix är oerhört jordnära, har inget stort ego och han har en erfarenhet av Indycar som jag saknar. Han är rak, ärlig och kan ge mig råd. Han har gjort allt det jag går igenom nu, med att köra på ovaler för första gången och jag kan lita på honom. Kanske kan han bättra på min svenska också.

Du har tagit dig till Indycar på omvägar, varit väldigt framgångsr­ik Daytonas 24-timmarslop­p. Vad är målet med din karriär?

– En dag vill jag vinna Le Mans, men jag hoppas att jag verkligen kan ta chansen och tillbringa de kommande tio åren i Indycar.

40 år efter Stig Blomqvists Vm-titel i rally är sonen Tom redo att ta nästa steg i karriären.

Som rookie i Indycar.

Linus Lundqvist är stockholma­ren med talang men helt utan ekonomi. Ändå har han fått en av racingvärl­dens mest eftertrakt­ade styrningar – utan att betala en krona. Allt tack vare att han tog chansen när han fick den.

–Jag gjorde några av mina bästa race någonsin när jag behövde det som mest, skrattar han.

När Simon Pagenaud skadades illa letade Meyer Shank Racing efter en förare och de hittade Lundqvist. Han var mästare i underkateg­orin Indy Lights men helt oprövad i Indycar och nära att dra tillbaka till Sverige. Budgeten hade spruckit.

– Pengarna var slut. Den chans de gav mig var helt avgörande, utan den hade jag aldrig hållit på med motorsport i dag. Så nära var det, säger Lundqvist.

”Det var nu eller aldrig”

Han tänker tillbaka på premiären i Nashville den 6 augusti 2023.

– Grejen var att jag kunde inte betala för den styrningen, men jag fick chansen ändå och visste att det var min chans, min framtid. Jag visste att jag var tvungen att prestera, annars hade karriären varit över.

Han kvalade in på en överraskan­de elfte plats, men avslutade tävlingen i muren efter 69 av 80 varv.

– Eftersom jag visste att det var nu eller aldrig mådde jag så oerhört dåligt efter att ha kraschat. Jag trodde att jag hade sumpat hela min framtid, säger Linus Lundqvist.

Får betalt – för första gången

Men resultatet fram till dess var så pass bra att han fick ytterligar­e möjlighete­r – och dessutom körde han till sig ett flerårigt kontrakt med Chip Ganassi Racing. 2024 ersätter han Marcus Ericsson och han får

har varit tydlig med att detta är en långsiktig satsning. Jag kör alltid för att vinna.”

 ?? Foto: PRIVAT Foto: INDYCAR/PESKE ?? Tom Blomqvist i Indianapol­is i höstas.
Foto: PRIVAT Foto: INDYCAR/PESKE Tom Blomqvist i Indianapol­is i höstas.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: CHIP GANASSI RACING, PENSKE ??
Foto: CHIP GANASSI RACING, PENSKE
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden