Formel 1

”KÄNNS JÄVLIGT

- Anna Andersson

meriterade kollegor och han var tvungen att bidra finansiell­t.

Får mer att säga till om

Hos Andretti Global är situatione­n en annan. För första gången i sin karriär behöver han inte bidra till teamets budget. Han får dessutom tillgång till en ovalbil och en reservbil, något hans tidigare stallkamra­ter hade.

– Nu har jag för första gången tillgång till tre bilar. Tidigare byggdes den bil jag hade om, medan kollegorna hade alternativ till olika bantyper. Det är kul att komma till ett team där det finns resurser och en plan för mig, säger han.

– Detta är en långsiktig satsning, det är klart att det blir en omställnin­g att bygga upp någonting, men detta är ett team som kan vinna race. Målet är att vinna race och vara med i toppen av mästerskap­et, men jag är ödmjuk inför uppgiften.

Hos Andretti Global blir han dessutom den mest erfarne föraren, vilket är en roll som lockar.

– Detta är ett starkt team, inte bara i USA utan i flera mästerskap runt om i världen. Här får jag en roll som ledare i teamet, till två yngre förare i Kyle och Colton, säger Marcus

Ericsson.

–Stallet har också nya delägare. Det finns nya ambitioner och resurser som kan göra Andretti till ett toppteam. Det är ett stall som vill bli en maktfaktor inom internatio­nell racing och att bli handplocka­d till det är lockande.

”Jag vet vad jag vill”

Ericsson har två platser bland de två främsta i de två senaste årens Indy 500, Andretti har inte tagit en seger i klassikern sedan 2017, då med Takuma Sato.

Vad talar för att du ska vara med i täten i Indy 500 även i år?

– Jag vet vad jag vill ha och har stora förhoppnin­gar. Jag vet att Andretti lägger ner tid och resurser på Indy 500 och jag är övertygad om att vi kan vara med och slåss om den segern. Jag vet vad som krävs. Stallet har team i bland annat Indycar, Formel E och IMSA. Det försöker också få en startplats i Formel 1. Finns det någon risk att ni tar bort fokus från Indycar?

–Det var också en av mina frågor, innan jag skrev på. Teamet försäkrade mig om att det bara är bra att ha olika program, att det finns en styrka i att kunna utbyta informatio­n. De hade starka motargumen­t, tydliga nog för att övertyga mig. Jag ser fram emot att vi ska bilda en helhet, att jag ska kunna etablera mig och hjälpa till att höja teamets lägstanivå.

Andretti Global

97 F1-lopp mellan 2014 och 2018. 80 lopp i Indycar sedan 2019. Seger i Indy 500 2022, tvåa 2023. Har fyra segrar och nio pallplatse­r i Indycar.

 ?? Foto: PENSKE ENTERTAINM­ENT, TT, GETTY IMAGES ?? Svensken har bytt team, till Andretti Global, inför 2024 års säsong.
”Vi slåss om segern i Indy 500. Jag vet vad som krävs.”
Meriter:
Indy 500 2022.
Foto: PENSKE ENTERTAINM­ENT, TT, GETTY IMAGES Svensken har bytt team, till Andretti Global, inför 2024 års säsong. ”Vi slåss om segern i Indy 500. Jag vet vad som krävs.” Meriter: Indy 500 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden