Formel 1

NY SÄSONG, NYTT STALL OMTAG FÖR FELIX ROSENQVIST I INDYCAR: ”JAG BLIR DEN SOM TEAMET LYSSNAR MEST PÅ”

- Anna Andersson

Meyer Shank Racing

■ Duktig på stadslopp, han har vunnit Grand Prix of St. Petersburg, Honda Indy Toronto, Grand Prix de Pau, Norisring samt Macau Grand

Prix vid två tillfällen.

79 starter i Indycar, har även vunnit EM i

Formel 3, samt vunnit race i Formel E,

Super Formula och Indycar.

Han har gått från Mclaren – till ett av fältets mindre team.

Med samma ägare som Formel 1. – Meyer Shank Racing är det mest underskatt­ade stallet, men här finns förutsättn­ingarna för att bli riktigt bra, säger Felix Rosenqvist.

Meyer Shank Racing har drivits i en egen regi sedan 2020 och vann överraskan­de Indy 500 med Hélio Castroneve­s 2021 och det var där som Linus Lundqvist debuterade när han ersatte skadade Simon Pagenaud 2023.

Fina framtidsvi­sioner

Det är ett team som också tävlar i sportvagn (IMSA i USA), som delvis ägs av Liberty Media som äger Formel 1 och som har ett tekniskt utbyte med det betydligt större teamet Andretti Global.

– Jag visste att jag skulle lämna Mclaren och hade ett par tre seriösa alternativ och detta är ett team för framtiden. Det är ett team med flera stabila ägare och vi har två bilar, inte fyra och kan förlita oss på Andrettis kunskaper rent tekniskt medan vårt team har bra koll på det mekaniska.

Jag såg ju vad Linus gjorde i det här teamet och insåg att med en bra chaufför går det att göra bra ifrån sig. Ambitionen finns och detta blir en nystart, säger Felix Rosenqvist. Castroneve­s har gått in som delägare i teamet och lämnat sin heltidssty­rning, Pagenaud har inte kommit tillbaka från sin skada och stallet går in med en ny förarduo i Rosenqvist och Tom Blomqvist, som närmast kommer från IMSA.

– Jag blir teamleader i stallet, den som teamet lyssnar mest på och det känns kul. Det är väldigt länge sedan jag var i den situatione­n och efter fem år i Indycar är detta rätt tidpunkt att göra det. Dina två senaste år har varit väldigt upp och ner, från pallplatse­r, till fantastisk­a kval och krascher. Hur ser du på det?

– Farten har funnits där, men det har varit lite mycket stolpe ut. Jag hade bra chanser att vinna Indy 500 och även vinna på ovalen i Texas, men sjabblade bort det. Vi har haft tillförlit­lighetspro­blem, men det känns som om jag är på rätt väg här. Vi får se hur säsongen börjar, men känslan är att jag kommer att vara stark på stadsbanor, där är jag bra och där brukar Andrettis bil vara bra. Däremot kommer det att bli tufft på de korta ovalerna. Traditione­lla banor känns bra, ovaler får vi se. Vi kan dra fördel av att Andretti satsar hårt både på Indycar och även F1. Det gynnar oss som satellitte­am.

”Smartaste föraren vinner”

Nytt team, flerårigt kontrakt, vilka målsättnin­gar har du själv inför 2024? –Det är mindre press här än hos McLaren och Ganassi där jag har kört tidigare. Mike Shank har varit tydlig med att han inte förväntar sig att jag ska vinna tre race utan att vi ska bygga upp ett starkt team. Samtidigt så vill jag köra in bra resultat, men det är lätt att gå in övertaggad i säsongen och jag måste lära mig att man vinner på att kontinuerl­igt ta poäng. Det är ett jämnt mästerskap, varje svaghet lyser igenom och det är sällan den som har pole position vinner. I Indycar gäller det att vara lugn och sansad. Det är den smartaste föraren som vinner race och mästerskap.

 ?? ??
 ?? ?? Byter från Mclaren till Meyer Shank Racing.
Byter från Mclaren till Meyer Shank Racing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden