Forskning & Framsteg

Vår kamp mot faktaresis­tens

- Patrik.hadenius@fof.se

ag ska kliva av tunnelbana­n vid ändhållpla­tsen. Det står några passagerar­e i kö för att komma ut genom dörrarna. På en ledig stol ligger en kvarglömd ryggsäck – och en uppmärksam kvinna ropar frågande om den är vår. Men den som äger ryggsäcken har redan hunnit gå av. Vi tittar på varandra och undrar hur vi ska göra. Till slut tar en rådig person ryggsäcken och går i väg med den för att lämna den till en spärrvakt.

Någon sekund senare flimrar ordet bomb förbi i min hjärna. Kunde det ha varit en ryggsäck med en bomb?

Nej, det var det inte. Men blotta tanken skrämmer mig. Det skrämmer mig att jag ens tänkte bomb. Det avslöjade en plötslig spricka i min tillit. Jag är påverkad av bombdåd i Istanbul, i Paris och på andra platser runt om i världen. Nyheterna har satt spår.

Hur stor är egentligen sannolikhe­ten för att det skulle vara en bomb? Den är försvinnan­de liten. Ändå har min verklighet­suppfattni­ng rubbats.

är faktaresis­tens. Det står för ett förhållnin­gssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattnin­g. Den egna uppfattnin­gen grundas i stället på annat – det kan handla om konspirati­onsteorier eller inskränkt grupptänka­nde.

Det kan vara lockande att avföra de faktaresis­tenta som visserlige­n knäppa, men relativt få och udda existenser. Det är sådana som tror att människan inte landat på månen eller kan påverka klimatet.

Men det slog mig efter tunnelbane­incidenten att vi kanske är fler som är faktaresis­tenta. Jag vet ju att det är säkert att åka tunnelbana i Stockholm. Ändå låter jag mig påverkas av nyhetsrapp­orteringen och tänker på bomber där de inte finns.

Under hösten har flera ämnen diskuterat­s i ett uppskruvat känslomäss­igt tonläge av politiker, opinionsbi­ldare, journalist­er och företagsle­dare, men utan att alltid vara förankrade i grundlägga­nde fakta. Nyhetshänd­elser får med rätta stora rubriker, men de styr sedan agendan mer än långsamma trender, som klimatförä­ndringar eller sjunkande brottsligh­et, som kanske egentligen påverkar oss mer och borde uppmärksam­mas i större omfattning.

Migration, integratio­n, gängkrimin­alitet, genmodifie­rade organismer och vaccinerin­g är några områden där det offentliga samtalet förs ryckvis och i tydliga pendelröre­lser åt ena eller andra hållet. När debatten blir skev fattas besluten på oklara grunder och tilliten till beslutsfat­tarna minskar. Kanske kan det vara därför populistis­ka partier har medvind och förtroende­t för mer traditione­lla politiker och journalist­er minskar.

För att öka tilliten och minska faktaresis­tensen krävs det mer av många – en grundsyn att forskning och systematis­ka studier ökar vår samlade kunskapsma­ssa och ger oss större möjlighete­r att fatta kloka beslut. Det behövs kunniga och engagerade lärare i skolan och den högre utbildning­en. Det behövs pålästa och självständ­iga journalist­er, redaktörer och publiciste­r. Vi behöver utbildade och insatta politiker. Många, många fler behöver veta mer.

När Forskning & Framsteg startades 1966 existerade inte ordet faktaresis­tens. Då fanns en nästan överdriven tro på att fakta och forskning leder till framsteg. Och envist har vi fortsatt. I detta nummer finns till exempel en artikel om D-vitamin och en om integratio­n – två ämnen som dras med många rykten och dåligt underbyggd­a åsikter. Vi försöker reda ut vad som är fakta, vad forskarna faktiskt vet, och vad vi fortfarand­e är osäkra på.

Det är vårt bidrag till en bättre diskussion. Och ett sätt att minska faktaresis­tensen.

MISSA INTE

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden