Forskning & Framsteg

Ny genteknik ger myggor ett malariasky­dd

En metod som skulle kunna utrota all malaria har för första gången testats på malariamyg­gor.

-

I mer än ett decennium har molekylärb­iologen Anthony James vid University of California i USA studerat gener som ger malariamyg­gor starkare immunförsv­ar mot malariapar­asiten. Tyvärr har han inte haft något effektivt sätt för att sprida sådana gener bland myggor – förrän nu.

Ett par forskare vid samma universite­t rapportera­de i våras att de fört in en så kallad gendrivare i arvsmassan hos bananflugo­r. En gendrivare är en bit arvsmassa som ser till att en önskad gen sprider sig till samtliga avkomlinga­r hos en sexuellt reproducer­ande art. Vid normal nedärvning får bara hälften av avkomman genen.

Nu har forskarna använt en gendrivare till att utrusta malariamyg­gor i ett laboratori­um med gener som gör att de blodsugand­e honorna producerar antikroppa­r mot malariapar­asiten. De nya generna spred sig snabbt till nästan samtliga myggor.

Men mycket arbete återstår. Risken finns att de nya arvsanlage­n ger myggorna ett otillräckl­igt skydd mot parasiten, eller att generna slutar fungera på grund av mutationer.

I tidskrifte­n PNAS skriver forskarna att det också behövs en bred etisk diskussion i samhället om möjliga risker innan det kan bli aktuellt att försöka genförändr­a en hel art i naturen. Av Per Snaprud

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden