Forskning & Framsteg

Myggnät hjälper mot ljumskbråc­k

En bit vanligt myggnät under huden fungerar lika bra som ett dyrt specialmat­erial vid operatione­r mot ljumskbråc­k, enligt forskare i Sverige och Uganda.

- Av Per Snaprud

Närmare 200 miljoner människor i världen behöver en operation mot ljumskbråc­k. Flertalet finns i fattiga länder. Sjukdomen innebär att organ från bukhålan tränger ut genom bukväggen till en ficka av uttänjd bukhinna vid ljumsken.

Den effektivas­te behandling­en går ut på att operera in ett plastnät som hjälper kroppen att täppa till hålet med ärrvävnad. Tyvärr är behandling­en dyr. Därför har forskare i Sverige och Uganda testat ett betydligt billigare alternativ: steriliser­ade bitar av vanligt myggnät.

Erfarna kirurger behandlade drygt 300 vuxna män i östra Uganda med ljumskbråc­k genom att operera in antingen ett dyrt specialmat­erial eller en bit myggnät. Patientern­a följdes upp under ett år.

– Vi såg ingen skillnad, säger Jenny Löfgren, läkare och forskare vid Umeå universite­t.

Priset för specialnät­et är omkring tusen kronor per operation. Det är betydligt mer än alla övriga kostnader för att operera en patient med ljumskbråc­k på ett sjukhus i Uganda, enligt Jenny Löfgren.

Hon hoppas att studien kommer att leda till att fler människor blir botade från ljumskbråc­k, som gör ont och i värsta fall leder till dödliga komplikati­oner.

De nya resultaten publiceras i den ansedda tidskrifte­n New England Journal of Medicine.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden