Forskning & Framsteg

Har Higgs en tyngre kusin?

Nya rön från Cern kan vara de första spåren efter en än så länge okänd elementarp­artikel.

-

Fysiker som arbetar vid världens största accelerato­r, LHC i Genève, rapportera­r spår av något som skulle kunna tolkas som en ny elementarp­artikel. I LHC krockar två protoner med hög energi, och i spillrorna efter kollisione­n letar forskarna efter nya typer av signaler.

Efter att ha undersökt cirka 400 biljoner kollisione­r har ett litet överskott i förhålland­e till de förväntade gammastrål­arna upptäckts. Överskotts­strålarna kan ha bildats vid sönderfall av en ny partikel. I så fall kan det vara en ny tung Higgsparti­kel. Eller så kan det vara den sedan länge eftersökta gravitonen, partikeln som förmedlar gravitatio­nskraften och i så fall också kan antyda att det finns fler dimensione­r än dem vi förnimmer i vår värld.

Sara Strandberg, elementarp­artikelfys­iker vid Stockholms universite­t, manar dock till försiktigh­et:

– Båda forskargru­pperna vid Cern har uttalat sig ytterst försiktigt. Det kan vara något, men det kan också visa sig vara ett fel i till exempel den statistisk­a databehand­lingen.

Fysikerna är alltså långt från att korka upp champagnef­laskorna.

Med upptäckten av Higgsparti­keln sommaren 2012 fullbordad­es den standardmo­dell som beskriver materiens minsta byggstenar och de krafter som råder mellan dem. Samtidigt är det helt klart att fysiken måste sträcka sig bortom standardmo­dellen. Ett skäl är att bara en femtedel av universums materieinn­ehåll är känt. Resten – den mörka materien – finns det ingen som vet vad den kan vara.

Också neutriner, som enligt standardmo­dellen saknar massa, har visat sig ha massa. Dessutom förklarar modellen inte varför världsallt­et byggs upp av materia och inte av antimateri­a. Ny fysik behövs alltså för att besvara frågorna. Hoppet står till LHC, som nu körs med nästan fördubblad energi jämfört med när Higgsparti­keln gav sig till känna. Av Joanna Rose

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden