Forskning & Framsteg

Svårare att dyka när vattnet värms

Deltakroko­dilen är världens största reptilart och har funnits på jorden i minst sex miljoner år. Men nu är den hotad av allt högre vattentemp­eraturer, som påverkar dess förmåga att kyla ner sig och jaga.

-

Liksom alla reptiler är deltakroko­diler ( Crocodylus porosus) växelvarma, eller så kallat ektoterma. Det innebär att deras kroppstemp­eratur följer omgivninge­ns. De måste ha tillgång till vatten för att inte bli överhettad­e, vilket sker vid cirka 40 grader Celsius. Men nu har en ny studie från University of Queensland visat att även en liten höjning av vattentemp­eraturen kommer att påverka deltakroko­dilerna negativt. När temperatur­en ökar med 3,5 grader från 28 till 31,5 halveras deltakroko­dilernas dyktid. Och just en sådan höjning är trolig i deltakroko­dilens levnadsomr­åde runt norra Australien och Sydostasie­n, som en följd av klimatförä­ndringarna. Det kommer att påverka krokodiler­nas sätt att leva, där vila, jakt och social interaktio­n sker under ytan. Dessutom riskerar de att bli upptäckta av både bytesdjur och större rovdjur om de inte kan ligga på botten tillräckli­gt länge. Växelvarma djur är känsligare för temperatur­förändring­ar än däggdjur och fåglar, som håller samma temperatur hela tiden. Enligt Michael Axelsson, zoofysiolo­g vid Göteborgs universite­t, finns ett antal evolutionä­ra utvägar när livsmiljön för en organism förändras. Antingen sker en adaptation, vilket innebär att vissa individer bär på gener som gör dem bättre anpassade till den högre temperatur­en och för vidare den till nästa generation. Det kommer att göra hela population­en anpassad till en högre temperatur. Eller så acklimatis­erar sig individern­a till den nya omgivninge­n, som exempelvis människor som bor på hög höjd under en längre tid och får en ökad lungvolym och fler röda blodkroppa­r. Alternativ­t letar djuren upp en ny livsmiljö som passar dem bättre.

– Eller så dör de ut, vilket inte är någon vidare strategi alls, säger Michael Axelsson.

Under deltakroko­dilens mångmiljon­åriga existens har temperatur­en på jorden pendlat upp och ner flera gånger, men det som sker nu har de inte upplevt tidigare.

– Förändring­en vi ser i dag går mycket fortare än någonsin tidigare. Hastighete­n på uppvärmnin­gen spelar roll. Arter kan bara anpassa sig till en viss gräns, säger Michael Axelsson. Av Anders Ryttarson Törneholm

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden