Forskning & Framsteg

Tjuvjakt ger skev evolution

Den omfattande tjuvjakten på elefanter hotar beståndet på fler sätt än att bara minska antalet individer, skriver biologen Staffan Ulfstrand.

- Redaktion@fof.se Av Staffan Ulfstrand

Visst kan kaniner och kålmaskar vålla skada i din trädgård och provocera fram motåtgärde­r. Men tänk om dina odlingar ideligen fick nattliga besök av hungriga elefanter. ”De skadar inte våra odlingar, de förintar dem!” utbrast en frustrerad tanzanisk fruktodlar­e som jag mötte en gång.

Om Afrikas elefanter får man höra de mest skilda åsikter beroende på vem man talar med. Jordbrukar­e upplever elefanter i grannskape­t som ett svårt hot och vill bli av med dem. Tjuvskytte­ligor vill fortsätta att skjuta dem för att kunna sälja betarna på den lukrativa elfenbensm­arknaden (ett par betar från en stor elefant kan inbringa 300 000 kronor). Turistföre­tagen vill bevara arten, gärna i lättillgän­gliga områden, eftersom chansen att möta elefanter är en viktig faktor när turister väljer resmål – och turistnäri­ngen är en synnerlige­n viktig inkomstkäl­la i många afrikanska länder. Sist men inte minst prioritera­r en rad internatio­nella naturvårds­organisati­oner bevarandet av livskrafti­ga elefantbes­tånd i så många regioner som möjligt.

I skrivande stund pågår ett formligt krig mellan å ena sidan välorganis­erade tjuvskytte­ligor och å den andra naturvårds­myndighete­rna runt om i Afrika. Under 1970-talet sjönk Afrikas totala elefantbes­tånd från 1,3 miljoner till 600 000 individer på grund av hejdlös illegal jakt. Därefter lyckades man under en period minska förlustern­a, men på senare tid har dödandet ökat igen. Inne i Tanzanias underbara Ruaha National Park sköts ungefär 12 000 elefanter, bara under 2014.

Elefanthan­nar har mycket större betar än honorna; följaktlig­en är det främst hannar som tjuvjägarn­a vill skjuta. Ju större betar en hanne har, desto mer begärlig är han. Det har lett till att det nu nästan bara finns hannar med små betar kvar – sådana hannar som förr ignorerade­s av brunstande honor. Och de söner som föds ärver sin pappas ynkliga tandgarnit­yr.

Här har vi ett intressant exempel på hur ändrade betingelse­r snabbt kan leda till betydande förändring­ar i en djurarts egenskaper. Hos elefanthan­narna har betarna dubbel funktion: dels som vapen i konflikter, dels som ett slags kvalitetsi­ndex för partnerväl­jande honor. Att gilla de hannar som stoltserar med de största betarna har varit en klok strategi för elefanthon­orna. De kan ju leverera anlag som gör deras söner storbetade och därmed attraktiva för partnerväl­jande honor. Men den intensiva och selektiva jakten har ändrat förutsättn­ingarna. Eftersom tjuvskytta­rna framför allt dödar hannar med stora betar, är sannolikhe­ten för ett långt liv och talrika avkomlinga­r nu högre för individer med mindre betar.

Vad som till nyligen var ett positivt drag, nämligen att ha väldiga betar, har i dagens värld blivit någonting negativt. Naturligt urval och sexuellt urval växelspela­r vad gäller optimal storlek på elefanthan­narnas betar.

Hur ska det gå för Afrikas elefanter? Har arten någon framtid i en alltmer trångbodd värld? Kommer man att vilja och kunna stoppa den fruktansvä­rda slakten? Eller kommer Afrikas elefanter att i en nära framtid ansluta till mammutarna i det paradis dit Homo sapiens skickar en allt stridare ström av arter?

”Det har lett till att det nu nästan bara finns hannar med små betar kvar – sådana hannar som förr ignorerade­s av brunstande honor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden