Forskning & Framsteg

Smygattack – nyckeln till lyckad jakt

-

Vissa nemertiner är aktiva jägare som glider långsamt längs botten och använder luktsinnet för att hitta bytesdjur som exempelvis kräftdjur, snäckor eller havsborstm­askar. När bytet är lokalisera­t förlitar sig nemertinen på överraskni­ngsmomente­t och attackerar snabbt med sin snabel för att fånga bytet. Hastighete­n hos snabeln är viktig då själva djuret rör sig långsamt. Andra nemertiner livnär sig som asätare eller parasiter. Snabeln skjuts ut mycket snabbt och lindas runt bytet som sedan dras in mot munnen. Hos vissa nemertiner är snabeln beväpnad med sylvassa giftstilet­ter, andra har i stället bedövnings­medel och upplösande enzymer på snabeln. Nemertiner utsöndrar konstant ett illasmakan­de giftigt slem från huden för att avskräcka andra rovdjur. I slemmet finns hittills okända peptider som skulle kunna fungera som smärtstill­ande preparat inom medicin.

Det skulle vara billigare än blåsfiskme­toden, och dessutom ge en mer långsiktig hållbarhet. Nemertiner­na kan hållas i akvarium och det går lätt att få upp slemmet, som hela tiden släpps ut från maskens hud. Att slemmet var oerhört giftigt hade vi redan sett. Dessutom fanns det redan flera vetenskapl­iga studier som vittnade om att slemmasken­s gift var TTX, och att det hade med slemmets Vibrio- bakterier att göra. Vi inledde experiment för att isolera molekylen ur slemmet. Jakten hade börjat.

Att spåra och mäta koncentrat­ionen av TTX är viktigt för den japanska livsmedels­marknaden, eftersom blåsfisken är en exklusiv delikatess i Japan. Då TTX är dödligt för människan i så små doser som en tusendels gram finns det förstås en viss risk med att äta blåsfisk, och varje år dör människor till följd av TTXförgift­ning efter en sådan måltid. Om dosen TTX i fiskköttet är extremt låg, men ändå närvarande, kan man få en lätt domning i mun och läppar. Detta anses förhöja matuppleve­lsen. I Japan finns därför standardis­erade protokoll för att med stor precision upptäcka giftet. Att spåra TTX i slemmaskar­na skulle därför bli lätt, trodde vi.

Vår idé var att plocka fram Vibrio- bakteriern­a ur slemmet och sedan odla dem, både med och utan slem. Om bakterien producerad­e TTX i något av proverna så skulle vi hitta det. Vi ville också noggrant undersöka själva slemmet.

De första proverna vi fick fram från våra slemmaskar skickades i väg till Statens provanstal­t i Borås, som genomförde så kallad gaskromato­grafi med ett inte alldeles entydigt resultat.

Kromatogra­fi är en separation­smetod som används för att skilja olika molekyler i en blandning från varandra, för att sedan kartlägga vilka molekyler provet innehåller. Beskedet var att vi förmodlige­n hade TTX, men det kunde också vara salterna från det medföljand­e havsvattne­t som spökade. Redan nu började vi känna att vår marinbiolo­giska kompetens behövde breddas, och vi fick uppsöka några forskare som var mer bevandrade i analytisk kemi. Proverna fick sedan rinna igenom en vätskekrom­atograf hemma på den egna institutio­nen i stället. Och nog fick vi ett resultat som liknade Ttx-toppar i kromatogra­mmet, det vill säga det diagram som visar vilka molekyler som finns i ett prov. Men helt säkra var vi inte. Massan på molekylen stämde inte exakt med den köpta TTX vi använde som referens. Proverna gick vidare till olika kommersiel­la analyslabb som var välrenomme­rade för sin förmåga och vi försökte med filtrering, spädning och andra metoder för att separera molekylern­a. Allt med samma otydliga resultat.

akterieodl­ingen verkade inte innehålla TTX, men själva slemmet såg mer lovande ut. Antagligen hade vi TTX, men säkra var vi inte. I alla prover som togs konstatera­de vi giftighete­n genom att utsätta krabbor för slemmet – varje gång med tydligt utslag. En krabba som träffar på slemmet blir i princip omedelbart paralysera­d. Detta är en vedertagen, snabb, enkel och mycket pålitlig metod. Krabbans reaktion är inget direkt bevis för TTX, men om det skulle röra sig om något annat så måste detta också vara väldigt giftigt. I det här läget hade vi hur som helst hela tiden TTX för ögonen, så det var också vad vi såg.

Ju fler metoder vi prövade, och ju fler forskare som funderade, desto mer tveksamma blev vi dock till att det verkligen rörde sig om TTX. Vi lusläste nu vetenskapl­iga publikatio­ner och för-

”Efter många år av fruktlöst slit visade det sig att vi snubblat över en typ av gifter som faktiskt inte har setts förut.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden