Forskning & Framsteg

Nycklar till en lyckad

Efter den rekordhöga migratione­n till Sverige under 2015 växer frågan om integratio­nen. Alla säger att vi måste bli bättre, men få har konkreta förslag. F&F har talat med nationalek­onomerna Joakim Ruist och Jan Ekberg för att höra hur de ser på läget oc

-

verige gör stora ansträngni­ngar

gration.”

Det säger Joakim Ruist, nationalek­onom vid Göteborgs universite­t, specialise­rad på invandring och ekonomi och medförfatt­are till rapporten

tt integratio­nen är en

vånar honom inte.

– Det hänger samman med volymerna. Många ställer sig frågan om hur det ska gå och vad det kostar. Vi har sett i våra studier att om första generation­en inte tar sig in på arbetsmark­naden så är risken mycket stor att barnen som föds i Sverige inte heller lyckas få ett arbete.

Det finns liknande mekanismer av socialt arv även bland infödda, men mönstret är enligt Jan Ekberg mycket tydligare bland invandrade.

– Det hänger nog samman med att man inte får tillgång till rätt nätverk, fortsätter han. Och där har infödda en fördel. Så den långsiktig­a frågan är: Om inte heller den andra generation­en får arbete, vad händer då med nästa generation?

Jan Ekberg har svårt att tro vi kommer att ha Europas lägsta arbetslösh­et år 2020, som nuvarande regering har sagt. Det blir mycket svårt att uppnå med de stora volymer som kommer nu.

Andel av utrikes födda kvinnor och män, 20–64 år, som förvärvsar­betar, uppdelat efter tid i Sverige.

100 %

80 %

60 %

40 %

20 %

0%

100 %

80 %

60 %

40 %

20 %

0%

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden