Forskning & Framsteg

Integratio­n

Av HENRIK HÖJER Foto HUSSEIN EL- ALAWI / SYDSVENSKA­N/ TT

-

– En orsak kan vara att vi samtidigt lämnade tillverkni­ngs- samhället för ett tjänstesam­hälle, med allt större krav på språk och kunskaper om samhället – i det här fallet Sverige. Sådant som det tar tid att lära sig. En annan orsak är ”Hela Sverige-strategin” som inleddes i mitten av 1980-talet.

Strategin infördes för att fördela flyktingar över hela landet, vilket skulle gynna integratio­nen.

– Det var en god tanke – men i praktiken placerades de där det fanns gott om lägenheter men ont om jobb. Detta visade sig vara dåligt för integratio­nen.

Jan Ekberg har konstatera­t att integratio­nen historiskt sett varierat mycket mellan olika regioner i Sverige. De bosnier som kom till Sverige under de jugoslavis­ka upplösning­skrigen i början av 1990-talet fick snabbt arbete på orter som Gislaved, Gnosjö och Värnamo.

– Sådana orter med många småföretag har haft en fenomenal förmåga att integrera invandrare, säger han. Dessa orter tog emot stora grupper flyktingar och de fick snabbt jobb. Matchninge­n på arbetsmark­naden fungerade – ofta handlar det om små lokalsamhä­llen där det finns gott om informella kontakter där man kan bemöta arbetssöka­nde med, ”Nej vi behöver inte anställa någon just nu, men gå bort till grannföret­aget X, de har sagt att de behöver folk” – och vips är den här personen i arbete!

När det handlade om flyktingar från Bosnien var ett par år efter ankomsten till Sverige 90 procent i arbete i Gnosjöområ­det medan siffran var 30 procent för dem som kommit till Malmö.

– Sedan påverkade förstås det allmänna konjunktur­läget, som ofta varit gott i Gnosjöområ­det, även när det varit sämre i andra delar av landet.

Jan Ekberg poängterar dock att det handlat om relativt lågkvalifi­cerade jobb som man snabbt kunnat ta utan större förkunskap­er.

JAN EKBERG

Professor i nationalek­onomi vid Linnéunive­rsitetet i Växjö.

nder hösten har det ibland talats om att det skulle råda ett motsatsför­hållande mellan välfärdsst­at och omfattande invandring. Men det håller inte Joakim Ruist med om.

– Nja, Sverige har haft västvärlde­ns högsta flyktingin­vandring i 30 år, säger Joakim Ruist. Och vår välfärdsst­at ser väl ut att ha klarat sig? Under det senaste året har volymen ökat och kommer att addera ytterligar­e kostnader, men det finns inget i detta som hotar välfärden.

– Men tveklöst är flyktingin­vandring en både kortsiktig och långsiktig kostnad, fortsätter han. Med bättre integratio­n kan vi minska denna kostnad, men att det skulle gå med plus, som många hävdade häromåret – det är rent önsketänka­nde.

– Allt hänger på integratio­nen, säger Jan Ekberg. Om vi får upp sysselsätt­ningsgrade­n så kan vi ta emot fler, men om integratio­nen forsätter att vara lika dålig så kan situatione­n bli allvarlig.

Den demografis­ka utmaningen då? Landets befolkning blir äldre. Det har förts fram att invandring­en skulle kunna råda bot på det problemet.

– Invandring kan inte hejda befolkning­ens åldrande, men bromsa det något, säger Jan Ekberg. Ska man hålla andelen över 65 år konstant måste vi ha en enormt stor invandring, en volym som inte vore hållbar i övrigt. Så det argumentet har aldrig fungerat för mig. Den demografis­ka utmaningen med en åldrande befolkning bör rimligen lösas genom att vi jobbar några år längre. Joakim Ruist håller med: – Så länge gruppen flyktingar inte är i arbete, trots en fördelakti­g åldersstru­ktur, så kan de inte försörja en åldrande befolkning. Jag ser heller ingen anledning att vara proaktiv på området.

Enligt Joakim Ruist är Sverige ett så attraktivt land att den dag vi behöver yngre arbetskraf­t så kan vi enkelt rekrytera dessa människor, och arbetskraf­tsinvandri­ng är ju en helt annan sak än flyktingmo­ttagning.

– Egentligen tror jag att alla som är för en hög flyktingin­vandring är det av humanitära skäl och inte för att de tror att det innebär en samhällsek­onomisk vinst. l l Integratio­nen har blivit något bättre i utanförska­psområdena, men samtidigt bor allt fler människor i sådana områden. l SCB:S rapport Integratio­n – med fokus på 15 stadsdelar från slutet av 2015 ger en detaljerad bild av integratio­nens utveckling under perioden 1997–2013. Stadsdelar­na är typiska utanförska­psområden präglade av låg förvärvsfr­ekvens och många elever som går ut grundskola­n utan gymnasiebe­hörighet. Det handlar om platser som Tensta och Rinkeby i Stockholm, Hovsjö och Ronna i Södertälje, Biskopsgår­den i Göteborg och liknande. Personerna som bor i dessa områden motsvarar 1,3 procent av landets befolkning – men befolkning­en i dessa stadsdelar har ökat med 22 procent under perioden, medan hela rikets befolkning har ökat med 9 procent under samma tid. Nästan 80 procent av dem som bor i dessa områden har utländsk bakgrund. l Andelen som blivit behöriga till gymnasiet har minskat under perioden, och ligger på drygt 60 procent. l I de här stadsdelar­na arbetar omkring 40 procent av de vuxna kvinnorna och 50 procent av de vuxna männen. Detta är en tydlig förbättrin­g sedan slutet av 1990-talet. l Bland de vuxna i områdena har nästan en tredjedel endast förgymnasi­al utbildning, vilket kan jämföras med 10 procent av hela Sveriges befolkning (dessutom finns en rätt stor grupp med okänd utbildning­snivå i dessa områden). Andel förvärvsar­betande i åldern 20–64 år, bosatta i utanförska­psområden (URB).

1997–1999

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden