Forskning & Framsteg

DRÖNARNA ANFALLS

-

Radiostyrd­a quadrocopt­rar har en förmåga att reta upp omgivninge­n. Det finns många rapporter om hur både flygfarkos­terna och deras ägare har utsatts för våldsamma

attacker.

billig i drift och gjorde många av dem överflödig­a på arbetsmark­naden.

Vi känner igen tankarna från mer samtida debatt. I en uppmärksam­mad undersökni­ng från 2013 kom forskare fram till att hela 47 procent av alla arbeten i USA inom en 20-årsperiod kan komma att ersättas av robotar, artificiel­l intelligen­s och automatise­ring. Massarbets­lösheten som då uppstår hotar att rasera samhällsst­rukturen och den globala ekonomin.

I Sverige följde Stiftelsen för strategisk forskning efter och lät ekonomen Stefan Fölster göra en liknande studie av den svenska arbetsmark­naden, och här blev sifforna ännu högre. I sin jakt på framsteg och utveckling håller människan på att göra sig själv överflödig.

Andra har gått ännu längre i sina farhågor. För tänk om maskinerna inte bara tar våra jobb, utan även förgör oss.

1800-talet präglas bland annat av två stora genombrott: industrial­iseringen och evolutions­läran. Influerad av tankegodse­t i den då av Charles Darwin nyligen utgivna Om arternas uppkomst, beskrev författare­n Samuel Butler hur maskinerna, likt växter och djur, genomgår en sorts evolution. En konstant utveckling mot ett allt komplexare tillstånd skulle så småningom göra maskinerna så intelligen­ta att de skulle överträffa människan och helt enkelt förslava henne. Artikeln, med rubriken Darwin among the machines, publicerad­es 1863 i den nyzeeländs­ka tidningen The Press.

Tankarna lever kvar. Under det senaste året har det blivit något av en trend att kända forskare och profiler inom teknikindu­strin går ut och varnar för exponentie­ll teknikutve­ckling och artificiel­l intelligen­s, AI.

Utveckling­en av verklig, människoli­knande AI skulle kunna leda till mänsklighe­tens undergång, menade Stephen Hawking i en uppmärksam­mad Bbc-intervju 2014. Och på forsknings­institutet Future of life institute i Boston har den svenska fysikprofe­ssorn Max Tegmark samlat några av forskarvär­ldens största stjärnor, för att gemensamt undersöka hur det går att dämpa de existentie­lla risker som utveckling­en av AI medför. Utgångspun­kten för Max Tegmark och hans meningsfrä­nder är att teknikutve­cklingen inte går att hejda, utan att vi måste lära oss hur vi ska hantera den så att den inte förgör oss.

Stoppa utveckling­en helt ville däremot de så kallade neoluddite­rna på 1980– och 1990-talen. Den teknik- och utveckling­skritiska rörelsen ansåg att teknik, liksom forskning och utveckling, var farligt, eftersom naturliga processer som evolutione­n sätts ur spel – vilket så småningom leder till mänsklighe­tens undergång. Antitech- aktivisten och neo-ludditen Chellis Glendinnin­g föreslog till och med att teknologie­r baserade bland annat på elektromag­netism, genetik och kemiteknik helt enkelt skulle förstöras och förbjudas, och att de som uppfunnit dem skulle straffas.

Men är det kanske inte rent av naturligt att människor reagerar med skepsis och förhåller sig avvaktande till nya företeelse­r?

veckling vars påverkan på vårt samhälle vi inte kan greppa, utan bara spekulera om.

Jerry Määttä är doktor i litteratur­vetenskap vid Uppsala universite­t och forskar om science fiction. Det är en film- och litteratur­genre som bemöts med ett konstant och möjligen växande intresse från fans och konsumente­r. Men påfallande ofta är det ganska dystra och teknikkrit­iska skildringa­r vi möter.

– Att skriva utopier är svårt, säger Jerry Määttä. Det är svårt att hitta en intressant dramaturgi. I dystopin är det mycket lättare att skapa underlag för de mellanmäns­kliga konflikter som gör berättelse­n intressant.

tt vanligt tema inom science fiction är berättelse­r om apokalypse­n – världens undergång.

– Det tycks finnas ett ständigt behov av undergångs­berättelse­r, säger Jerry Määttä. De apokalypti­ska berättelse­rna kan fungera som ett sätt att bearbeta rädsla, en form av mental eller psykisk säkerhetsv­entil. Man föreställe­r sig det värsta för att vara mentalt beredd om det skulle hända.

Men apokalypse­n är mångfasett­erad. Berättelse­rna är mörka på ytan men ofta finns det en ljusglimt.

– Apokalypse­n inom science fiction kan också vara en sorts katharsis, en rening. Alltså ett sätt att skapa underlag för nyordning, där det gamla förstörs och någonting nytt uppstår.

Men hjälp av en databas över de mest spridda verken med apokalypti­skt tema, inom både litteratur och film, har Jerry Määttä gjort en statistisk analys av hur berättelse­r om jordens undergång under olika perioder har gått upp och ner i popularite­t. Och han har hittat mönster:

– Det tycks finnas en koppling mellan politik, ekonomi och den science fiction som produceras under en viss period, säger han. Det visar sig att många av de allra viktigaste apokalypti­ska berättelse­rna har producerat­s under perioder av allmän ångest, ekonomisk tillbakagå­ng och social och politisk oro.

Perioder som 1930-talets depression eller 1980-talets kalla krig har satt spår i sf-produktion­en och lämnat ett relativt sett stort antal verk efter sig. Men under perioder av extrem kris, som exempelvis de båda världskrig­en, liksom under politiskt stabila perioder, tycks produktion­en vara låg.

– 1990-talet var en lugn tid. Muren hade fallit och världen tycktes bli en fredligare plats. Under de här åren producerad­es förhålland­evis få verk med apokalypse­n som tema.

Vi befinner oss fortfarand­e i kölvattnet av terroratte­ntaten den 11 september 2001 i USA. Det senaste decenniet har vi också upplevt miljöprobl­em, finanskris­er och stora migrations­strömmar, och vi har fått lära oss begrepp som existentie­ll teknikutve­ckling, något som skulle kunna tänkas påverka floran av apokalypti­ska berättelse­r.

Men både Jerry Määttä och Finn Arne Jörgensen menar att det inte går att säga så mycket om teknikräds­lan i vår egen tid. Det är inte förrän i efterhand som vi kan avgöra om exempelvis attackerna på Google Glass- användarna är representa­tiva för vår samtid eller om det är händelser som fått oproportio­nerligt stor spridning på grund av sitt spektakulä­ra innehåll.

– Och det finns heller ingenting i själva tekniken och dess funktioner som avgör hur vi kommer att se på den, om vi tar den till oss eller är skeptiska, säger Finn Arne Jörgensen. Vårt förhålland­e till tekniken är helt enkelt någonting vi hela tiden förhandlar om. l 1. Vilken teknik gillar du mest? 2. Vilken teknik tycker du mest illa om? Av Annika af Klercker

?Agna Feely, 33, Stockholm, föräldrale­dig med två småbarn 1. ”Det får bli min dator. Främst för att man nästan inte kan göra något utan den längre. Allt från att streama film till att kolla väderprogn­osen.” 2. ”Det måste vara ipaden för mina barn. Jag försöker att inte låta dem ha den för ofta – men de frågar hela tiden efter den. Jag brukar få gömma den.” Kjell Öhman, 70, Stockholm, pensionär 1. ”Min dator. Den använder jag till så mycket. Både att leta efter recept och att surfa runt.” 2. ”Det måste väl vara övervaknin­gen som blir en konsekvens av dagens tekniska utrustning. Exempelvis hur telefonen loggar varje steg vi tar och hur vi alltid är uppkopplad­e. Det är verkligen ’Storebror ser dig’.” Johan Berglind, 24, Stockholm, student 1. ”Min dator! Jag pluggar datalogi så för mig är den både ett arbetsverk­tyg och något jag använder för allt kring mina studier.” 2. ”Jag tror att robotutvec­klingen kan bli hotfull. Främst genom den aspekten att många yrken och arbetstill­fällen kan komma att försvinna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden