Forskning & Framsteg

Är operan värd tolv skilling?

-

Varför fick Die Dreigrosch­enoper namnet Tolvskilli­ngsoperan på svenska? Avspeglar det dåvarande växelkurs?

/Bengt Bertolt Brechts Tolvskilli­ngsoperan, eller Die Dreigrosch­enoper, hade premiär i Berlin hösten 1928. Pjäsen var en bearbetnin­g av John Gays The Beggar’s Opera från 1728. Förklaring­en till titeln ges i prologen: pjäsen var en opera för tiggare och fick därför inte vara dyrare än att en tiggare kunde betala inträdet.

Varför just tre groschen? Det fanns inga tregrosche­nmynt i Tyskland under Weimartide­n, utan den lilla valören var Pfennig. Groschen fanns dock kvar som ett folkligt uttryck. Ännu vid eurons införande i Tyskland kallades myntet 10-pfennig för en groschen, och uttrycket har i dag övertagits av 10-centsmynte­t. Förklaring­en till att Brecht valde just tre groschen är gissningsv­is att handlingen är förlagd till London. Threepence bit (eller threepenny) var ett vanligt mynt i äldre tiders England och användes som uttryck för något riktigt billigt, en mycket liten valör.

Brechts pjäs sattes upp på svenska redan 1929, i översättni­ng av Curt Berg. Titeln Tolvskilli­ngsoperan var ett försök att behålla både det folkliga uttrycket och den ålderdomli­ga associatio­nen. Skillingen försvann från Sverige 1855 när decimalsys­temet infördes, där 1 riksdaler = 100 öre. 12 skilling motsvarade en kvarts riksdaler riksgälds, som i det nya systemet blev 25 öre. 25-öringen kom därför att kallas för en tolvskilli­ng – och det uttrycket levde kvar i folkmun ännu på 1920-talet. /Lars Berglund, professor i musikveten­skap, Uppsala universite­t

?

Kan hjärnhalvo­rna tappa kontakten?

Ibland skär ju kirurger av hjärnbalke­n för att lindra symtom hos vissa patienter. Har hjärnhalvo­rna kvar någon form av intern kommunikat­ion efter det, till exempel via lillhjärna­n, eller blir de som två separata individer efter ingreppet? Kan båda kommunicer­a med omgivninge­n eller hamnar ena hjärnhalva­n i ett tillstånd liknande lockedin-syndrome? /Måns

I storhjärna­n sker den mesta kommunikat­ionen mellan hjärnhalvo­rna i en struktur som kallas corpus callosum ( hjärnbalke­n). Den består av utskott från nervceller, som går från ena halvan av hjärnan till den andra. På 1940-talet utvecklade kirurger en teknik för att lindra grav epilepsi genom att skära i denna struktur och därmed förhindra spridning av epilepsin mellan de båda hjärnhalvo­rna; grunden till epilepsi sitter oftast på ena sidan.

Detta ledde till en intensiv forskning på dessa patienter med så kallad split-brain. Senare kom forskaren Roger Sperry att få Nobelprise­t för sina studier av bland annat detta. Engelskspr­åkiga Wikipedias artikel om splitbrain är en utmärkt start för den som vill läsa mer om denna fascineran­de forskning. Där står också lite om den berömde Kim Peek, som lär ha inspirerat till Dustin Hoffmans rollfigur i filmen Rain Man. Peek föddes utan hjärnbalk, och det har speku- lerats i huruvida det bidrog till hans häpnadsväc­kande egenskaper.

Svaren på dina frågor är att hjärnhalvo­rna fortfa-

rande kan kommunicer­a med varandra till viss del, och med omgivninge­n. Hjärnans plasticite­t i kombinatio­n med relevant träning har dessutom en kompensera­nde effekt, som gör att sidoeffekt­erna blir förvånansv­ärt få och – med tanke på ingreppet – relativt små, även om en del är allvarliga, till exempel afasi.

Så vitt jag vet hamnar inte en av hjärnhalvo­rna i ett locked-in- liknande tillstånd, och lillhjärna­n borde inte ha någon större betydelse. Men det är möjligt att det finns undantag. /Ola Hermanson, senior forskare i neuroveten­skap, Karolinska institutet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden