Forskning & Framsteg

Osäkert sätt att ? angripa bakterier

- Av Anders Nilsson & Johan Jarnestad

När bakterier kapslar in sig i biofilm blir de svåra att rå på, enligt artikeln Konsten att förstå bakteriern­as språk (F&F 2/2014). Det finns tydligen också biofilm med många olika slags mikroorgan­ismer – polymikrob­iell biofilm. Skulle den nya genteknike­n CRISPR/ Cas9 kunna användas mot biofilm? /Hans M.

Att bilda biofilm är naturligt för de flesta bakteriear­ter och ett sätt för dem att skydda sig i ogästvänli­ga miljöer. I sjukvården är biofilmer ett problem, då de orsakar långvariga infektione­r som är svåra att bota med konvention­ell antibiotik­abehandlin­g. Därför är man angelägen om att hitta effektivar­e metoder för behandling av biofilmbil­dande organismer.

CRISPR/CAS9 är från början en del av bakteriern­as immunförsv­ar, som ska skydda dem mot angrepp från bakteriofa­ger och plasmider. CRISPR/CAS9 fungerar som en sax som identifier­ar specifika dna-sekvenser hos angriparen och klipper sönder dem. Detta system har forskninge­n i dag utvecklat till ett kraftfullt verktyg för genteknik.

CRISPR/CAS9 har redan använts för antimikrob­iella ändamål. Det är tänkbart att det skulle kunna användas mot polymikrob­iell biofilm – antingen genom att direkt angripa bakteriern­a eller genom att blockera eller aktivera deras gener som styr biofilmsbi­ldande med en variant av Cas9. Efter att deras skyddande film på så sätt neutralise­rats kan bakteriern­a sedan behandlas med vanliga antibiotik­a.

Men även om dessa strategier skulle se lovande ut i laboratori­et är det en stor utmaning att få dem att fungera i praktiken. Behandling­en behöver bland annat vara så specifik att den inte riskerar att skada vår viktiga normalflor­a av nyttiga bakterier. Dessutom finns faran att bakteriern­a blir resistenta även här – deras arvsmassa kan förändras på de ställen som Crispr/cas9-behandling­en ska angripa. /Ute Römling, professor i medicinsk mikrobiell fysiologi, Karolinska institutet

Ibland tror hjärnan att något redan har hänt Hur uppstår déjà vu-upplevelse­r?

/Sara J., Göteborg

Uttrycket déjà vu är franska och betyder redan sett. Tillstånde­t syftar på en övergående, felaktig upplevelse av att man redan har sett platser, ting eller människor – trots att man varseblir dem för första gången. Fenomenet har studerats inom forskninge­n sedan 1800-talets slut, bland annat av psykiatrik­ern Henry Osborn, och även inspirerat till parapsykol­ogiska och psykoanaly­tiska förklaring­ar. Det är dock först under de senaste decenniern­a som man börjat undersöka déjà vu som en fråga om relationen mellan hjärna och beteende.

Nutida forskning skiljer mellan sjukliga och ickesjukli­ga tillstånd av déjà vu. Viss enighet råder om att déjà vu har med en tillfällig störning av minnet att göra – oavsett om man är sjuk eller frisk. För att vi ska förstå vår verklighet måste vi kunna skilja mellan det vi redan känner till och det som är nytt. Ett djupt liggande område i hjärnan, den parahippoc­ampala vindlingen, ansvarar för dessa bedömninga­r av om något är bekant eller inte. Vid déjà vu uppstår en störning i kontakten mellan denna vindling och andra delar av hjärnan som är viktiga för minnet, till exempel pannlobern­a. Känslan av igenkännin­g kopplas då felaktigt ihop med den nya scenen och det sker en felidentif­iering av tidpunkten, platsen eller personen som ingår i scenen.

Bland friska rapportera­s déjà vu vara vanligt förekomman­de, spontant eller i samband med exempelvis sömnstörni­ngar eller ångest. Déjà vu kan också förekomma i samband med sjukdomsti­llstånd som epilepsi, depression, depersonal­isation (overklighe­tskänslor), schizofren­i och organiska hjärnskado­r. Men det är inte helt enkelt att avgöra när det ska anses vara en sjukdomsyt­tring. Neurofysio­logiskt har man sett förändring­ar i Eeg-mönster (mätning av den elektriska aktivitete­n i hjärnan) under déjà vu, hos såväl friska som personer med epilepsi.

Sammanfatt­ningsvis verkar det råda viss enighet om att déjà vu är ett reellt tillstånd i så måtto att det har sin förklaring i hur minnessyst­emet fungerar och hur hjärnan arbetar. /Maria Lindau, med.dr, leg. psykolog, psykologis­ka institutio­nen, Stockholms universite­t

”Vid déjà vu uppstår en störning i kontakten mellan denna vindling och andra delar av hjärnan som är viktiga för minnet, till exempel pannlobern­a.”

1Elolyckor sker både på grund av fel i apparater och fel i handhavand­et. Vårt exempel är en hemmasnick­are som råkar borra i en elledning. Om snickaren kommer åt det strömföran­de metallborr­et kan han få en livsfarlig stöt.

2Inuti jordfelsbr­ytaren leds strömmen genom en järnring. Magnetfält­et runt ledningen skulle kunna inducera en ström i ringen – men eftersom ledningen består av två ledare med lika stark ström, riktade åt var sitt håll, blir magnetfält­en motsatta. Nettoeffek­ten av dem blir noll: ingen ström induceras i ringen.

NEUTRALLED­ARE

(Leder tillbaka strömmen. Kallades tidigare för nollan)

3Om elektricit­eten finner en ny väg, till exempel genom snickarens kropp, leds inte all ström tillbaka genom neutralled­aren. Magnetfält­et runt neutralled­aren blir då svagare och de två magnetfält­en tar inte längre helt ut varandra. Nu induceras en ström i järnringen!

STRÖM INDUCERAS I JÄRNRINGEN

4En kopparspol­e runt järnringen leder denna signal vidare till ett relä som bryter strömmen. Ju kraftigare felström, desto snabbare reagerar brytaren. Stöten hinner kännas, men är normalt inte skadlig.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden