Forskning & Framsteg

JORDFELSBR­YTAREN – SÅ RÄDDAR DEN LIV

- Av Joanna Rose

Jordfelsbr­ytare räddar liv genom att snabbt slå av strömmen om elektricit­eten går en annan väg än avsett. Men hur känner den egentligen av att någon håller på att få en stöt?

– Kanske för att den är så hänsynslös­t ärlig. Människor verkar uppskatta att läsa om det verkliga arbetet som neurokirur­g. Det är oglamoröst, påfrestand­e och fyllt av fruktansvä­rda avvägninga­r. 2|

Vad är det svåraste i ditt jobb?

En kosmisk guide till vår planet

Fri tanke

www

Not exactly rocket science http://phenomena.nationalge­ographic.com/blog/ not-exactly-rocket-science/

Den brittiske vetenskaps­journalist­en Ed Yong har fått många utmärkelse­r och kan skriva intressevä­ckande om precis allt. På bloggen Not exactly rocket science bjuder han löpande på utvalda nyheter från forskarvär­lden. Av Jörn Spolander

Stjärnhiml­en. Bortom gatlyktor och neonljus

Marie Rådbo Är jorden unik? Det är en av de frågor Marie Rådbo tar upp i sin bok, som egentligen handlar om allt vi kan och inte kan se när vi lyfter blicken. Vi lever i vår lilla bubbla, skyddade av jordens atmosfär mot många av de faror som kan ramla ner över oss från himlen. Också det magnetiska fältet som skapas i jordens inre är vårt skydd. Det hindrar vår atmosfär från att blåsa bort, och gör så att de flesta av de elektriskt laddade partiklarn­a från solen inte kan tränga ner till jordytan. Men vid polerna kommer dessa partiklar ändå ner till ungefär 100 kilometers höjd, vilket ger upphov till vackra norrsken.

Från denna lilla ö i rymden kan vi skåda upp mot stjärnhiml­en, mot månen, mot våra planetgran­nar och solen. Och mot vår egen hemgalax, Vintergata­n, med dess oräkneliga antal stjärnor. Hur många är de? Det vet vi inte, skriver Marie Rådbo, som aldrig slutat fascineras av alla de frågor som astronomin och kosmologin kan och ännu inte kan besvara.

på bloggen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden