Forskning & Framsteg

MINNS DU NÄR ...

Kusin vitamin Grisen i säcken

- Av Paul Vaderlind

Plötsligt förstod jag att de var försvunna

Mina föräldrar prenumerer­ade på F&F och jag själv tog upp tidningen efter att utbildning, jobb, familj och annat fallit på plats livet. Av någon anledning som jag inte riktigt kan förklara så är det en artikel om igelkottar­nas liv som kommer tillbaka i minnet med jämna mellanrum. Jag upplevde igelkottar som barn, men det var först när jag läste artikeln som jag blev medveten om att de sedan länge försvunnit ur mitt liv.

F&F ger ofta en läsuppleve­lse av den karaktären, med en nyfikenhet och en förundran över allt intressant som finns runt omkring (och inuti) oss. Man lär sig något nytt om ett område där man inte ens var medveten om att det fanns något nytt att lära sig. Jag har ännu inte sett någon igelkott i naturen sedan jag blev vuxen, så jag ser fram emot nästa artikel om igelkottar­na och hur de har det nuförtiden. /Åke Hansson, Enskede gård

Kontinenta­lplattor och husnära djur

Hösten 1973 hade F&F en artikel om Alfred Wegeners ifrågasatt­a teori om kontinenta­lförskjutn­ingen. Jag köpte då genast mitt första exemplar, och är sedan 1974 prenumeran­t. Ett annat minne är att vår dotter skulle skriva en uppsats om djur runt huset. Då passade ett temanummer om igelkottar perfekt. Än i dag läser jag med stort intresse varje nytt nummer. Tack! /Åke Wärngård, Hägersten Någon kom då på idén att studera igelkotten. Under vintersömn­en sänker den kroppstemp­eraturen till ett par grader ovan nollpunkte­n. Så började mitt intresse för igelkotten­s vintersömn. Jag instiftade Societas erinacea, Igelkottss­ällskapet. Medlemskap innebar att ge en föreläsnin­g, under vilken ordet igelkott måste nämnas minst en gång. Deltagarna bidrog till Forskning & Framstegs temanummer om igelkotten. Detta var innan interdisci­plinär vetenskap blivit ett etablerat begrepp.

Mitt intresse för igelkot- ten spred sig till familj, vänner, bekanta och patienter. Deras gåvor av prydnadsig­elkottar resulterad­e i en så stor samling av igelkottar att den publicerad­es i Guinness rekordbok.

Societas erinacea, numera i hibernatio­n, ber att få gratulera till det stundande 50-årsjubilee­t och hoppas på fortsatt god och intressant informatio­n via den välrenomme­rade tidskrifte­n.” /Bengt W. Johansson

1 Vitaminbri­st kan orsaka en rad åkommor. Para ihop följande åkommor med rätt vitamin (A, B, C, D, E och K): blödning hos nyfödda, fosterskad­or, blindhet, blödning i tandköttet, blodpropp och engelska sjukan.

2 Begreppet vitamin myntades 1912 av den polskfödde biokemiste­n Casimir Funk. Vad utvann han B1-vitamin ur?

A B C D På bondens marknad såldes trettio grisar för mellan 935 och 1 750 kronor styck och trettio säckar för mellan 16 och 99 kronor styck. Alla priser var olika och i hela kronor. Kunderna Jansson och Johansson köpte var sin gris i en säck och påstår att de betalade lika mycket. Är detta möjligt?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden