Forskning & Framsteg

Ett telomervän­ligt personligh­etsdrag

-

Personligh­etsdrag som cynisk fientlighe­t och pessimism kan skada telomerern­a, men det finns ett personligh­etsdrag som tycks vara bra för dem: samvetsgra­nnhet. Samvetsgra­nna människor är organisera­de, ihärdiga och uppdragsor­ienterade; de arbetar hårt mot långsiktig­a mål – och deras telomerer tenderar att vara längre. I en studie ombads lärare att ranka sina elever utifrån hur samvetsgra­nna de var. Fyrtio år senare hade studenter som hade bedömts ha den högsta nivån av samvetsgra­nnhet längre telomerer än eleverna som bedömts som minst samvetsgra­nna. Den här upptäckten är viktig, eftersom samvetsgra­nnhet är det personligh­etsdrag som är den variabel som mest genomgåend­e förutspår ett långt liv.

Att vara samvetsgra­nn handlar delvis om att ha god impulskont­roll, att kunna fördröja lockelsen i omedelbart belönande (och ofta farliga) saker, som att spendera för mycket pengar, köra för snabbt, föräta sig eller dricka för mycket alkohol. Hög impulsivit­et förknippas även med kortare telomerer.

Samvetsgra­nnhet i barndomen förutsäger hög ålder flera årtionden senare, och i en studie av patienter med federal sjukförsäk­ring i USA levde de med större självdisci­plin 34 procent längre än sina mindre samvetsgra­nna likar. Kanske beror det på att samvetsgra­nna människor är bättre på att kontroller­a impulser, ägna sig åt sunda vardagsvan­or och följa medicinska råd. De har också sundare relationer och hittar bättre arbetsmilj­öer, som alla ömsesidigt stärker välbefinna­ndet och hjälper en att utvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden