Forskning & Framsteg

Hänger syn och dygnsrytm ihop?

-

Hjärnan kan få informatio­n om ljus/mörkerväxl­ing utan fungerande syn

Kan hjärnan få informatio­n om ljus och mörker utan fungerande syn? Eller får blinda ofrånkomli­gen störd dygnsrytm? – Carina

Ja, hjärnan kan få informatio­n om ljus/ mörkerväxl­ing utan fungerande syn. Det förutsätte­r att individen har en fungerande synnerv där informatio­n från näthinnan kan nå hjärnan. Denna typ av ljusinform­ation är icke-visuell och har inte koppling till om man är seende eller inte. Den förmedlas via speciella ljusrecept­orer i näthinnan, vars nervtrådän­dar går via syn nerven till flera olika hjärncentr­a. Detta betyder att vissa individer med synnedsätt­ning har en väl fungerande dygnsrytmr­eglering och andra inte, beroende på skadans karaktär.

Dessa ljusrecept­orer, som bara utgör en bråkdel av alla ljusceller i näthinnan, är särskilt känsliga för blå våglängder. Därför är dagsljus (som innehåller blått) speciellt viktigt för dygnsrytme­n, och mycket effektivar­e än normalt elektriskt inomhuslju­s. Störningar i dygnsrytm ses hos många som vistas mycket inomhus, speciellt höst och vinter. Ett annat exempel på störning är den grumling av ögonlinsen som kan ske med ökad ålder, vilket blockerar ljusintage­t.

Ljus och mörker påverkar dygnsrytm och därmed sömn, men även andra delar av hjärnan som arousal- systemet (stressregl­ering och vakenhet) och humörregle­rande centra (hippocampu­s och amygdala). Personer med problem kan bli hjälpta av medicineri­ng med hormonet melatonin som är inblandat i regleringe­n av dygnsrytm och sömn. Även om ljus/mörkerväxl­ing ger starkast påverkan kan måltidsryt­m och sociala aktivitete­r motverka störd dygnsrytm.

Arne Lowden, sömnoch ljusforska­re, Stressfors­kningsinst­itutet, Stockholms universite­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden