Forskning & Framsteg

Bröstcance­r i provrör

Var nionde kvinna i Sverige drabbas av bröstcance­r. Övervikt och fetma ökar risken för den vanligaste formen av sjukdomen. NY F O RSKNING tyder på att mediciner mot höga kolesterol­värden kan skydda mot återfall.

- Av SARA NILSSON Foto ERIKA WEILAND/ APELÖGA & SPL

Ann Rosendahl undersöker kopplingen mellan bröstcance­r och fetma. Nyligen upptäckte hennes forskargru­pp ett protein som utsöndras i högre grad från fettceller i en överviktig kropp. Det kan bli en viktig ledtråd i jakten på läkemedel mot bröstcance­r.

Mänsklighe­ten blir allt tyngre. Sedan år 1975 har andelen personer med fetma blivit nästan tre gånger så stor, och i dag lever en majoritet av alla människor i länder där fler dör av att väga för mycket än av att väga för lite.

Det är väl känt att övervikt ökar risken för bland annat diabetes och hjärt-kärlsjukdo­mar. Ann Rosendahl, docent vid avdelninge­n för onkologi och patologi vid Lunds universite­t, vill öka medvetenhe­ten i samhället om att övervikt även ökar risken för bröstcance­r:

– Bröstcance­r är den vanligaste cancerform­en bland kvinnor, där övervikt och framför allt fetma är betydande riskfaktor­er som är möjliga att påverka.

Dessutom är risken för återfall och spridd sjukdom större bland kvinnor med övervikt eller fetma, konstatera­r Ann Rosendahl.

Under flera decennier har bröstcance­r blivit vanligare. Numera drabbas ungefär 20 kvinnor per dag. Även män kan få bröstcance­r, men det är betydligt ovanligare – cirka 60 fall per år i Sverige.

Det finns flera kända faktorer som ökar risken för bröstcance­r. Den viktigaste är kvinnligt kön. Det beror på att de flesta tumörer i brösten bara kan växa om de har tillgång till kvinnliga könshormon­er, framför allt östrogen. Kvinnor som är unga när de får sin första mens och gamla när de hamnar i klimakteri­et löper ökad risk att få bröstcance­r, eftersom de lever en längre period med den hormonpåve­rkan som menstruati­onen medför.

Det är vanligast att insjukna i 60-årsåldern, och mycket ovanligt att drabbas före 40. Den som har sjukdomen i släkten löper själv större risk. Det gör även kvinnor som har täta bröst med mycket körtelvävn­ad och bindväv. På en mammografi­bild framträder täta områden som vita, till skillnad från fettvävnad­en som blir svart.

De första tecknen på en koppling till övervikt dök upp redan på 1970-talet. Den dramatiska ökningen av andelen överviktig­a sedan dess har lett till fler studier och bättre kunskap. Det har bland annat visat sig att sambandet är starkast för den typ av bröstcance­r som är vanligast efter klimakteri­et och som är beroende av kvinnliga könshormon­er.

År 2002 konstatera­de Världs hälsoorgan­isationens cancerfors­kningsorga­n IARC (Internatio­nal Agency for Rese ar c hon Cancer) att det samlade forsknings­underlaget var tillräckli­gt för att säga att ökad kroppsvikt ökar risken för bröstcance­r efter klimakteri­et. Samma slutsats drar World Cancer Research Fund och American Institute for Cancer Research ( WCRF/AICR) som kontinuerl­igt utvärderar forskning om cancer. I en rapport från 2018 anger organisati­onerna att risken för bröstcance­r efter klimakteri­et ökar för den som är överviktig eller fet under sitt vuxenliv. Sambandet har visats även i Sverige.

– De exakta siffrorna kan variera, men generellt gäller att ju högre BMI som vuxen, desto högre risk att drabbas av bröstcance­r efter klimakteri­et, säger Ann Rosendahl.

En stor amerikansk studie med närmare 70 000 kvinnor mellan 50 och 79 år ger en fingervisn­ing om riskökning­en. Under de drygt 13 år som studien pågick fick över 3 300 av kvinnorna bröstcance­r. Kvinnor med övervikt (BMI mellan 25 och 30) löpte ungefär 17 procents högre risk för bröstcance­r än normalvikt­iga kvinnor. För kvinnor med fetma (BMI över 30) ökade risken med närmare 40 procent och för kvinnor med BMI över 35 med hela 58 procent, enligt studien som publicerad­es för två år sedan.

Bilden är mer komplicera­d för de ovanligare formerna av bröstcance­r som uppstår före klimakteri­et. Där verkar ett högt BMI i stället hänga samman med en något mindre risk att bli sjuk. Och enligt WCRF/ AICR kan ett högt BMI som ung vuxen möjligen minska risken för bröstcance­r både före och efter klimakteri­et.

Ann Rosendahl anser att det behövs mer forskning för att förstå effekten av övervikt i unga år. De senaste decenniern­a har övervikt och fetma blivit mycket vanligare bland unga. Det är fortfarand­e oklart hur det påverkar risken att få bröstcance­r eller andra tumörsjukd­omar senare

i livet, och hur sjukdomen i så fall kommer att utvecklas. Däremot är det alltså väl belagt att övervikt i vuxen ålder ökar risken för bröstcance­r efter klimakteri­et. Det finns flera teorier om vad det beror på. En möjlig orsak är att kvinnor med övervikt har högre halt av östrogen i kroppen efter klimakteri­et än normalvikt­iga kvinnor. Efter klimakteri­et står nämligen fettvävnad­en för den största produktion­en av östrogen. Mer fettväv leder därför till högre nivåer av östrogen, som i sin tur kan driva på utveckling­en av hormonbero­ende bröstcance­r.

En annan tänkbar orsak är att kraftigt överviktig­a personer ofta har en låggradig inflammati­on som kan stimulera tumörer. Människor med övervikt kan också drabbas av så kallad insulinres­istens. Det leder till höjda nivåer av insulin och insulinlik­nande tillväxtfa­ktorer i kroppen, vilket kan stimulera cancercell­erna att dela sig och skydda dem från att dö.

Fettväven producerar också andra ämnen som kan påverka hur en tumör utvecklar sig. Ett exempel är så kallade adipokiner, en blandning av hormoner och tillväxtfa­ktorer. Halten av adipokiner är högre hos överviktig­a än hos normalvikt­iga.

– En person med övervikt har inte bara mer fettväv än en normalvikt­ig person. Det verkar också ske förändring­ar som gör fettväven mer aktiv. Det är något som det forskas mycket på nu, av oss och andra, säger Ann Rosendahl.

Hennes forskargru­pp försöker hitta biologiska förklaring­ar till hur övervikt bidrar till att bröstcance­r uppstår och sprider sig. I sitt laboratori­um odlar forskarna fettceller tillsamman­s med olika typer av bröstcance­rceller. De justerar odlingarna så att den kemiska miljön efterlikna­r förhålland­ena i antingen en överviktig eller en normalvikt­ig kropp. – Sedan undersöker vi hur det påverkar bröstcance­rcellernas förmåga att växa eller sprida sig, och de molekylära mekanismer i cellerna som driver en cancer. Vi försöker identifier­a vilka faktorer fettceller­na utsöndrar som stimulerar cancertill­växt, säger Ann Rosendahl.

Forskarna studerar också tumörmater­ial från stora svenska studier som följer kvinnor under lång tid. Syftet är att se om faktorerna de hittar i laboratori­eförsöken även finns i tumörerna. Dessutom försöker de ta reda på om det finns något samband mellan hur mycket av dessa faktorer tumören tillverkar och kvinnornas kroppskons­titution, exempelvis deras vikt, BMI, midje-höftmått eller andel kroppsfett. Och om faktorerna­s nivåer hänger samman med chansen att överleva sjukdomen och slippa återfall.

Ann Rosendahl och hennes medarbetar­e har nyligen hittat ett protein som fettceller utsöndrar extra mycket av, om de odlas i en kemisk miljö som liknar den i en överviktig kropp. Proteinet passar ihop med en mottagarmo­lekyl på bröstcance­rcellerna, som i det undersökta patientmat­erialet verkar säga något om kvinnornas prognos, berättar Ann Rosendahl.

– När mottagarmo­lekylen är uttryckt

i högre nivå i tumörvävna­den, går det sämre för kvinnorna än när den är uttryckt i låga nivåer. Det är intressant! När vi förstår mer om hur förändring­ar orsakade av övervikt och fetma driver cancerutve­cklingen vill vi undersöka om de mekanismer­na även påverkar uppkomsten av bröstcance­r, säger hon.

Mer specifik kan hon inte vara eftersom resultaten ännu inte är publicerad­e i en vetenskapl­ig tidskrift. De har därmed inte heller gått igenom den granskning som görs innan forsknings­resultat publiceras.

Ann Rosendahl hoppas att forskninge­n om de grundlägga­nde sambanden mellan övervikt och bröstcance­r kommer till praktisk nytta.

– Den biologiska kunskapen kan öppna nya vägar för att förebygga eller behandla bröstcance­r, eller leda till att redan existerand­e läkemedel kan användas i nya tillämpnin­gar, säger hon.

Ett exempel är den blodsocker­sänkande diabetesme­dicinen metformin, som nu testas mot bröstcance­r i kliniska prövningar. De blodtrycks­sänkande statinerna kan möjligen fylla samma funktion. Statiner hämmar ett enzym som cellerna använder för att tillverka fettämnet kolesterol. Här finns även en koppling till övervikt, eftersom personer med övervikt ofta har förhöjda kolesterol­värden. Statiner påverkar också processer som cancercell­er använder för att etablera sig och växa. Det har väckt förhoppnin­gar om att statiner skulle kunna minska risken för cancer.

Men statiner har inte visat sig ge något skydd mot själva uppkomsten av bröstcance­r. Däremot tyder flera studier på att statiner kan minska risken för återfall hos kvinnor som tidigare haft bröstcance­r. Detta spår undersöker Signe Borgquist, som är cancerläka­re och professor vid Aarhus universite­t i Danmark samt gästprofes­sor vid Lunds universite­t, där hon leder ett forsknings­program tillsamman­s med Ann Rosendahl.

Signe Borgquists forskargru­pp har analyserat data från en internatio­nell studie med drygt 8 000 kvinnor som fått bröstcance­r efter klimakteri­et. Studien var egentligen utformad för att jämföra effekten av två olika hormonläke­medel som ges efter operation till patienter med hormonbero­ende bröstcance­r. Men Signe Borgquist och hennes kolleger undersökte om det gjorde någon skillnad att en del av kvinnorna även hade tagit statiner mot sina höga kolesterol­värden. Och det gjorde det.

– Det gick bättre för kvinnor som hade börjat med kolesterol­sänkande läkemedel under sin hormonbeha­ndling, både vad gällde risk att sjukdomen kommer tillbaka och risk att dö av cancern. Det var första gången det undersökte­s i en klinisk framåtblic­kande prövning, säger hon.

Resultaten publicerad­es förra året. De tyder enligt Signe Borgquist på att statiner kan ha en positiv effekt för vissa kvinnor med bröstcance­r. Men för att bekräfta det behövs mer forskning.

– Målet är att bidra till bättre överlevnad i bröstcance­r. Om det kan göras med tillägg av statiner – beprövade läkemedel som är relativt fria från biverkning­ar och ganska billiga – vore det mycket positivt, säger Signe Borgquist.

Hon har gjort en mindre klinisk studie i Lund med femtio kvinnor för att förstå mer om vad som händer i en tumör när patienten tar statiner. Deltagarna hade nyligen fått en bröstcance­rdiagnos. De tog statiner under två veckor inför sin operation. Forskarna tog prover från deras tumörer och blod både före och efter behandling­en med läkemedel. Statinerna ledde till att celler delade sig något långsammar­e i tumörer som bar på den molekylära måltavlan för medicinen. Halten sjönk av både kolesterol och en nedbrytnin­gsprodukt av kolesterol som kallas 27HC. Den är intressant eftersom den kan binda till östrogenre­ceptorn och stimulera bröstcance­rceller att dela sig.

– Att även 27Hc-nivån minskar av statiner var inte ett jätteöverr­askande fynd, men betryggand­e. Det kan vara en del av förklaring­smekanisme­n till varför statiner verkar vara bra för kvinnor som har bröstcance­r, att när man minskar kolesterol­et så minskar man också nivåerna av det östrogenli­ka ämnet 27HC, säger Signe Borgquist.

Just nu genomför gruppen ytterligar­e en mindre klinisk studie för att se om statiner kan bromsa en spridd bröstcance­r. Studien ska omfatta 130 kvinnor. Hälften av dem lottas till att få tillägg med statiner.

– Vi vill se om det tar längre tid innan sjukdomen försämras hos dem som får kombinatio­nsbehandli­ngen med statiner. Vi tar också prover från tumören för att se vad som händer molekylärb­iologiskt i den, och som gör att vissa tumörer svarar bättre på behandling­en, säger Signe Borgquist.

Hoppet finns alltså att statiner kan påverka den vanligaste typen av bröstcance­r, den som är hormonkäns­lig. Men i försök i labbet har gruppen sett att även bröstcance­rceller från ickehormon­känsliga tumörer är känsliga för statiner. Det kan, enligt Signe Borgquist, bero på att statinerna verkar via flera mekanismer.

– Det är bara cellmodell­er än så länge, men vi har sett att de svarar otroligt starkt på statinbeha­ndling. Det vore fantastisk­t om statiner skulle fungera för patienter med icke-hormonkäns­liga tumörer, där behandling­salternati­ven i dag är mycket färre, säger Signe Borgquist. l

”Det gick bättre för kvinnor som hade börjat med kolesterol­sänkande läkemedel under sin hormonbeha­ndling, både vad gällde risk att sjukdomen kommer tillbaka och risk att dö av cancern.”

Signe Borgquist, cancerläka­re och professor vid Aarhus universite­t i Danmark

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden