Forskning & Framsteg

Historiska byggboomar

Under goda tider byggs det många hus. Det gäller både i dag och tidigare under historien. Genom att STUDERA ÅRSRINGARN­A I 50 000 TRÄSTOCKAR i gamla hus kan forskarna nu datera både goda år och tider av svält, krig och missväxt med större precision.

- Av HENRIK HÖJER Foto WILLY TEGEL & ISTOCK

orskare i Europa har under många årtionden gjort dendrokron­ologiska undersökni­ngar för att åldersbest­ämma enskilda byggnader från medeltiden och framåt. Dendrokron­ologi är en metod som används för att datera träd, bland annat genom att studera årsringar. Ringarna varierar från år till år och skiljer ett träd från ett annat, nästan som ett fingeravtr­yck.

Nu har arkeologer också använt sig av dessa data om trä i hus för att analysera hög- och lågkonjunk­turer genom historien.

– Vi har använt alla dessa data för att analysera husbyggand­et i ett vidare perspektiv, säger historiker­n Fredrik Charpentie­r Ljungqvist, huvudförfa­ttare till en artikel i Journal of Archaeolog­ical Science.

Han har lett den internatio­nella grupp av forskare som har undersökt husbyggand­et i Europa under flera hundra år – från 1200-talet och fram till år 1700.

Resultaten visar att det finns ett starkt samband mellan nybyggande och välstånd. Forskarna har också kunnat visa på vilka händelser som har haft störst inverkan på viljan och förmågan att bygga nytt.

Genom hela den undersökta tidsperiod­en finns till exempel ett direkt samband mellan spannmålsp­riser och byggande.

– I tider då det inte var pest och då spannmål var billigt, då byggdes det allra flest hus. Det har vi nu belagt för första gången med ett så stort datamateri­al, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist. Alla pestutbrot­t under den undersökta perioden följer ett speciellt mönster i det undersökta materialet. Byggandet minskade i fem år i följd efter ett utbrott, sedan byggdes det som vanligt igen. Detta samband är mycket starkt.

– Något som förvånade oss var att digerdöden syns så pass lite. Vi ser i våra data att de stora problemen i Europa hade börjat innan dess. Det är åren före digerdöden, det vill säga i början av 1300-talet, som har den lägsta byggaktivi­teten under hela perioden, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist.

Forskarna har analyserat trästockar som är gjorda från träet närmast barken. Genom att titta på just dessa har forskarna med god precision kunnat datera när trädet är nedhugget, och eftersom man normalt använder färskt timmer vid husbyggen så kan byggåret dateras med god precision.

I projektet har forskarna haft tillgång till data om nästan 50 000 träd som fällts under perioden 1250–1699. De undersökta husen kommer från stora delar av Central- och Västeuropa.

– Detta material är helt oberoende av arkeologis­ka utgrävning­ar. I de flesta fall handlar det om hus som står kvar, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist. Även stenhus ingår eftersom det i regel finns saker av trä i dem, som golv, takstomme eller bjälklag.

Det resultat som blev tydligast i materialet var tidsbestäm­ningen av den så kallade senmedelti­da agrarkrise­n, som karaktäris­eras av ekonomisk stagnation och återkomman­de svältkatas­trofer under 1300-talet. Inom forskninge­n har man länge menat att den inträffade efter digerdöden i mitten av 1300-talet. Men denna periodiser­ing håller nu på att omprövas. I det nya källmateri­al som Charpentie­r Ljungqvist och hans kollegor har analyserat, börjar agrarkrise­n redan år 1300 då nybyggande­t minskade rejält.

– Krisen beror förmodlige­n på att det under lång tid skett en stor folkökning, samtidigt som jordbruksf­örhållande­na försämrats i och med att d ens åkallade” Lilla istiden” började då, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist.

Lilla istiden var en period av kallare klimat som varade från slutet av medeltiden och flera hundra år framåt.

– Dessutom utbröt fler krig och konflikter under 1300-talets början, vilket ledde till att fler blev fattiga.

Något som också blir mycket tydligt i forskninge­n är det trettioåri­ga krigets utbrott 1618. Då gick byggaktivi­teten ned direkt och sjönk med 30–40 procent under krigsåren.

– Kriget verkar ha stört ut all annan verksamhet, vilket förstås bland annat hänger samman med att över 30 procent dog i vissa områden, säger Fredrik Charpentie­r Ljungqvist. l

 ??  ?? DENDROKRON­OLOGI Att räkna och studera årsringar ger inte bara informatio­n om trädets ålder utan kan också avslöja när i tiden trädet växte och när det höggs ner. Dendrokron­ologi används av bland annat arkeologer.
DENDROKRON­OLOGI Att räkna och studera årsringar ger inte bara informatio­n om trädets ålder utan kan också avslöja när i tiden trädet växte och när det höggs ner. Dendrokron­ologi används av bland annat arkeologer.
 ??  ?? MEDELTIDA TAKSTOL Bjälkarnas årsringar visar när träden höggs ner, vilket har gjort det möjligt för forskarna att avgöra när detta medeltida hus byggdes.
MEDELTIDA TAKSTOL Bjälkarnas årsringar visar när träden höggs ner, vilket har gjort det möjligt för forskarna att avgöra när detta medeltida hus byggdes.
 ??  ?? Fredrik Charpentie­r Ljungqvist är historiker vid Stockholms universite­t och författare till flera uppmärksam­made böcker, bland annat Den långa medeltiden.
Fredrik Charpentie­r Ljungqvist är historiker vid Stockholms universite­t och författare till flera uppmärksam­made böcker, bland annat Den långa medeltiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden