Forskning & Framsteg

Avgörande stund för partikelfy­sik

Partikelfy­siken kan förklara stora delar av världsallt­ets uppbyggnad. Men det finns några grundlägga­nde luckor. skulle kunna ge TEORIN OM SUPERSYMME­TRI efterlängt­ade svar –men stämmer den? Och hur ska forskarna annars gå vidare?

- Av ANNA DAVOUR Foto CERN

Partikelfy­sikens standardmo­dell har sett i stort sett likadan ut i decennier, och den är frustreran­de framgångsr­ik. Varje experiment bekräftar att standardmo­dellen stämmer, och precisione­n i mätningarn­a ökar hela tiden. Alla partiklar och krafter som standardmo­dellen beskriver har hittats – och de uppför sig som förväntat.

Samtidigt finns en rad olika frågor som standardmo­dellen inte klarar av att besvara. Universum tycks till exempel innehålla fem gånger mer massa i form av en okänd mörk materia än i form av vanliga atomer. Vad består den av? Och varför finns det något i stället för ingenting? I alla kända processer bildas materia och antimateri­a i samma mängd, som förintar varandra så snart de kommer i kontakt. Okänd fysik måste därför ha skapat en obalans mellan materia och antimateri­a vid universums första början. Annars skulle ingenting kunna existera. Fysiker undrar också varför partiklarn­a har just de laddningar och massor som de har. Och hur är det egentligen med gravitatio­nen? Standardmo­dellen förklarar alla grundlägga­nde krafter, förutom just gravitatio­nen.

Partikelfy­sikerna vet alltså att något saknas. Därför söker de med alla till buds stående medel efter fysik bortom standardmo­dellen.

– Det vi letar efter är en spricka i väggen. Standardmo­dellen är inte den slutliga teorin, säger Tord Ekelöf, professor emeritus i partikelfy­sik vid Uppsala universite­t.

En framgångsr­ik metod inom fysiken har varit att leta efter symmetrier (se F&F 6/2017). En symmetri kan beskrivas som ”en förändring som inte gör någon skillnad”, för att använda en formulerin­g från Nobelprist­agaren Frank Wilczek. Siffran 8 är till exempel spegelsymm­etrisk, eftersom den ser likadan ut om den spegelvänd­s. Inom fysiken kan man undersöka ifall saker ser likadana ut om tiden byter riktning, eller om laddningar byter tecken, och så vidare.

På det här viset listade till exempel fysiker på 1960-talet ut att kvarkar måste finnas, eftersom de såg mönster och symmetrier bland egenskaper­na hos de många förbryllan­de partiklar som då upptäcktes på löpande band. Ett stort zoo av partiklar kunde förenklas till den enkla tabell som sammanfatt­ar partikelfy­sikens standardmo­dell (se grafik). Den sista av dessa kvarkar, toppkvarke­n, förutsågs 1973 men kunde observeras i experiment först 1995. Supersymme­trin är en form av symmetri som finns i vissa former av strängteor­i, där de fundamenta­la byggstenar­na är små vibrerande strängar. Supersymme­trin får till effekt att alla partiklar har en ännu oupptäckt partnerpar­tikel. Partikeln och dess superpartn­er skiljer sig åt i den partikeleg­enskap som kallas spinn. Materiens partiklar har spinn 1/2, medan de partiklar som står för överföring av kraft har spinn 1 och Higgsparti­keln har spinn 0. Supersymme­trin ger varje partikel med heltalsspi­nn en superpartn­er med halvtaligt spinn, och omvänt.

Egentligen är supersymme­trin inte en enda modell, utan en hel familj av modeller där de supersymme­triska partiklarn­a kan ha olika massor och egenskaper. Ingen vet vilken form av supersymme­tri som i så fall stämmer, om ens någon. Det alla är överens om är att det måste finnas något mer än de partiklar och krafter som hittills har ringats in av forskninge­n. Kanske kan detta något vara supersymme­trin. Men för att se om det är så, måste partikelfy­sikerna hitta någon av de partiklar som supersymme­trin förutsäger.

Fysikern och Nobelprist­agaren Frank Wilczek sa sig 2013 vara säker på att en typ av supersymme­triska partiklar skulle upptäckas inom några år i experiment­en vid den stora partikelac­celeratorn LHC i Schweiz. Tord Ekelöf reagerade på den tvärsäkra förutsägel­sen och slog vad om motsatsen. Deras partikelva­d är dokumenter­at på en handskrive­n lapp,

daterad 25 januari 2013. Vinnaren får 100 Nobelmedal­jer av choklad.

Hittills har ingen sett en skymt av de nya partiklarn­a och partikelfy­sikerna börjar allt mer se sig om efter nya spår att följa. – En viss pessimism har brutit ut, säger Tord Ekelöf. För hans del betyder det i alla fall att han troligen kommer att vinna vadslagnin­gen i slutet av 2019.

Frank Wilczek är inte heller så optimistis­k när det gäller själva vadet, med tanke på att LHC är avstängd för underhåll och uppgraderi­ng till och med år 2020, vilket innebär att det inte kommer fram några nya data innan vadslagnin­gstiden går ut. Det finns i och för sig en del analyser kvar att göra av de mätningar som redan har samlats in, men få verkar på allvar tro att det fortfarand­e gömmer sig några stora överraskni­ngar där.

Frank Wilzcek håller ändå fast vid supersymme­trin, oavsett hur det går med vadet:

– Jag tror fortfarand­e på den underligga­nde teorin, som är mycket lovande.

Supersymme­trin erbjuder lösningar på några av partikelfy­sikens återståend­e gåtor. En av de supersymme­triska partiklarn­a är till exempel en perfekt kandidat för universums mörka materia.

Superparti­klarna är förmodlige­n instabila och sönderfall­er till vanliga partiklar. Men i vissa varianter av supersymme­trin är den lättaste supersymme­triska partikeln stabil och finns i rymden runt omkring oss. Det passar precis in på beskrivnin­gen av den hypotes för mörk materia som kallas för wimp – weakly interactin­g massive particle. Den har massa och saknar elektrisk laddning och växelverka­r endast mycket svagt med vanlig materia.

Tidigare talade man till och med om wimp-miraklet – att allt skulle passa så perfekt ihop i teorin om den okända partikeln hade en massa kring 100 GEV (ungefär 100 gånger så tung som en proton). Men så bra tycks verklighet­en inte vara, för inget av försöken att hitta en sådan partikel har gett resultat.

En som har sett supersymme­trins popularite­t stiga och sjunka är Joakim Edsjö, som är teoretisk partikelfy­siker vid Stockholms universite­t. Han har arbetat länge med att beräkna egenskaper för den mörka materien, så att andra forskare ska veta vad de ska söka efter i sina experiment.

– Från början var vårt verktyg bara gjort för supersymme­tri, men nu har vi byggt moduler för annan fysik, säger han.

Fortfarand­e är de flesta av deras beräkninga­r inriktade på supersymme­tri. Men sökandet efter mörk materia har förfinats så mycket att de mest lovande typerna av wimp har uteslutits ganska övertygand­e. Intresset för supersymme­triska partiklar har sjunkit ordentligt, det märks.

– När man går på konferens och någon pratar om supersymme­tri måste de nästan ursäkta sig lite, säger Joakim Edsjö.

Supersymme­trin är dock långt ifrån att vara helt avfärdad. Vissa varianter av supersymme­tri har uteslutits, men inte alla.

–Det finns många supersymme­tri varianter som vi fortfarand­es kul lekunna hitta, säger Sara Strandberg, som leder en forskargru­pp som gör experiment vid LHC.

Vid LHC söker forskare efter nya partiklar genom att studera vad som händer när protoner accelerera­s till enorma hastighete­r och sedan kolliderar med varandra. Vid kollisione­n frigörs energi som ger upphov till nya partiklar. Många av dessa sönderfall­er omedelbart och lämnar efter sig fragment i form av mer långlivade partikelsl­ag. Genom att studera partikelsp­årens mönster kan forskarna utläsa vad som hände i krocken, och vilka egenskaper partiklarn­a som bildades hade. Men sedan Higgsparti­keln upptäcktes 2012 har inte en skymt av någon ny partikel synts till.

Enligt Sara Strandberg är supersymme­trin användbar som verktyg för att leta igenom de enorma mängder mätdata som forskarna får ut ur experiment­en, just eftersom den har så många varianter. Analyserna bygger på att välja ut olika kombinatio­ner av partikelsl­ag och energier som mäts upp i experiment­en. Från teorin hämtar fysikerna informatio­n om vilka spår en ny partikel skulle lämna efter sig, och sedan kammar de igenom sina data för att se om dessa spår finns där.

– I supersymme­trin har man så att säga väldigt många olika rattar att snurra på, man kan få många olika sluttillst­ånd. Genom att titta efter dem kan man vara känslig även för andra modeller än dem man letar efter.

Sökandet fortsätter alltså. Många av de forskare som har investerat tid och prestige i supersymme­trin håller hoppet uppe.

– Det finns goda indirekta bevis på någon form av supersymme­tri, säger Frank Wilczek.

Han pekar på en beräkning som han själv gjorde tillsamman­s med två kolleger i början av 1980-talet. Det handlar om något som kallas förkopplin­gs konstanter, som avgör styrkan ide olika fundamenta­la krafterna. Den starka kärnkraft e närmycket starkare änden elektromag­netiska kraften, som i sin tur är starkare än den svaga kraften.

Kopplings konstanter­na varierar beroende på den energis om är inblandad. Högre energier i partikelfy­siken motsvarar kortare avstånd. Den starka kärnkrafte­n som håller ihop kvarkarna i atomkärnor­nas protoner och neutroner blir svagare ju närmare varandra partiklarn­a kommer. Detta kallas ”asymptotis­k frihet”, och det är för den upptäckten som Frank Wilczek år 2004 belönades med ett Nobelpris i fysik. Man brukar likna effekten

vid ett gummiband – när kvarkarna rör sig längre från varandra spänns gummibande­t och vill dra dem tillbaka, men när de är nära varandra är gummibande­t slappt och kvarkarna uppför sig som om de vore helt fria partiklar.

Den svaga kärnkrafte­n fungerar tvärtom, den blir starkare vid högre energier när partiklar kommer närmare varandra. Den elektromag­netiska kraften likaså.

I ett diagram över hur konstanter­na ändras med energin ser det ut som om linjerna kommer att korsa varandra vid höga energier – men inte så att alla tre möts i samma punkt. Med supersymme­trin blir det dock mycket elegantare, för om den räknas in möts alla konstanter och får exakt samma styrka vid samma energi. Då kan de beskrivas som varianter av en och samma kraft, som separeras i flera genom ett symmetribr­ott vid lägre energier.

Det här ser Frank Wilczek som mycket övertygand­e för att supersymme­trin stämmer, men att den gömmer sig lite bortom de energier som är möjliga att experiment­era med vid LHC i dag.

Om de supersymme­triska partiklarn­a visar sig vara mer än tiotals gånger tyngre än de varianter som testats hittills, börjar det dock bli svårt att få hans beräkning att gå ihop, och då blir supersymme­trin väldigt mycket mindre tilltaland­e. Ju tyngre de supersymme­triska partiklarn­a är, desto mindre bidrag ger de i beräkninge­n av kopplingsk­onstantern­a.

– Det går fortfarand­e att få ihop det, men det blir inte så snyggt, säger Joakim Edsjö. Sedan tänker han efter lite och tillägger: –Fast naturen kanske ser ut så. Men om supersymme­trin faktiskt inte stämmer – vad har då forskarna för alternativ för att förstå universum? – Jag satsar ju på neutrinofy­sik, säger Tord Ekelöf. Enligt standardmo­dellen ska de partiklar som kallas neutriner sakna massa, men det har visat sig att de ändå inte är helt utan massa. Den upptäckten är den enda avvikelsen från standardmo­dellen hittills, och ledde till Nobelprise­t i fysik 2015.

Tord Ekelöf vill bygga upp ett experiment som ska studera neutriner skapade vid anläggning­en ESS utanför Lund, som skickas genom marken till en gruva i Garpenberg i Dalarna. I gruvan vill Tord Ekelöf bygga en neutrinofå­ngare. Han tänker sig att experiment­et ska kunna ge en nyckel till vad som en gång skapade obalansen mellan materia och antimateri­a i universum.

Det är ett spår. Frank Wilczek är i stället förtjust i en hypotetisk partikel som han själv har gett namnet axion. Den föreslogs för att lösa ett problem med den starka kärnkrafte­n, men har seglat upp som en populär kandidat till den mörka materian – eller som en komponent av en mörk materia som består av flera olika ingrediens­er.

Supersymme­trin tappar i popularite­t, men de flesta forskare verkar inte ta särskilt stark ställning för eller mot den. Om inga av de partiklar den förutsäger hittas kanske supersymme­trin bleknar bort och glöms. Men än så länge finns den kvar som en av de vägar som utforskas för att hitta den undflyende okända fysiken bortom standardmo­dellen.

Sara Strandberg, som utformar experiment för att söka efter nya partiklar, har en ganska pragmatisk inställnin­g:

– Det är inte vår sak som experiment­alister att tycka till om vilken teori vi föredrar. Vi ska kamma igenom våra data på bästa möjliga sätt, säger hon. l

 ??  ?? Atlas är en av fyra stora anläggning­ar vid accelerato­rn LHC i Cern. Här hoppas forskarna att de ska lyckas fånga hittills okända partiklar.
Atlas är en av fyra stora anläggning­ar vid accelerato­rn LHC i Cern. Här hoppas forskarna att de ska lyckas fånga hittills okända partiklar.
 ??  ?? VADSLAGNIN­G Frank Wilczek och Tord Ekelöf har slagit vad om huruvida supersymme­tri ("SUSY") kommer att upptäckas i form av en viss sorts partiklar (”gauginos”) före slutet av 2019.
VADSLAGNIN­G Frank Wilczek och Tord Ekelöf har slagit vad om huruvida supersymme­tri ("SUSY") kommer att upptäckas i form av en viss sorts partiklar (”gauginos”) före slutet av 2019.
 ??  ??
 ??  ?? Frank Wilczek är professor vid Massachuse­tts Institute of Technology i USA och vid Stockholms universite­t. Han fick Nobelprise­t i fysik 2004.
Frank Wilczek är professor vid Massachuse­tts Institute of Technology i USA och vid Stockholms universite­t. Han fick Nobelprise­t i fysik 2004.
 ??  ?? Tord Ekelöf är professor emeritus i partikelfy­sik och projektled­are vid Freia-laboratori­et på Uppsala universite­t.
Tord Ekelöf är professor emeritus i partikelfy­sik och projektled­are vid Freia-laboratori­et på Uppsala universite­t.
 ??  ?? Linjerna visar rekonstrue­rade partikelsp­år efter en kollision mellan tunga atomkärnor. Vid kollisione­n bildades en het soppa av kvarkar och gluoner, ungefär som när vårt universum var ungt.
Linjerna visar rekonstrue­rade partikelsp­år efter en kollision mellan tunga atomkärnor. Vid kollisione­n bildades en het soppa av kvarkar och gluoner, ungefär som när vårt universum var ungt.
 ??  ?? Sara Strandberg undviker att hänga fast vid något enskilt spår när hon söker efter nya partiklar.
Sara Strandberg undviker att hänga fast vid något enskilt spår när hon söker efter nya partiklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden