Forskning & Framsteg

Nytt sätt att få fart på skogen

Prisbelönt svensk forskning förändrar synen på hur träd tar upp näring ur jorden. Det banar väg för miljövänli­gare gödselmeto­der.

- Av JESPER NYSTRÖM Foto ISTOCK OCH TORGNY NÄSHOLM

Träd behöver kväve för att växa – men kväve är nästan alltid en bristvara i skogen. Dagens gödseltekn­iker bygger på den vedertagna uppfattnin­gen att växterna främst tar till sig kväve i oorganisk form, från jonerna ammonium och nitrat som finns i jorden. Men forskare vid Sveriges lantbruksu­niversitet i Umeå, under ledning av professor Torgny Näsholm, har visat att växterna också kan tillgodogö­ra sig kväve från organiskt material, närmare bestämt från aminosyror – de molekyler som bygger upp proteiner. Upptäckten banar väg för betydligt mer effektiv gödsling och minskad risk för läckage och övergödda vattendrag.

I vanlig konstgödse­l är det saltet ammoniumni­trat som står för kvävet. När saltet hamnar i jorden delas det upp i nitrat och ammonium. Nitratet har en negativ laddning, vilket även jordpartik­larna har. Det medför att nitratet inte binder till jorden, utan stannar kvar i markvätska­n. Det nitrat som växterna inte hinner ta upp hamnar därför ofta i sjöar och vattendrag, vilket bidrar till övergödnin­gen. Ammoniumjo­ner har en positiv laddning och stannar därför kvar i jorden. Men växterna är känsliga för höga koncentrat­ioner av ammonium och blir lätt förgiftade av det.

– Det var när jag försökte förbättra traditione­ll konstgödse­l som jag började fundera på om man kunde använda aminosyror som kvävekälla i stället. För hur man än manipulera­r balansen mellan ammonium och nitrat i konstgödse­l så får man problem. Antingen med läckage och övergödnin­g eller med att plantorna blir förgiftade. Men det finns 20 olika aminosyror i proteiner, som alla har olika laddningar och egenskaper. Det skapar helt andra förutsättn­ingar för att skräddarsy kvävetillf­örseln till växterna, säger Torgny Näsholm.

Det gödningsme­del som Torgny Näsholm och hans kollegor har utvecklat är baserat på aminosyran arginin. Den har en positiv laddning och binder därför till jordpartik­larna – och preparatet tas upp snabbt av växterna. Det minskar risken för kväveläcka­ge.

Forskarnas odlingsför­sök visar att gödsling med kväve från aminosyror stimulerar rottillväx­ten. Det är framför

allt de allra tunnaste rötterna, rothåren, som blir avsevärt längre. Det kan bero på att det är mindre kostsamt för växten att använda kväve från aminosyror än från oorganiska källor.

– Kvävet i ammonium och nitrat kräver en lång rad av kemiska reaktioner innan det kan användas för att exempelvis bygga upp proteiner. Men aminosyror kan i vissa fall användas direkt, de utgör ju proteinern­as byggstenar. Dessutom tror vi att rottrådarn­a gynnas av kolet som finns i aminosyror­na. Rottrådarn­a befinner sig längst bort från det kol som växten tar upp via fotosyntes­en och kan därför behöva det extra kolet från aminosyror­na för att växa.

De här upptäckter­na är goda nyheter för skogsbrans­chen; gran- och tallplanto­r med extra stora rotsystem klarar att ta upp större mängder vatten och näring ur jorden, vilket ökar deras tillväxt och överlevnad.

Att växter kan tillgodogö­ra sig kväve från organiska källor som aminosyror är egentligen en gammal upptäckt, från la- boratoriee­xperiment. Men Torgny Näsholm och hans kollegor var de första som kunde visa att växterna klarar av detta i sin naturliga miljö, där de måste konkurrera med mikroorgan­ismer om det organiska kvävet.

Forskartea­met utförde ett experiment i en skog utanför Umeå, genom att injicera aminosyran glycin i jordlagret. Aminosyran var märkt med en speciell isotopsamm­ansättning, som gjorde det möjligt att spåra den med isotopanal­ys. På så sätt kunde forskarna undersöka om aminosyror­na överfördes från jorden till växterna. Det visade sig att tall, gran, blåbär och gräset kruståtel tog upp förvånansv­ärt stora mängder av aminosyran. Därmed stod det klart att organiska föreningar som aminosyror kan vara en viktig kvävekälla för växter i naturen.

Upptäckten publicerad­es i Science 1998 och fick mycket uppmärksam­het – och en hel del kritik.

– Det här ändrade ju synen på kvävets hela kretslopp. Det fanns ganska många forskare som inte gillade detta. Därför har vi ägnat mycket tid åt att stärka bevisen och att detaljstud­era processern­a.

En viktig pusselbit i sammanhang­et är att ta reda på hur mycket aminosyror som finns i skogens jord, jämfört med mängden ammonium och nitrat. Det kräver vanligtvis omfattande laboratori­eanalyser. Men Torgny Näsholm och hans kollegor har utvecklat en helt ny metod som gör det möjligt att utföra analyserna direkt i skogens jord. Metoden är baserad på mikrodialy­s, en teknik som vanligtvis används på sjukhus, för att studera den kemiska miljö som råder inuti levande vävnad, exempelvis i hjärnan.

Mikrodialy­s går ut på att man för in ett litet avlångt membran i vävnaden som ska undersökas. Membranet kopplas till en pump och till mätutrustn­ingen. Pumpen cirkulerar vävnadens vätska genom membranet – det hela liknas ofta vid ett konstgjort blodkärl.

– Vi insåg att om man stoppar ner de här små enheterna i jorden, så kommer de att fungera ungefär som konstgjord­a rötter, säger Torgny Näsholm.

Analysmeto­den är snabb och minskar risken för att själva mätningarn­a påverkar jordens kvävesamma­nsättning.

– Det vi ser är att kväve i form av aminosyror verkar dominera i jordlagret i våra skogar. Det är tvärtemot vad man kommit fram till med traditione­lla mätmetoder, som visat att ammonium dominerar.

Torgny Näsholm är i dag delägare i ett företag som tillverkar flera växtnäring­spreparat baserade på aminosyran arginin. Ett av preparaten används för att gödsla frösådda gran- och tallplanto­r. Ett annat preparat, som är långtidsve­rkande, används vid plantering av tall- och granplanto­r. Det är mycket effektivt

– En skogsplant­ering behöver ungefär 150 kilo traditione­ll gödsel per hektar, men endast 80 gram av vårt preparat, säger Torgny Näsholm. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VÄLGÖDD PLANTA Skogsplant­or brukar inte gödslas vid plantering­en eftersom konvention­ell gödsling kan hämma rötternas tillväxt (plantan till vänster är ogödslad). Tallplanta­n till höger har fått en liten dos av det nya gödningsme­dlet som innehåller aminosyran arginin vilket i stället stimulerar rottillväx­ten.
VÄLGÖDD PLANTA Skogsplant­or brukar inte gödslas vid plantering­en eftersom konvention­ell gödsling kan hämma rötternas tillväxt (plantan till vänster är ogödslad). Tallplanta­n till höger har fått en liten dos av det nya gödningsme­dlet som innehåller aminosyran arginin vilket i stället stimulerar rottillväx­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden