Forskning & Framsteg

Prostatan behöver feminism

Säg prostata och de flesta tänker på cancer. En ny bok vill vidga perspektiv­et på denna manliga körtel. – Den kan behöva lite feminism, säger Ericka Johnson, en av författarn­a.

- Av Marie Alpman

Vad händer i kropp och själ vid prostatabe­svär? Kring detta kretsar antologin Prostatan – det ständiga gisslet? som bygger på två forsknings­projekt ledda av Ericka Johnson, professor vid tema genus på Linköpings universite­t.

1| Vem riktar sig boken till?

– Under de sex år som våra forsknings­projekt om prostatan pågått har vi träffat väldigt många män som haft massor av frågor. Boken vänder sig till dem och alla andra som drabbas av prostatapr­oblem, deras anhöriga, men också till läkare och annan vårdperson­al. Med prostatan som utgångspun­kt vill vi diskutera och bredda synen på mannen och förändring­arna i den manliga kroppen när den åldras.

2| Tar ni upp medicinska frågor?

– Vi närmar oss prostatan från ett humanistis­kt och samhällsve­tenskaplig­t perspektiv och tar till exempel upp frågor om hur kroppen påverkas av att bli äldre. Andra teman är hur prostataun­dersökning­ar lärs ut till medicinstu­denter, hur biopsier kan gå till och hur en förlust av prostatan kan upplevas. Det rent medicinska lägger vi däremot åt sidan och tar inte ställning till olika behandling­ar.

3| Historiskt har prostatan kopplats till maskulinit­et och sexualitet. Lever dessa föreställn­ingar kvar?

– I högsta grad. Uppfattnin­gen om att en man ska vara stark och inte blödig eller gnällig kan hindra dem från att söka vård i tid. På det sättet är maskulinit­etsideal fortfarand­e kopplade både till prostatan och andra organ.

4| Du skriver själv i ett av kapitlen om hur män med prostatabe­svär plötsligt upptäcker bristen på offentliga toaletter. Varför tar du upp denna fråga?

– Den visar hur den bebyggda miljön är anpassad efter den friska mannens behov och inte hela befolkning­ens. För en man, som tidigare inte haft problem med urinerande­t, kan den ständiga jakten på toaletter komma som en chock. Jag har intervjuat män som plötsligt fått lära sig var varenda toalett finns i stan, vilka som är rena och vilka som är gratis. Detta är något som gravida kvinnor påpekat i mer än 30 år. Prostatan kan behöva lite feminism.

5| Boken tar även upp känsliga ämnen som impotens och minskad sexlust. Varför talas det så lite om dessa saker?

– Det undrar vi också. En förklaring är våra normer, där en man förväntas vara stor och stark. Våra studier visar till exempel att män som kommer till en prostataun­dersökning behandlas väldigt annorlunda jämfört med kvinnor hos en gynekolog, trots att båda är känsliga och obekväma undersökni­ngar.

I boken berättar även män om hur sexualitet­en påverkats av prostatabe­handlingen. Jag hoppas att den som står inför eller genomgått en behandling kan finna tröst och känna att han inte är ensam i sina funderinga­r och problem.

 ??  ??
 ??  ?? Prostatan – det ständiga gisslet? Maria Björkman (red) Nordic Academic Press
Prostatan – det ständiga gisslet? Maria Björkman (red) Nordic Academic Press

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden