Forskning & Framsteg

Så funkar vinterkräk­sjukan

Att slå till utan förvarning är noroviruse­ts taktik. Att människor inte hinner dra sig undan innan de kräks ökar virusets chanser att smitta ner fler. Så här går det till när du får vinterkräk­sjukan.

- Av Anders Nilsson & Johan Jarnestad

1 Vinterkräk­sjuka orsakas av norovirus, som tillhör familjen

caliciviru­s. Symtomen börjar i regel med plötsliga kräkningar 1–2 dygn efter smittotill­fället. Det räcker med en mycket liten dos för att bli sjuk – antagligen färre än 100 virusparti­klar, möjligen bara något tiotal. Norovirus är inte ett influensav­irus.

2 Smittan kommer in i kroppen genom mun eller näsa. Den kan komma från kräkningar, avföring, förorenat dricksvatt­en, råa skaldjur eller livsmedel som hanterats av en smittad. I luften bärs den av mikroskopi­ska vätskedrop­par, aerosoler. Inomhus kan aerosoler från en enda kräkning leda till utbrott med många smittade. Högst risk löper de som är nära samt de som är nedströms i ventilatio­nens luftriktni­ng.

3 Inne i kroppen följer viruset matsmältni­ngskanalen tills det hamnar i tunntarmen, där det infekterar celler i tarmväggen och förökar sig. Efter några timmar börjar känselcell­er i tarmarna att skicka en plötslig signal till hjärnan via vagusnerve­n om att kroppen behöver kräkas. Hur viruset framkallar denna signal är än så länge okänt. Viruset orsakar även diarré, troligen på ett liknande sätt.

4 Viruset infekterar inte magsäcken, men vid kräkning stöts även innehåll från översta delen av tunntarmen upp. Därför är kräkningar smittsamma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden