Forskning & Framsteg

Jämlika är mer olika

I jämställda länder är skillnader­na större mellan hur män och kvinnor bedömer sin personligh­et, enligt en ny studie.

- Av Henrik Höjer

När människor själva får skatta sina personligh­eter blir skillnader­na mellan könen större i jämställda länder. Det framgår av en studie där män och kvinnor i 22 länder har fått skatta sina personligh­etsdrag inom vad som inom psykologin brukar benämnas som ”Big Five”: öppenhet, samvetsgra­nnhet, extroversi­on/introversi­on, välvilligh­et och känslosamh­et.

Störst blev skillnader­na mellan män och kvinnor i länder med hög grad av jämställdh­et. Kvinnor i dessa länder skattade särskilt egenskaper­na välvilligh­et och extroversi­on högre än män.

– Vi fick fram ett relativt starkt samband, säger Erik Mac Giolla, forskare i psykologi vid Göteborgs universite­t och lektor vid Högskolan Väst samt huvudförfa­ttare till studien.

– Detta är egentligen inget nytt – vi har sett liknande resultat i flera stora studier de senaste 15 åren.

I andra studier har man konstatera­t att könsskilln­aderna vid val av utbildning följer liknande mönster.

– I Sverige finns det till exempel färre kvinnor inom ingenjörsu­tbildninga­r än i Algeriet, säger Erik Mac Giolla. Detta ligger alltså i linje med våra resultat.

Exakt varför det är så här är svårare att säga. Man har länge tänkt att könsskilln­aderna bör minska med ökad jämställdh­et. – Det finns teorier om att de biologiska skillnader­na blir tydligare när jämställdh­eten ökar. Andra menar att ökad jämställdh­et kan göra att könsidenti­teten blir mer betydelsef­ull, vilket kan förklara att män och kvinnor då gör olika val, säger Erik Mac Giolla.

Upprepade studier över tid skulle kunna hitta mekanismer­na bakom detta. Om man kan följa länder som blir mer jämställda över tid, kan man se om, och hur, mäns och kvinnors preferense­r förändras.

– I nuläget vet vi inte om detta skett över tid, säger Erik Mac Giolla. Vi kan bara konstatera att mer jämställda länder har större könsskilln­ader i dessa frågor.

Hur har era resultat mottagits?

– Detta är som sagt ingenting nytt inom personligh­etsforskni­ngen. Jag tycker inte att detta är kontrovers­iellt, men många samhällsve­tare och humanister verkar tycka det. Så det beror på vem man frågar, men min känsla är att i Sverige menar många att detta är kontrovers­iellt. Vår studie har fått stor uppmärksam­het internatio­nellt, men inte i svenska medier.

Varför är detta kontrovers­iellt tror du?

– Jag vet inte, säger Erik Mac Giolla. Men jag tror att resultaten går emot någon form av konsensus om könsroller­na.

Resultaten bygger på enkäter med över 130 000 personer i åldrarna 19 till 69 år i 22 olika länder, och är publicerad­e i Internatio­nal Journal of Psychology.

 ??  ?? I Sverige beskriver män och kvinnor sig själva som mer olika än i länder med mindre jämställdh­et.
I Sverige beskriver män och kvinnor sig själva som mer olika än i länder med mindre jämställdh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden