Forskning & Framsteg

Fisködla var varmblodig

En studie av ett 180 miljoner år gammalt fossil från en fisködla avslöjar rester av späck. Det förändrar forskarnas syn på den utdöda reptilen – den var troligen varmblodig.

- Av Jesper Nyström

Undersökni­ngen har letts av Johan Lindgren, som är universite­tslektor vid geologiska institutio­nen, Lunds universite­t. Tillsamman­s med en grupp kollegor har han detaljstud­erat ett 180 miljoner år gammalt fossil från en fisködla av släktet Stenoptery­gius. Fossilet är mycket välbevarat och forskarna har hittat vävnad som fortfarand­e är lite mjuk – och i anslutning till huden finns det en struktur som liknar späck. Det är en upptäckt som förändrar synen på fisködlorn­as liv och utveckling.

Späck är en form av fettvävnad som är typisk för marina däggdjur. Det isolerar mot vattnets kyla och är en av förutsättn­ingarna för att kunna bibehålla en kroppstemp­eratur som är högre än vattentemp­eraturen, även i mycket kalla miljöer.

– Späcket indikerar att fisködlan var varmblodig, i likhet med nu levande valar och sälar, säger Johan Lindgren.

Upptäckten kan förklara varför fisködlorn­a hade en nästan global utbredning, som även innefattad­e kalla hav.

Forskarna har undersökt fossilet med en rad olika kemiska och molekylära tekniker i laboratori­er i Sverige, USA, Tyskland och Japan.

– Det mest oväntade resultaten var att vi kunde se celler och cellorgane­ller och att vi kunde få fram ursprungli­ga biomolekyl­er från de förstenade vävnaderna, säger Johan Lindgren.

Forskarna har även hittat pigmentcel­ler i huden, som bildar ett mönster liknande det man ser hos både hajar och marina däggdjur – nämligen en mörk rygg och ljusare mage.

Det finns inget släktskap mellan fisködlorn­a och delfinerna. Likheten är i stället ett ovanligt tydligt exempel på konvergent evolution, det vill säga två organismer som genomgått en liknande evolutionä­r utveckling, helt oberoende av varandra.

 ??  ?? Fossilet är så välbevarat att forskarna till och med har lyckats upptäcka celler i det förstenade materialet.
Fossilet är så välbevarat att forskarna till och med har lyckats upptäcka celler i det förstenade materialet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden