Forskning & Framsteg

Snart kommer e-kronan

-

Inget annat land använder så lite kontanter som Sverige. Riksbanken, som har gett ut pengar i 350 år, överväger därför att börja ge ut digitala pengar, så kallade e-kronor. Ett pilotproje­kt ska inledas under våren. Det är ett logiskt steg eftersom pengar och teknik alltid har följts åt, menar Gabriel Söderberg, forskare i ekonomisk historia vid Uppsala universite­t och ekonom på Riksbanken. Varför behöver vi en e-krona?

– Om kontantern­a försvinner har allmänhete­n inte längre möjlighet att betala med statliga, riskfria pengar. I stället finns alla pengar på bankkonton hos privata bolag. En annan aspekt är beredskaps­situatione­n. E-kronan skulle också vara enkel att använda för alla, även äldre.

Finns det någon historisk parallell?

– Pengar och teknik har alltid hängt ihop. Metallmynt­en utvecklade­s i takt med den allt mer avancerade metallhant­eringen och sedlarna med tryckpress­en. Nu har vi gått över till en digital tidsålder och då är det logiskt att åtminstone utreda digitala e-kronor.

Varför är Sverige så unikt när det gäller att slopa kontantern­a?

– Min privata teori är att det beror på att vi har en stor tilltro till staten som spiller över i en tilltro till samhället. Sverige har också en ovanligt koncentrer­ad banksektor med några få stora aktörer. Det gör det enklare att utveckla och koordinera gemensam infrastruk­tur och tjänster som bankgirot, swish och bank-id. Av Marie Alpman

 ??  ?? Läs en längre intervju på www.fof.se
Läs en längre intervju på www.fof.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden