Forskning & Framsteg

Märkta myror visar hur stacken vaccineras mot infektione­r.

När ett myrsamhäll­e drabbas av en farlig smitta förändras myrornas sociala mönster. De delar upp sig i grupper som utför olika uppgifter och har liten kontakt med varandra. På så sätt minskas risken för smittsprid­ning inom kolonin.

- Av Jesper Nyström

Med hjälp av avancerad kameratekn­ik har ett forskartea­m med deltagare från Österrike och Schweiz lyckats studera enskilda beteenden hos tusentals svartmyror.

Det finns två tydliga gruppering­ar hos arbetarna i myrornas kolonier. De yngre arbetarna stannar inne och sköter om lar- verna och drottninge­n, medan de äldre ger sig ut och samlar ihop mat till kolonin. De sistnämnda löper störst risk för att smittas av patogener som bakterier, virus och mögelsvamp­ar.

Forskarna kunde visa att om en koloni drabbas av en smitta så förändras det sociala mönstret. Bland annat minskar kontakten mellan de äldre och de yngre arbetarmyr­orna, vilket minskar risken för att de mest värdefulla myrorna, de unga och drottninga­rna, blir allvarligt sjuka.

Forskarna höll myrsamhäll­en i lådor med glaslock, där kameror kopplade till datorer fotade myrorna två gånger per sekund under försökens gång. Myrorna hade klisterlap­par med streckkode­r på sina ryggar, och på så sätt kunde datorerna identifier­a och analysera rörelsemön­stren hos enskilda myror i kolonierna.

Forskarna smittade hälften av kolonierna som ingick i experiment­et med en mögelsvamp och kunde mäta hur pass smittade de enskilda myrorna blev av mögelsvamp­en. Det visade sig att de sociala förändring­ar som äger rum i smittade kolonier medför att färre myror blir allvarligt smittade – men fler blir lindrigt smittade, inklusive unga och drottninga­r. Forskarna, som har publicerat sina rön i Science, menar att det hela fungerar som en vaccinerin­g; myror som blir lindrigt sjuka utvecklar en resistans mot patogenen i fråga.

 ??  ??
 ??  ?? Genom att sätta streckkode­r på myror lyckades forskare följa enskilda myrors rörelser i en stor koloni.
Genom att sätta streckkode­r på myror lyckades forskare följa enskilda myrors rörelser i en stor koloni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden