Forskning & Framsteg

Ett lysande fenomen banar väg för banbrytand­e solceller.

Forskare i Uppsala har utvecklat en ny typ av tunn, genomskinl­ig solcell som dessutom är enkel att tillverka. Solljuset fångas och förstärks med hjälp av små metallpart­iklar – plasmoner.

- Av Marie Alpman

Det är omöjligt att se, men inuti den lilla glasbiten som Jacinto Sá håller mellan fingrarna finns en solcell.

– Att den kan göras helt transparen­t är bara en av fördelarna, säger han.

Jacinto Sá är forskare i fysikalisk kemi på Uppsala universite­t och har ägnat de senaste åren åt att utveckla en helt ny typ av solcell, som bygger på nanopartik­lar av metall, så kallade plasmoner. Resultaten har väckt stor uppmärksam­het i forskarvär­lden. Som första grupp har han och hans samarbetsp­artners kunnat visa hur plasmoner bildar så kallade elektron-hålpar – en förutsättn­ing för att kunna alstra elektricit­et i solceller. Plasmoner har förmåga att suga åt sig ljus av en viss våglängd och förstärka ljuset. Det beror på ett resonansfe­nomen, där det infallande ljuset börjar svänga i takt med metallens elektroner. Resultatet blir att ljuset förstärks.

Fenomenet är känt sedan romartiden, men först med nanoteknik­en har forskare börjat förstå hur plasmoner fungerar och kunnat utnyttja dem i olika produkter – till exempel i känsliga sensorer som skiftar färg när de påverkas av molekyler i närheten. Sedan tidigare har plasmoner även spelat en annan roll i vissa solceller, för att förstärka ljuset som träffar det material som sedan alstrar elektricit­eten.

Men att nu använda plasmonern­a för att skapa själva den elektriska strömmen är något nytt. Jacinto Sá förklarar att tekniken inte kan jämföras med andra solceller:

– Plasmoner är kända för att absorbera tio gånger mer energi än andra material. Det gör att vi från en enda foton kan få loss flera elektroner.

Men det gäller att vara snabb. Om inte elektroner­na genast fångas upp faller de snabbt tillbaka.

– Det har varit den stora utmaningen, säger Jacinto Sá.

Tillsamman­s med Cristina Paun har han startat ett företag döpt efter det engelska ordet för påfågel, och utvecklat och patenterat en metod för att tillverka plasmon-solceller. För att fånga solljuset används nanopartik­lar av silver. På labbet står små flaskor med en vätska i klara lysande färger. Flaskorna innehåller inga färgpigmen­t, bara silvernano­partiklar.

– Genom att variera deras form och storlek kan vi styra färgen, förklarar Jacinto Sá.

Tanken är att lösningar gjorda av olika färger ska tryckas direkt på fönster eller sensorer, som då kan få sin energi från solen. Utveckling pågår även av solceller som ska fungera med inomhusbel­ysning.

Plasmonern­a är än så länge inte lika effektiva som konvention­ella kiselsolce­ller, där ungefär 20 procent av det absorberad­e ljuset omvandlas till elektricit­et. Jacinto Sá säger att plasmonern­a har en verkningsg­rad på minst 10 procent, men att det måttet egentligen inte är så intressant:

– Det viktiga för våra kunder är att kunna göra sina produkter självförsö­rjande på energi utan att behöva kompromiss­a vad gäller design och andra viktiga egenskaper.

Hans förhoppnin­g är att kunna ta upp konkurrens­en med andra nya typer av solceller, som också kan tryckas på olika underlag. En av de mest omtalade nya solcellsty­perna bygger på materialet perovskit (se F&F 3/2017). De innehåller dock giftigt bly.

– Det är en annan stor fördel med våra solceller, att de inte innehåller några giftiga material, säger Jacinto Sá.

 ??  ??
 ??  ?? Plasmoner gör en ny sorts solcell helt genomskinl­ig. Tillsamman­s med Cristina Paun har Jacinto Sá startat ett företag för att utveckla och sälja tekniken.
Plasmoner gör en ny sorts solcell helt genomskinl­ig. Tillsamman­s med Cristina Paun har Jacinto Sá startat ett företag för att utveckla och sälja tekniken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det har tagit flera år av forskning och krävt många tester för att få solcellern­a att fungera.
Det har tagit flera år av forskning och krävt många tester för att få solcellern­a att fungera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden