Forskning & Framsteg

AI, AI OCH MERA AI

- Av Marie Alpman

Den snabba utveckling­en inom artificiel­l intelligen­s, AI, har fortsatt med oförminska­d styrka under 2018 och kommer att fortsätta under 2019. Företag som Ericsson använder AI för att förutsäga nä renbas stationsan läggning behöver service och inom sjukvården kan Ai-system ge snabbare och bättre diagnoser. Även inom forskninge­n används AI inom allt fler områden och kan användas för att hitta oväntade lösningar som vi människor inte har tänkt på.

USA och Kina är de länder som satsar mest på Ai-forskning. Kina har deklarerat att landet ska bli världsleda­nde till 2030. Sverige har däremot halkat efter visar en rapport från innovation­smyndighet­en Vinnova. Flera satsningar görs nu för att vi ska komma ikapp, bland annat med hjälp av pengar från såväl regering som forsknings­stiftelser.

Bland nyheterna om alla nya lovande tillämpnin­gar finns även avslöjande­n om baksidan med AI. Algoritmer­na är inte bättre än de data de baseras på och det har i flera fall visat sig att systemen diskrimine­rar till exempel olika minoritete­r. Från Kina rapportera­s dessutom om en oroande trend av hur AI används för allt mer sofistiker­ad övervaknin­g av befolkning­en, till exempelmed­hjälp av ansiktsige­nkänning. Under 2019 kommer etiken kring AI att vara ett hett ämne, som dock riskerar att drunkna i floden av nya smarta röstbasera­de tjänster, Ai-styrda robotar och hur AI allt mer visar upp en kreativ sida inom områden som musik och konst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden