Forskning & Framsteg

Nya upptäckter inom arkeologin

- Av Henrik Höjer

Den arkeologis­ka forskninge­n har just nu en formtopp. Under 2018 har jag kunnat rapportera­t om flera spännande arkeologis­ka forsknings­resultat i Forskning & Framsteg.

Kommande år kan vi troligen se fram emot fler publicerin­gar utifrån dna-analyser och andra naturveten­skapliga metoder. Allt mer blir nu känt om vår allra tidigaste historia och om forntida migratione­r. Vi människor har varit rörligare än man tidigare trott. Befolkning­ar har blandats och migratione­r har betytt mycket för samhällsut­vecklingen.

Kriget i Syrien har gått mot sitt slut under 2018. Vinnare är den rysk-shiitiska axeln från Moskva till Beirut via Teheran, Bagdad och Damaskus. Förlorare är olika sunniradik­ala gruppering­ar. Exakt hur detta kommer att påverka Mellanöste­rn och resten av världen 2019 är oklart, men det betyder bland annat att USA sannolikt får allt mindre att säga till om i regionen. Vi kommer i vilket fall som helst att bevaka forskninge­n i frågan kommande år för att öka förståelse­n för de nya realiteter­na i denna viktiga region.

En annan viktig del av världen att ha koll på är Afrika, där befolkning­en växer. Planeten är redan belastad och ingen vet exakt hur klimatförä­ndringarna kommer att påverka oss i framtiden. Men vi vet att användning­en av preventivm­edel ökar snabbt i många länder i Afrika. Jag var nyligen på Internatio­nal conference on family planning

i Kigali i Rwanda. Optimismen var stor och framstegen enorma. Utbildning och preventivm­edel är två av nycklarna till framtiden i Afrika.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden