Forskning & Framsteg

HÅLL KOLL PÅ STAMCELLER­NA

- Av Per Snaprud

För precis 20 år sedan blev det möjligt att odla stamceller från mänskliga embryon. Genombrott­et utlöste enorma förhoppnin­gar om att embryonala stamceller skulle kunna reparera skador vid bland annat Parkinsons sjukdom. Än så länge har det inte hänt.

Men nu spirar nytt hopp. I fjol rapportera­de lundaforsk­aren Malin Parmar och kolleger i Japan att apor med parkinsons­ymtom blir bättre efter en spruta i hjärnan med nervceller utvecklade ur så kallade ips-celler, som liknar embryonala stamceller. Och i somras meddelade japanska Kyoto university att man kommer att använda samma metod i försök att behandla parkinsons­juka människor. Under de kommande åren blir det spännande att följa hur det fungerar.

En annan trend att hålla ögonen på gäller gentester. Miljontals människor runt om i världen har köpt ett gentest för att få veta något om risken att få olika sjukdomar. Problemet är att nästan alla kroppsliga egenskaper är kopplade till massor av olika gener, vilket gör det svårt att tolka resultaten. Men nu ändras förutsättn­ingarna. Det amerikansk­a företaget 23andme har byggt upp en databas med informatio­n om både dna och hälsa från över fem miljoner människor. Genom att analysera den typen av data med smarta algoritmer, kan det mycket väl bli möjligt att bättre förutsäga hur kombinatio­ner av tusentals genvariant­er påverkar sannolikhe­ten för att få en sjukdom med delvis ärftliga orsaker.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden