Forskning & Framsteg

Vart tog insekterna vägen?

-

Att antalet tambin och andra pollineran­de insekter minskar har varit känt länge. Den främsta orsaken är sannolikt bekämpning­smedlen som används inom jordbruket. Men under 2018 kom flera rapporter om dramatiska minskninga­r av insektsgru­pper som inte lever i jordbruksl­andskapet, utan i skyddade områden.

I Tysklands naturreser­vat har mängden flygande insekter minskat med 75 procent på 30 år. En lika kraftig minskning har skett i Puerto Ricos regnskogar. Många bestånd av humlor verkar ha försvunnit helt från sina forna utbredning­sområden. Det fick vi lära oss av boken Den stora humleresan som vi recenserad­e i F&F 8/2018.

Forskarna vet inte exakt vad minskninga­rna beror på. Klimatförä­ndringarna kan ha bidragit. Nya laboratori­eförsök visar att det räcker med en femdagars värmebölja för att skalbaggar­nas fertilitet ska minska kraftigt. Och ju varmare det blir, desto värre blir värmeböljo­rna. De omfattande ljusförore­ningarna kan också ha bidragit. Många insekter är anpassade till ett liv i mörker, men det är numera en bristvara i vår allt mer upplysta värld.

Min förhoppnin­g inför 2019 är att forskare världen över går samman och börjar gräva i sina arkiv efter de där insektsinv­enteringar­na de gjorde för några decennier sedan. Genom att göra nya inventerin­gar på samma platser kan man få en bättre uppfattnin­g om hur omfattande och spridda problemen är. Att ta hjälp av frivilliga, det vill säga att bedriva medborgarv­etenskap, kan förenkla arbetet. Av Jesper Nyström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden