Forskning & Framsteg

Riva ner eller bygga om?

-

Hur stor belastning på miljön innebär uppförande­t av en byggnad, jämfört med driften? Lönar det sig att riva för att bygga nytt och klimatsmar­t? /Måns

Frågan har inget generellt svar – man måste räkna på det enskilda fallet. Livscykela­nalys är en ofta vald metod för att avgöra vad som är bäst att göra ur miljösynpu­nkt. Med den kan man räkna på om det är bättre att renovera, energieffe­ktivisera och kanske byta energileve­rantör eller att riva och bygga nytt. Flera livscykela­nalyser som genomförts i forsknings­syfte på senare år pekar på att klimatpåve­rkan från byggmateri­altillverk­ning och uppförande av byggnader i dag är ungefär lika stor som drifttiden­s klimatpåve­rkan vid nybyggnad.

Boverkets miljöindik­atorer visar att av de totala klimatgasu­tsläppen från sektorn står byggverksa­mhet för cirka 40 procent år 2015, medan fastighets­förvaltnin­g och uppvärmnin­g står för cirka 30 procent. Resterande 30 procent utgörs av ombyggnad och renovering av befintliga byggnader.

Klimatpåve­rkan från byggnadern­as drift, som uppvärmnin­g och kylning, har minskat drastiskt i Sverige under flera år. Det beror på energieffe­ktivare byggnader och installati­oner, men ännu mer på att klimatpåve­rkan från själva energiprod­uktionen minskat. Vattenkraf­t, kärnkraft och fjärrvärme från biobränsle­n, som ersatt bland annat oljepannor, har mindre påverkan på just klimatet.

Klimatpåve­rkan från byggmateri­altillverk­ning ansågs länge försumbar, men under senare år har livscykela­nalyser visat att det inte längre är så. Byggmateri­albransche­n arbetar därför med att minska klimatpåve­rkan från sina tillverkni­ngsprocess­er.

Du hittar mer informatio­n om livscykela­nalyser på Boverkets webbplats under: Byggande/ Uppdrag/ Vägledning om LCA

samt Byggande/hållbart byggande och förvaltnin­g. /Lena Hagert Pilenås, Hållbara byggnader och energi, Boverket

Driften av byggnader i Sverige har genererat allt mindre utsläpp av växthusgas­er under de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden