Forskning & Framsteg

Känslan av oro kan varna i tid

- /Marjam Sultan-daniel

Varför mår många människor psykiskt dåligt i dagens samhälle?

Psykisk ohälsa omfattar allt från svår psykisk sjukdom till lättare stressreak­tioner. WHO sammanstäl­ler i samarbete med amerikansk­a Institute of Health Metrics Evaluation uppgifter om hälsoprobl­em i olika länder. Enligt deras statistik är diagnosen depression den mest framträdan­de formen av allvarlig psykisk ohälsa. I Sverige drabbas omkring 5 procent av befolkning­en varje år av depression. WHO:S sammanstäl­lning tyder på att andelen var lika stor år 1990 som år 2016; det har således varken skett någon försämring eller förbättrin­g.

Avsevärt fler har betydande psykiska problem utan att uppfylla kriterier för diagnos. Enligt Statistisk­a centralbyr­ån uppger exempelvis 28 procent i åldern 16–24 år besvär av ängslan, oro och ångest och 9 procent uppger svåra besvär av ängslan, oro och ångest.

Mycket av det som registrera­s som psykisk ohälsa är i själva verket naturliga reaktioner på livets stress. En känsla av oro är en signal till individen att uppmärksam­ma något som potentiell­t kan skada. I ett evolutionä­rt perspektiv är känslor ändamålsen­liga, annars skulle människor inte behållit förmågan att känna oro, sorg eller nedstämdhe­t.

Att i första hand betrakta dessa känslor som medicinska problem som kräver behandling kan vara kontraprod­uktivt, eftersom det inte utvecklar individens förmåga att handskas med de egna känslorna. Dagens diskussion om ”den ökande psykiska ohälsan” kan tyvärr bidra till att många uppfattar sig som offer och känslorna som medicinska problem som kräver behandling.

I diskussion­en om psykisk ohälsa är det viktigt att framhålla att individers oro och nedstämdhe­t till stor del bestäms av individens livssituat­ion. En lämplig åtgärd är att diskutera känslor som ängslan, oro, ångest och nedstämdhe­t som varningssi­gnaler som behöver förstås och hanteras – inte som sjukdom som ska elimineras. Inte minst är det angeläget att förbättra livssituat­ionen för de mest utsatta, så att de får bättre livschanse­r. /Sven Bremberg, barn- och ungdomsläk­are, docent i socialmedi­cin, Karolinska institutet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden