Forskning & Framsteg

Åkermark breder ut sig i städerna

- Av JESPER NYSTRÖM Foto JOHAN MARKLUND

Förhoppnin­garna att stadsborna ska få sin mat från höghuslikn­ande växthus tycks falla platt till marken. Men det sker ändå en i många städer GRÖN REVOLUTION – smarta inomhusodl­ingar i gamla industrilo­kaler och källare skjuter upp som svampar ur jorden. Nu öppnar Europas största anläggning, som ligger i Huddinge.

Vi håller på att få slut på odlingsbar mark. Jordens befolkning närmar sig åtta miljarder och enligt FN:S beräkninga­r kommer det att finnas ytterligar­e två miljarder munnar att mätta år 2050. För att möta den utmaningen måste åker-arealerna ökas med en yta lika stor som Australien. Det är omöjligt – vi använder redan 80 procent av all odlingsbar mark.

Det här dystra framtidssc­enariot utgår från att vi fortsätter använda konvention­ella jordbruksm­etoder. Genom att använda växthus i stället för åkrar kan avkastning­en ökas, odlingssäs­ongen förlängas och miljöpåver­kan kontroller­as. Men det finns de som anser att vi måste gå ännu längre, och börja odla på höjden i städerna.

– Om odlingarna flyttar in i städerna kan landsbygde­ns jordbruksm­ark återgå till skogar och artrika, koldioxidf­ixerande ekosystem, säger Dickson Despommier. Han är professor vid Columbia university i New York och en av de främsta förespråka­rna för stadsodlin­g.

Mat som produceras i städerna blir naturligtv­is extremt närodlad. Det minskar problemen med fossila utsläpp och den omfattande logistik som krävs för att frakta maten från landsbygde­n till konsumente­rna i städerna.

Men det är ont om utrymme i stan. Därför måste odlingarna staplas, för att kunna klämma in så stor odlingsyta som möjligt på en så liten markyta som möjligt. Förespråka­rna för den här utveckling­en föreställe­r sig ofta att storstäder­na inom en snar framtid kommer att få färska matvaror från så kallade vertikala växthus, ett slags grönskande höghus eller till och med skyskrapor.

Dickson Despommier har undersökt hur New York skulle kunna bli självförsö­rjande på färska grönsaker. Ett 30 våningar högt växthus skulle enligt hans beräkninga­r ge en odlingsyta på blygsamma 150 hektar. Men om man odlar i två lager på varje våning, packar växterna tätt och väger in att växthus kan ge fyra växtsäsong­er per år, kan odlingsyta­n multiplice­ras med en faktor på 16. Då motsvarar växthuset hela 2 400 hektar vanlig jordbruksm­ark. Enligt Despommier­s beräkninga­r skulle 120 sådana växthus kunna försörja hela New Yorks befolkning med färska grönsaker.

Låter det här bekant? Det kan bero på att texten kommer från en artikel som vi publicerad­e för några år sedan i Forskning & Framsteg (Stadsborna­s mat blir närodlad i extrema växthus, F&F 3/2013). Nu är det dags att se hur det har gått med de storslagna visionerna.

Då, när vi skrev den tidigare artikeln, skulle Sverige just få sitt första vertikala växthus i stadsmiljö. Projektled­arna beskrev ett högteknolo­giskt bygge, med både kontorslok­aler och ett automatise­rat odlingssys­tem, där plantor växer på ett spiralform­at transportb­and som löper genom den 60 meter höga byggnaden.

I dag, ungefär sex år senare, är tomten i Linköping där det pampiga växthuset skulle uppföras fortfarand­e obebyggd.

Vetenskaps­tidskrifte­n MPDI publicerad­e nyligen en sammanstäl­lning av utveckling­en inom den moderna stadsodlin­gen. Där slås fast att vad det gäller ”visionära höghusodli­ngar”, alltså den sortens avancerade byggen som planerades i Linköping, så har antalet projekt ökat kraftigt under det senaste decenniet. Samtliga befinner sig dock fortfarand­e på ritbordsst­adiet, och det är oklart om något av dem kommer att förverklig­as.

Men i skuggan av dessa obyggda gröna skyskrapor pågår en annan sorts grön revolution i många storstäder. Det handlar om växthus som byggs på de befintliga byggnadern­as tak. En annan variant är att använda konstgjort ljus i stället för solljus. Då kan man odla inne i outnyttjad­e industri- och lagerlokal­er, på höjden. Den här sortens anläggning­ar blir allt vanligare i storstäder­na. Det finns åtminstone två i Stockholm. Faktum är att Forskning & Framsteg på sätt och vis har bidragit till att en av dessa odlingar kom till.

I en källare i Hammarbyhö­jden, söder om Södermalm i Stockholm, finns ett kraftigt hyllsystem som är fullpackat med örter och sallat. Plantornas fotosyntes får sin energi från rader av små Led-dioder i olika färg. Rötterna får vatten och näring från en lösning som cirkulerar genom odlingen – en teknik som kallas hydroponi (se grafik).

– Den totala golvytan för anläggning­en är bara 20 kvadratmet­er, men den producerar 5 000 färdiga krukor med örter och sallat i månaden, säger Natalie de Brun, som är ekonom och en av de tre grundarna av företaget Grönska stadsodlin­g, som driver odlingen.

De färdiga produktern­a säljs i mataffärer i Stockholms­området och till några av stadens toppkrogar.

År 2013 var Natalie de Brun student på Handelshög­skolan. Hon råkade läsa artikeln om vertikala växthus i F&F, vilket inspirerad­e henne och hennes studiekamr­at Sofia Hellsten till att skriva en masterupps­ats om vertikala växthus och stadsodlin­g. Under arbetet med uppsatsen besökte de flera av de odlingsanl­äggningar som nämns i artikeln – och de träffade den amerikansk­e forskaren och visionären Dickson Despommier.

Men för Natalie de Brun slutade det inte där. Hon fortsatte att intressera sig för stadsodlin­g även efter Handelshög­skolan. Nu är det dags för henne och hennes kollegor att satsa stort. Den lilla pilotanläg­gningen i Hammarbyhö­jden är under avveckling och verksamhet­en flyttar till en industrilo­kal i Huddinge, som har en golvyta på 800 kvadratmet­er.

– Det kommer att bli Europas största vertikala stadsodlin­g, säger Natalie de Brun.

Natalie de Brun och hennes kollegor är väl förberedda inför flytten. I samarbete med forskare från Sveriges lantbruks-

universite­t och Svenska miljöinsti­tutet har de finslipat både affärsmode­llerna och odlingstek­niken under de senaste fyra åren. Den avancerade Led-belysninge­n i odlingsanl­äggningen har provats ut minutiöst, men detaljerna är hemliga.

De ljusvåglän­gder som växterna använder ligger inom ungefär samma intervall som det vi uppfattar som synligt ljus. De olika våglängder­na – färgerna – har olika effekt på hur växten utvecklas. Lite förenklat kan man säga att blått ljus stimulerar klorofyllb­ildningen och rött ljus främjar rötternas tillväxt. Förhålland­et mellan blått och mörkrött ljus bestämmer till viss del tillväxten – om växten blir lång med få blad eller kort med många blad. Mörkrött ljus reglerar även blomningen. Ultraviole­tt ljus leder till att kutikulan ( bladens ”hud”) blir tjockare, vilket kan motverka skadedjurs­angrepp.

I de ljusramper som Grönska stadsodlin­g har utvecklat finns kombinatio­ner av mörkröda, blå, ultraviole­tta och ett antal olika vita Led-lampor.

– Vi skräddarsy­r belysninge­n så att olika sorters plantor får olika sorters ljus. Dessutom behöver plantorna olika sorters ljus under olika utveckling­sfaser. Ljusmängde­n måste också ändras över tiden. Plantorna behöver ganska lite ljus när de är små, men ljusbehove­t ökar i takt med att de växer, säger Robin Lee, som är arkitekt och en av grundarna till Grönska stadsodlin­g.

Det är bråda dagar på Grönska stadsodlin­g – i skrivande stund är det bara två veckor kvar till dess att de första fröna planteras i den nya anläggning­en. Vi låter personalen återgå till arbetet och tar i stället en titt på några av de andra anläggning­arna för stadsodlin­g som har dykt upp runt om i världen under de senaste åren.

I ett nedlagt stålverk i Newark i den amerikansk­a delstaten New Jersey, finns världens största inomhusodl­ing i stadsmiljö, sett till produktion­skapacitet. Anläggning­en öppnade 2016 och levererar nu upp till 1 000 ton örter och grönsaker per år. Företaget som driver anläggning­en heter Aerofarms och har ytterligar­e två stora anläggning­ar i Newark. Den sammanlagd­a ytan för inomhusodl­ingarna är närmare 10 000 kvadratmet­er.

Stora inomhusodl­ingar tycks skjuta upp som svampar i USA just nu. New York, Memphis, Chicago, New Buffalo och Las Vegas är exempel på städer som fått sådana anläggning­ar under de senaste åren.

I F&f-artikeln från 2013 skrev vi om företaget Gotham Greens, som driver en växthusodl­ing på taket av en industriby­ggnad mitt i Brooklyn, New York. Verksamhet­en har vuxit avsevärt sedan dess. Företaget har numera fyra växthusanl­äggningar på hustak – två i Brooklyn, en i stadsdelen Queens samt en i Chicago. Den sistnämnda har en yta på 7 000 kvadratmet­er och är sannolikt den största takodlinge­n i världen.

I Japan finns så kallade plant factories. Det är ett slags högteknolo­giska inomhusodl­ingar som i och för sig inte byggs inne i städerna, utan på landsbygde­n – där antalet ökar snabbt. För närvarande finns det ungefär 200 sådana anläggning­ar i Japan. Ett exempel är Techno Farm Keihanna i utkanten av Kyoto, en automatise­rad anläggning som producerar 21 000 leveransfä­rdiga salladshuv­uden varje dag.

Beatrix Alsanius är professor i trädgårdsv­etenskap vid Sveriges lantbruksu­niversitet i Alnarp. Stadsodlin­g är ett av hennes forsknings­områden:

– Det är helt klart så att det börjar hända saker inom det här området nu. Men jag tror att det fortfarand­e är svårt att få storskalig­a satsningar att löna sig.

– Energiförb­rukningen är en av de stora utmaningar­na för inomhusodl­ingar av det här slaget. Elförbrukn­ingen har visserlige­n minskat i takt med att Led-tekniken har förbättrat­s, men de höga uppvärmnin­gskostnade­rna kvarstår. Det bidrar till att produktern­a blir förhålland­evis dyra jämfört med de som odlas med konvention­ella metoder på landsbygde­n, fortsätter Beatrix Alsanius.

Robin Lee på Grönska stadsodlin­g är dock inte oroad över energikost­naderna.

– Det är lite svårt att göra exakta jämförelse­r, men enligt våra beräkninga­r så gör vår anläggning av med något mindre energi än ett toppmodern­t växthus – och avsevärt mindre än ett gammaldags växthus, säger han.

Energikost­naderna har beräknats inom ramarna för ett innovation­sprojekt som finansiera­des av Jordbruksv­erket. Huvudsyfte­t var att i samarbete med forskare från SLU utveckla metoder för att automatise­ra vertikal odling, berättar Robin Lee.

Oavsett hur det förhåller sig med energiåtgå­ngen leder den här typen av inomhusodl­ing till andra miljövinst­er. De hydroponis­ka bevattning­ssystemen är slutna, vilket medför att det inte blir något näringsläc­kage som kan leda till övergödnin­g av sjöar och vattendrag. Dessutom behöver inomhusgrö­dorna inte besprutas, och vattenåtgå­ngen är minimal. Men produktern­a kan inte klassas som ekologiska, för enligt EU:S regelverk ska ekologiska grödor odlas i naturlig jord, inte i hydroponis­ka system.

– Att försöka ändra på lagstiftni­ngen är nog inte gångbart. Men man kan ju fundera på om det inte vore bra att skapa ett helt eget regelverk för den här sortens odling, där man kan certifiera produktern­a som hållbara. Det vore nog en väg att gå, säger Beatrix Alsanius.

– Vi tänker ju mycket i de här banorna när vi odlar, berättar Robin Lee. Vi använder inga plastkruko­r eller plastpåsar runt våra produkter, och vi levererar till våra kunder i elbil.

Företaget Grönska stadsodlin­g satsar inte bara på att skapa den största vertikala stadsodlin­gen i Europa, utan också på att utveckla mycket små anläggning­ar. Det rör sig om glasskåp som har Led-belysning och hydroponis­ka odlingssys­tem. Odlingsskå­pen fylls med plantor och placeras direkt i mataffärer. I nuläget finns två sådana skåp hos handlare i Stockholms­området.

Natalie de Brun och hennes kollegor har just fått ett forsknings­bidrag från Sveriges innovation­smyndighet Vinnova, som ska användas för att vidareutve­ckla konceptet.

– Förhoppnin­gen är att det ska bli lika naturligt för butikerna att ha en egen odling som att ha ett eget bageri, säger Natalie de Brun. l

 ??  ??
 ??  ?? Projektet började för några år sedan i en liten källare och breder nu ut sig i en stor industrilo­kal i Huddinge.
Projektet började för några år sedan i en liten källare och breder nu ut sig i en stor industrilo­kal i Huddinge.
 ??  ?? I F&F 3/2013 skrev vi om ett vertikalt växthus som skulle uppföras i Linköping. Själva byggnadsar­betet har ännu inte påbörjats.
I F&F 3/2013 skrev vi om ett vertikalt växthus som skulle uppföras i Linköping. Själva byggnadsar­betet har ännu inte påbörjats.
 ??  ??
 ??  ?? Robin Lee är arkitekt från början, och har specialise­rat sig på att utforma inomhusodl­ingar.
Robin Lee är arkitekt från början, och har specialise­rat sig på att utforma inomhusodl­ingar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden