Forskning & Framsteg

GODBITAR FRÅN FRÅGESIDOR­NA – EN DJUPARE BRUNN AV KUNSKAP

-

Blir solstrålar blöta när det regnar – och hur kommer det sig att toner kan låta falskt? Det är två exempel på alla kluriga funderinga­r som ni läsare skickar in till oss här på redaktione­n, så att vi kan låta framståend­e forskare besvara dem på våra frågesidor. Vi har förstått att den avdelninge­n är mycket uppskattad, så nu har vi sammanstäl­lt ett urval av alla frågor till en bok, som publiceras i slutet av februari.

Det blir en uppföljare till vår populära bok Dricker fiskar vatten? 156 frågor och svar från Forskning & Framsteg, som kom ut 2007. Den beskrevs som ”en brunn av kunskap att ösa ur för den vetgirige – men också mycket underhålla­nde och rolig att läsa”. Det gäller även för den nya boken, med tillägget att brun�nen nu har blivit lite djupare. Antalet frågor har ökat till 169. Men greppet är detsamma. Frågorna handlar om allt från astronomi till zoologi och historia och är pedagogisk­t besvarade av forskare, som dessutom gärna utvecklar frågeställ­ningen. Resultatet blir inte alltid ett enkelt ja eller nej – utan i stället mer kunskap om vår fascineran­de tillvaro här i kosmos. Precis vad vi tror att ni läsare vill ha.

Boken heter Varför flyger fåglar i V? Svenska forskare svarar på 169 frågor om allt från astronomi till zoologi och kan beställas här: www.fof.se/v

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden