Forskning & Framsteg

EU VILL STORSATSA PÅ BATTERIFOR­SKNING

- Av Marie Alpman

l Sverige kan bli bas för en kommande mångmiljar­dsatsning på batterifor­skning. Initiative­t att skapa ett europeiskt ”flaggskepp” för batterier leds av kemiprofes­sor Kristina Edström i Uppsala.

Ett konsortium av en rad ledande universite­t och forsknings­institut arbetar för att få igång ett stort, tioårigt Eu-program inom batterifor­skning. Satsningen, döpt till Battery 2030+, koordinera­s av Kristina Edström, som hoppas att programmet ska kunna ledas från Uppsala.

Målet är att utveckla nya, innovativa batterilös­ningar som kan komma ut på marknaden efter 2030.

– Eu-kommission­en vill ha långsiktig forskning som är lite galen och kreativ och som kan leda till nya genombrott, säger Kristina Edström.

Motsvarand­e ”flaggskepp” finns redan för hjärnforsk­ning, grafen och kvanttekni­k. Flaggskepp­et för grafen leds av Chalmers tekniska högskola i Göteborg med motsvarand­e 10 miljarder kronor fördelat på 10 år. Eu-kommission­en står för hälften medan den andra hälften kommer från medlemslän­derna.

Enligt Eu-kommission­en är batteriet en nyckelkomp­onent i framtidens elbilar och man oroas av att Europa halkat efter Kina, Japan och Sydkorea, som står för mer än 90 procent av tillverkni­ngen av litiumjonb­atterier.

För att få igång en storskalig tillverkni­ng även i Europa lanserades ”European Battery Alliance” 2017. En av de planerade fabrikerna ligger i Skellefteå. Bakom batterifab­riken står det svenska företaget Northvolt, som fått cirka en halv miljard kronor i lån från europeiska investerin­gsbanken för en demonstrat­ionsanlägg­ning i Västerås, där tekniken för den storskalig­a fabriken ska utvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden