Forskning & Framsteg

HJÄRNBRUK/ FACIT

-

1| KUNSKAPSFR­ÅGOR SETI, Search for Extraterre­strial Intelligen­ce, som leds av Berkeleyun­iversitete­t i Kalifornie­n. 2| Rätt svar är A, C och D. Kriteriern­a är under ständig diskussion, dock inte B och E.

PYRAMIDALT

Pyramiden har fem sidor (en kvadrat och fyra trianglar). Tetraeder har fyra triangulär­a sidor. Då man limmar ihop dem kommer en av trianglarn­a att försvinna i var och en av kropparna. Därmed får man ”svaret” 5 + 4 – 2 = 7. Men är detta korrekt? Nej, det rätta svaret är 5 och inget annat! För att övertyga sig om detta, tänk på två pyramider liggande intill varandra som i figuren. I utrymmet mellan dessa två pyramider finns det precis plats för vår tetraeder. Det innebär att de två hitvända sidorna i de stå ende pyramidern­a och den hitvända sidan i tetraedern mellan dem blir till en sida. Likadant är det med den frånvända sidan. Tas den ena pyramiden bort återstår därmed fem sidor.

DJUR & NATUR

Rätt svar är B, D och E.

TALFÖLJDER

1| Nästa tal är 135. Summerar man dem två och två får man kuber av heltal i tur och ordning 13 = 1, 23 = 8, 33 = 27 osv. 2| Talen har det gemensamt att de tillsamman­s använder alla displayens linjesegme­nt, utan att något används flera gånger. Därför får ettan och första trean i 1333 plats i samma ruta. Dessa tal är alla som är möjliga.

BILDGÅTA

Rätt svar är E) alveoler i en lunga.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden