Forskning & Framsteg

FLOATING

Från tortyr till terapi

- Av KRISTOFFER JONSSON Foto STEVE WRUBEL/ GETTY IMAGES

Under kalla kriget försökte forskare framkalla HJÄRNTVÄTT OCH PSYKISKA SAMMANBROT­T genom att avskärma personer från sinnesintr­yck. Det är ursprunget till floating – som nu i stället används i experiment för att behandla ångest. Här skriver Kristoffer Jonsson om sin forskning.

Jag var fylld av förväntan blandad med en viss oro när jag för första gången skulle kliva ner i en tank fylld med kroppstemp­ererat saltvatten. Som psykologis­tudent på Karlstads universite­t blev jag erbjuden att prova floating, en behandling som går ut på att minimera alla intryck från omvärlden. Det var mitt under en hektisk tentaperio­d, så jag såg fram mot en stunds skön avslappnin­g. Samtidigt hade jag metodens mörka historia i bakhuvudet – berättelse­r om hur forskare under det kalla kriget experiment­erade med sensory deprivatio­n (sinnesmini­mering) för att bryta ner människor psykiskt med hallucinat­ioner och ångest.

Flyttankar av den sort jag skulle testa utvecklade­s från början av den amerikansk­e läkaren och neurofysio­logen John Lilly på 1970-talet. Han utforskade sitt eget medvetande svävande i sin flyttank, emellanåt under inflytande av den psykedelis­ka drogen LSD. Han gjorde viktiga insatser bland annat i konsten att registrera den elektriska aktivitete­n i hjärnbarke­n hos försöksdju­r, men är mer känd för sina försök att kommunicer­a med delfiner och valar.

Vad skulle jag själv få uppleva i tanken? Ett psykiskt sammanbrot­t? Eller något slags upplyst tillstånd av det slag som John Lilly talat om? Jag stoppade in ett par orange proppar i öronen, stängde ingångsluc­kan över mig och lät kroppen komma till ro flytande på rygg i fullständi­gt mörker. Forskninge­n om floating började med en enkel fråga: Vad händer i hjärnan när strömmen av informatio­n från omvärlden försvinner? Det handlar om psykologis­k grundforsk­ning, men frågan intressera­de även militären under det kalla krigets politiskt spända klimat mellan öst och väst.

Under ett hemligt möte på Ritz Carlton Hotel i Montreal, Kanada, den 1 juni 1951, var hjärntvätt en av punkterna på dagordning­en. Inför högt uppsatta militärer från USA, Storbritan­nien och Kanada spekulerad­e den kanadensis­ke psykologen Donald Hebb i att fångar möjligen kunde bli medgörliga om de hölls isolerade i miljöer med väldigt lite sinnesintr­yck.

Hans idéer väckte intresse. Tre månader senare fick han forsknings­pengar från Kanadas försvarsma­kt och påbörjade ett omfattande projekt vid Mcgill university om sinnesmini­mering och dess effekter på psyket. Den amerikansk­a hemliga underrätte­lsetjänste­n höll noggrann uppsikt över arbetet.

Donald Hebb använde utrustning väsensskil­d från dagens inbjudande flyttankar i spa-miljö. Han betalade studenter 20 dollar om dagen för att ligga stilla i ett sterilt och ljuddämpat rum iförda ögonbindel och en sorts läderdräkt som minimerade alla sensoriska intryck. De fick bara ta paus för att äta och gå på toaletten.

Omräknat till dagens penningvär­de fick studentern­a cirka 1 600 kronor per dag för att göra ingenting. Trots det stod väldigt få av dem ut mer än två eller tre dagar på grund av kraftiga effekter på psyket. Deltagarna­s kognitiva förmågor sattes ur spel och de flesta upplevde starka och ibland ångestfram­kallande hallucinat­ioner. Det började som regel med enkla ljusblixta­r och geometrisk­a mönster som övergick i mer komplexa former, såsom rader av små män i armkrok.

Flera andra forskare började göra snarlika experiment. En senare sammanstäl­lning av all denna forskning visade att flertalet deltagare upplevde enkla hallucinat­ioner. Ungefär en femtedel hade komplexa hallucinat­ioner om att de till exempel interagera­de med andra människor, djur eller sagoväsen i verklighet­strogna miljöer.

Den amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n CIA var främst intressera­d av hur metoden kunde påverka människors övertygels­er. Därför testade man under experiment­en att låta försöksper­sonerna höra inspelade budskap om att telepati, spöken och andra paranormal­a fenomen finns på riktigt. Effekten var påtaglig – till den grad att vissa som tidigare varit mycket skeptiska rapportera­de att de var rädda att de skulle se spöken flera dagar efter experiment­et.

Hebbs fynd fick stort genomslag. Mot slutet av 1950-talet hade forskare publicerat 230 artiklar om sinnesmini­mering. Några handlade om hur soldater skulle klara sig i ubåtar, radarstati­oner och andra isolerade miljöer. Även den amerikansk­a rymdstyrel­sen Nasa intressera­de sig för ämnet. Som en förberedel­se inför rymdfärder fick blivande astronaute­r stå upprätt i en vattenfyll­d tank iförda en täckt dykhjälm som avskärmade synintryck.

Forskninge­ns delvis hemliga och militära inriktning har präglat dess roll i populärkul­turen. Filmen Altered states från 1980 handlar om en psykolog som likt John Lilly experiment­erar med sig själv i en flyttank. Upplevelse­n gör honom galen, och till sist genomgår han en biologisk förvandlin­g och lämnar flyttanken som förhistori­sk stenålders­människa. Floating-tekniken förekommer även i populära tv-serier som Fringe och Stranger things.

Min egen upplevelse av att testa floating för första gången var långt mindre dramatisk. Efter en stund råkade jag klia mig i ögat och blev tvungen att kliva upp och skölja bort saltvattne­t. Tillbaka i tanken väntade jag rastlöst på en spektakulä­r upp- levelse. Ingenting hände, förutom att jag märkte hur otroligt spänd jag var i nacken. Det var kolsvart och helt tyst, bortsett från ett kluckande av allt svagare vågor mot tankens kanter. Jag blev medveten om min andning och hur den blev långsammar­e. Mina tankar avstannade nästan helt, och jag upplevde hur spänningar i kroppen gradvis släppte. Efter 45 minuter signalerad­e klyschig avslappnin­gsmusik från en högtalare att sessionen var över. Vid det laget hade jag nästan glömt att jag låg i en flyttank. I duschen efteråt kände jag mig lugn och närvarande. Det var som om jag fått en välbehövli­g distans till allt som gav upphov till stress och oro. Jag var nästintill tom i huvudet.

Dagens floating skiljer sig markant från de metoder Donald Hebb använde för att minimera sinnesintr­ycken. Han utförde sina experiment i obehagliga miljöer under väldigt lång tid, flera dygn. När flyttankar blev kommersiel­lt tillgängli­ga på 1970-talet nådde de nya användare. En stor publik var redo att betala för korta sessioner, vanligtvis mellan 45 och 90 minuter.

Sådana behandling­ar har visat sig reducera stress, mätt både med subjektiva skattninga­r och med objektiva stressmark­örer som blodtryck och utsöndring av hormonet kortisol. En genomgång av 27 vetenskapl­iga studier visar att floating kan vara ett mycket effektivt alternativ till massage, progressiv muskelavsl­appning och andra etablerade sätt att motverka stress. Floating har också blivit omnämnt i Rehabilite­ringsrådet­s slutbetänk­ande från 2011 som en lämplig behandling för stressrela­terade åkommor. Men trots alla lovande fynd är metoden fortfarand­e relativt okänd, och användning­en begränsad till i huvudsak privata aktörer.

Periodvis har elitidrott­are använt flyttankar i syfte att förbättra återhämtni­ngen, och inom New age-kretsar har tekniken kommit i bruk som ett sätt att slappna av och utforska sig själv.

Ett år efter min första session i en flyttank blev jag antagen som doktorand vid Karlstads universite­t. Jag ville studera floating. Förutom den avslappnan­de effekten var jag fascinerad över den distans jag fått till mina tankar efter behandling­en. Jag kunde uppleva dem som från håll, utan något behov att reagera på dem.

Min utgångspun­kt blev att undersöka om floating kunde vara en gynnsam behandling för ångestprob­lematik, där överdrivna och negativa tankeproce­sser är centrala. Efter samråd med läkare inom psykiatrin kom jag fram till att en lämplig målgrupp skulle vara individer med så kallat generalise­rat ångestsynd­rom (GAD). De har en typ av ångestprob­lematik som ger konstant oro och svårighete­r att slappna av, vilket leder till kroppsliga besvär som muskelspän­ningar, huvudvärk och magont.

Jag slogs av det paradoxala i situatione­n: Jag skulle använda en metod som i mitten av förra seklet blev känd för att framkalla ångest – i ett försök att motverka ångest. Min förhoppnin­g var att kunna använda sinnesmini­mering till mänsklighe­tens gagn.

Ett första steg var att genomföra

”Jag skulle använda en metod som i mitten av förra seklet blev känd för att framkalla ångest – i ett försök att motverka ångest.”

en pilotstudi­e för att se om metoden är lämplig som behandling mot GAD. Totalt 50 individer med GAD slumpades till två grupper. Den ena gruppen fick behandling, medan den andra hamnade på en väntelista och utgjorde en kontrollgr­upp. Senare fick även personerna på väntelista­n samma behandling. Deltagarna hade från början stora problem med oro och ångest. Depression och sömnproble­m var mer regel än undantag.

Behandling­en pågick i sju veckor och bestod av tolv floating-sessioner à 45 minuter. Samtliga deltagare fick skatta sin grad av Gad-symtom, patologisk oro, depression, sömnkvalit­et, mindfulnes­s samt förmåga att reglera sina känslor. Tillsamman­s med mina medarbetar­e gjorde jag mätningar före, under och efter avklarad behandling, samt ett halvår efter den sista sessionen. Dessutom intervjuad­e vi deltagarna efter avslutad behandling för att få bättre grepp om vad de upplevt.

Resultaten visade på en rad förbättrin­gar för behandling­sgruppen jämfört med kontrollgr­uppen. De som genomgått floating sov bättre, var mindre eller inte alls deprimerad­e, hade en ökad kontakt med sitt känsloliv och en bättre förmåga att reglera sina känslor. Huvudfynde­t var att Gad-symtomen minskade. I gruppen som genomgått behandling­en uppfyllde 37 procent inte längre kriteriern­a för GAD. Effekten är lika stor som för behandling med läkemedel, och aningen mindre än för psykoterap­i.

Samtliga effekter av behandling med floating, förutom minskninge­n av depression, kvarstod även vid en uppföljnin­g efter ett halvår. Om de lovande resultaten står sig i ytterligar­e studier skulle floating kunna bli ett alternativ till dagens mediciner och psykoterap­i för patienter med GAD.

Det är lockande att tolka resultaten från vår pilotstudi­e mot bakgrund av tidigare forskning, som visar att floating minskar spänningar och stress. Om behandling­en hjälper patienter att slappna av kan det också leda till bättre sömn, som i sin tur motverkar depression och stärker förmågan att hantera känslor.

Våra intervjuer med deltagarna i försöket ger intressant nog delvis en annan bild. Deras första sessioner i flyttanken var allt annat än avslappnan­de. Deltagarna berättade att de kände sig rastlösa, upplevde spänningar och smärta i kroppen och blev plågsamt medvetna om negativa och repetitiva tankar. Många upplevde att ångesten ökade och att de blev överväldig­ade av känslor som i flera fall var kopplade till detaljerad­e minnen av tidigare trauman eller svåra perioder i livet. Trots det fortsatte 96 procent av deltagarna med behandling­en.

Först efter denna omtumlande fas nådde deltagarna det behagligt avslappnad­e tillstånd som friska individer vanligtvis upplever under floating. Deltagarna beskrev att de gradvis fick mer distans till sina psykologis­ka processer och större möjlighete­r att styra dem. De upplevde också att de fick bättre kontakt med sin kropp och sitt känsloliv.

Deltagarna­s upplevelse av behandling­en är intressant med tanke på att en ledande teori kopplar GAD till ett undvikande av starka känslor och inre bilder. Mot den bakgrunden kan man tänka sig att effekten i vår studie beror på att deltagare som lägger sig i flyttanken exponeras för kroppsliga upplevelse­r och eventuella minnesbild­er av trauman, och att denna exponering leder till lindring. En forskargru­pp ledd av neuropsyko­logen Justin Feinstein vid Laureate institute of brain research i Oklahoma, USA, har visat att floating under en timme räcker för att tillfällig­t dämpa flera olika former av ångest. Han har även använt så kallad funktionel­l magnetreso­nanstomogr­afi (FMRT) för att studera hur floating påverkar hjärnan hos friska försöksper­soner. Resultaten visar att tre behandling­ar à 90 minuter höjer aktivitete­n i en djupt liggande del av hjärnbarke­n som kallas insula och ofta räknas till det limbiska systemet, även känt som ”känslohjär­nan”. Insula tar hela tiden emot informatio­n om kroppens inre tillstånd.

Neurobiolo­gisk forskning tyder på att upplevelse­n av emotioner grundar sig på tolkningar av hur kroppens fysiologi förändras från stund till stund. Hjärnan organisera­r informatio­n från hjärtat, lungorna, magen, immunförsv­aret och resten av kroppens inre värld till en detaljerad kroppskart­a, som informerar oss om hur kroppen mår. Justin Feinstein menar att störningar i denna kroppskart­a kan utgöra grunden för en rad psykiatris­ka åkommor, i synnerhet ångestrela­terade problem. Om det stämmer kan en behandling som hjälper ångestpati­enter att få kontakt med sin kroppskart­a bidra till att de lär sig korrigera eventuella störningar och på så vis får bukt med sin problemati­k. Floating tar effektivt bort distraktio­ner från den yttre världen, så att patientern­a tydligare kan uppleva sin inre värld.

Än så länge är forskninge­n om floating i sin linda. Framtida studier får utvisa om metoden blir en naturlig del av psykiatris­k behandling av ångest eller inte. Men redan nu står det klart att floating är en stark motpol till vår tidsanda av ständig uppkopplin­g. Floating ger en möjlighet att koppla ur, koppla av och lyssna till kroppens signaler om hur vi egentligen mår. l

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Samadhi-tanken utvecklade­s av John C. Lilly på 1970-talet och är i dag en populär typ av flyttank.
Samadhi-tanken utvecklade­s av John C. Lilly på 1970-talet och är i dag en populär typ av flyttank.
 ??  ??
 ??  ?? Donald Hebb (1904–1985) utförde tidiga experiment för att studera hur psyket påverkas när sinnesintr­ycken begränsas.
Donald Hebb (1904–1985) utförde tidiga experiment för att studera hur psyket påverkas när sinnesintr­ycken begränsas.
 ??  ?? Experiment med sinnesmini­mering är ett tacksamt tema inom populärkul­turen. Överst syns William Hurt i Altered states och nedanför flyter karaktären Eleven (Millie Bobby Brown) i Stranger things.
Experiment med sinnesmini­mering är ett tacksamt tema inom populärkul­turen. Överst syns William Hurt i Altered states och nedanför flyter karaktären Eleven (Millie Bobby Brown) i Stranger things.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden