Forskning & Framsteg

En varsam robothand spelar mjukare på pianot.

- Av Marie Alpman

Robotar är bra på repetitiva arbetsuppg­ifter, men när det krävs fingerfärd­ighet står de sig slätt jämfört med oss människor. Att återskapa precisione­n i den mänskliga handen är en mycket svår utmaning inom robotforsk­ningen.

Vid University of Cambridge har forskare tagit ett första steg mot att utveckla en robothand med ben och leder likt ett skelett. Handen är utskriven i en 3Dskrivare och har en enkel motorik med en enda motor i handleden.

För att testa handen har forskarna lärt den att spela enkla melodier på ett piano. Det är i och för sig inte första gången en robot spelar piano, men hittills har det oftast skett med stela fingrar, vilket gör det svårt att få fram nyanser i spelandet.

Filmer som visar den nya robothande­ns klinkande är inte särskilt imponerand­e, men forskarna tycker ändå att de tagit ett viktigt steg framåt. Trots den enkla mekaniken kunde robothande­n härma flera typiska rörelser vid pianospel, till exempel att korsa fingrarna för att nå tangentern­a. Nästa steg blir att utveckla robothande­n vidare. På sikt ska mer fingerfärd­iga robotar exempelvis kunna användas inom sjukvården och för att hantera ömtåliga föremål.

Forskninge­n presentera­s i tidskrifte­n Science Robotics.

Se och lyssna när roboten spelar piano: fof.se/ pianorobot

 ??  ??
 ??  ?? Finmotorik är svårt för robothände­r och än är ingen skapad hand lika fingerfärd­ig som en mänsklig hand.
Finmotorik är svårt för robothände­r och än är ingen skapad hand lika fingerfärd­ig som en mänsklig hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden