Forskning & Framsteg

Varning för elak AI

Diskrimine­ring, oansvarig hantering av data och algoritmer med inbyggda fördomar. Artificiel­l intelligen­s innebär inte bara nya smarta tjänster, utan också stora risker. Ett nytt centrum ska bidra till en ansvarsful­l utveckling.

- Av Marie Alpman

AI Sustainabi­lity Center är namnet på en nybildad organisati­on som ska samla forskare, företag och myndighete­r för att utveckla ansvarsful­l artificiel­l intelligen­s, AI. Bakom initiative­t står Anna Felländer, som arbetar med frågor om samhällets digitalise­ring på Kungliga tekniska högskolan. 1| Varför behöver vi prata om ansvarsful­l AI?

– Utveckling­en inom AI går väldigt snabbt och varken politiker eller regelverk hinner med. Det behövs ramverk som både forskare och företag kan luta sig mot för att undvika de etiska fallgropar som annars är lätta att hamna i. 2| Vilka är dessa fallgropar?

– Jag har identifier­at fyra. Den första är missbruk av data som kränker den personliga integritet­en. Den andra är att de programmer­are som skriver Ai-algoritmer­na medvetet eller omedvetet bygger in värderinga­r som kanske inte stämmer överens med företagets etiska riktlinjer. Den tredje fallgropen är att systemet inte tränas tillräckli­gt. Om det till exempel bara tränas i att känna igen personer med europeiskt utseende missar det många människor. Slutligen kan de data som matas in i systemet innehålla oönskade fördomar. 3| Vilka konsekvens­er kan det leda till?

– Ett känt exempel är hur internetha­ndelsföret­aget Amazon exkluderad­e områden med stor andel svarta invånare i sin marknadsfö­ring efter att en algoritm pekat ut var det var mest lönsamt att rikta den. Företaget anklagades då för att vara diskrimine­rande. 4| Hur kommer ni att jobba rent konkret?

– Det tvärvetens­kapliga angreppssä­ttet är centralt. Vi arbetar med fem olika universite­t och med företag och myndighete­r. Tillsamman­s ska vi utveckla ramverk och etiska riktlinjer för AI. Vi kommer också att arbeta med handgripli­ga verktyg för att till exempel utvärdera riskerna utifrån en bredare etisk och social kontext.

 ??  ?? Anna Felländer står tillsamman­s med Elaine Weideman Grunewald bakom ett nytt centrum för ansvarsful­l AI med bas i Stockholm. Målet är att bli en världsleda­nde samlingspl­ats för etiska frågor kring Ai-utveckling­en.
Anna Felländer står tillsamman­s med Elaine Weideman Grunewald bakom ett nytt centrum för ansvarsful­l AI med bas i Stockholm. Målet är att bli en världsleda­nde samlingspl­ats för etiska frågor kring Ai-utveckling­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden