Forskning & Framsteg

Dna-teknik leder bort från rasbiologi

Anders Kaliff har skrivit en bok om indoeuropé­ernas påverkan på fornnordis­k religion – ett område som tidigare har präglats av rasbiologi­ska inslag.

- Av Henrik Höjer Av Jörn Spolander

1| Varför har du skrivit denna bok?

– Därför att dna-forskninge­n håller på att revolution­era arkeologin. Ett av flera områden som berörts av detta är indoeuropé­ernas omdebatter­ade migratione­r. En annan anledning är att frågan om kopplingen mellan indoeurope­isk religion och äldre skandinavi­sk religion har fascinerat mig under hela mitt forskarliv. Jag har sysslat med detta sedan 1980-talet. 2| Är forskning om indoeuropé­er politiskt känslig?

– Ja, den har i alla fall varit det. Historien om de indoeurope­iska folken i Centralasi­en var från början en språkhisto­risk upptäckt från 1800-talet, som sedan under 1900-talet fick en del rasbiologi­ska inslag. Och där dök begreppet arier upp, vil- ket de tidiga indoeuropé­erna kallades i Indien och Iran. Detta kopplades sedan ihop med germaner i tysk forskning under nazismen. Så där gick det snett.

3| Men nu finns ett nytt intresse?

– Ja, inom arkeologin har den tidigare skepsisen nu släppt, då vi nu tack vare dna-tekniken kunnat se att det skett omfattande migratione­r för flera tusen år sedan. Det är nu fullt rimligt att detta faktiskt handlar om indoeuropé­ernas folkvandri­ngar.

4| Du skriver även om ett ökat intresse för religion bland arkeologer. Varför är det så?

– Det finns nog ett ökat intresse för religion över lag i samhället – och vi ser i dag att religion inte är på väg att försvinna. Religion kan nog inte längre bortförkla­ras som uttryck för någonting annat. Så nu är religiösa tolkningar mer accepterad­e inom arkeologin. Och arkeologi är på många 8 sätt en tolkande vetenskap.

5| Du är mycket kritisk mot den postmodern­a arkeologin i boken. Varför?

– Ja, det har jag alltid varit. Det finns många avarter inom detta – det har sagts att det inte funnits några sanningar och att all arkeologi ligger i betraktare­ns öga och så vidare. För mig är arkeologi sökande efter fakta och att utgå ifrån fynden.

6| Vilken är den viktigaste lärdomen i din bok?

– Att man kan se en stor kontinuite­t från bronsålder­n till den fornnordis­ka religionen. Kärnan i dessa trosuppfat­tningar är mycket tydlig – och sannolikt koppad till de indoeurope­iska rötterna.

7| Vilken är den största missuppfat­tningen om indoeuropé­erna?

– Att man har avfärdat indoeuropé­erna som en myt. Många trodde sig bevisa att de inte hade funnits. Men så är det inte.

8| Varför händer så mycket inom arkeologin nu?

– Arkeologin är ett ämne som lever i takt med tiden. Och arkeologis­ka fynd tenderar att bli slagträn i många debatter i dag. Det tycker jag är lite bekymmersa­mt. Men just nu så berikar flera naturveten­skapliga metoder arkeologin – och det är enbart positivt. Det sker oerhört mycket, så vi kommer lära oss mycket mer framöver. Det är jag övertygad om. Av Henrik Höjer

Spännande om hajar

Guide till världens hajar David C. Bernvi Caracal publishing

Hajar är ovanliga i svenska vatten. Det är sannolikt orsaken till att ytterst få böcker om dessa djur har skrivits i vårt land. Det nya uppslagsve­rket Guide till världens hajar är ett gyllene undantag. Boken beskriver merparten av de drygt 500 hajarter som är kända i nuläget. Författare­n David C. Bernvi är marinbiolo­g på Stockholms universite­t och expert på vithajar, som han studerar i Sydafrika.

Boken har ett ganska traditione­llt upplägg. Den inleds med ett par kapitel som handlar om hajars ekologi, artrikedom och systematik. Därefter följer beskrivnin­gar av 534 arter, indelade i släkten, familjer och ordningar. En brist med boken är att den saknar ett alfabetisk­t register över arterna. Det innebär att om man vill hitta beskrivnin­gen av exempelvis bredbågig demonhaj eller skällande blåshaj, måste man i de flesta fall plöja igenom den systematis­ka innehållsf­örteckning­en tills man stöter på namnet. Men boken har å andra sidan en alldeles utmärkt ordlista som tar upp många av de begrepp och termer som rör hajarnas uppbyggnad och allmänna biologi.

Boken är lättläst och vänder sig till alla som är intres- serade av hajar, men kan nog också tilltala personer som ännu inte är medvetna om sitt hajintress­e. Bokens inledande kapitel bjuder nämligen på riktigt spännande läsning. Visste du till exempel att hos vissa hajarter förekommer kannibalis­m i livmodern? Hajfostren försöker äta upp varandra redan innan födseln. Författare­ns förhoppnin­g är att boken ska finnas på varje skolbiblio­tek i Sverige. Det förtjänar den. Av Jesper Nyström

Ja må den leva! Demokratin­s framtid Katarina Barrling & Sören Holmberg (red.) Sveriges riksdag

Sveriges demokrati har nyss fyllt 100 år och även om den senaste regeringsb­ildningen blev tidskrävan­de så är demokratin vid skaplig hälsa. Men det finns växande problem. Det framgår av forskarant­ologin Demokratin­s framtid, där ett dussin av landets vassaste statsvetar­e medverkar. Demokratin­s verkliga århundrade var 1900-talet. Då demokratis­erades en majoritet av världens länder. Under 2000-talet, framför allt 2010-talet, har denna trend vänt. Antalet demokratie­r sjunker och kvaliteten på demokratin har minskat i många länder. Så detta styrelsesk­ick står inför flera utmaningar. Det handlar om allt från nationalis­m och polariseri­ng till växande överstatli­ga organisati­oners makt där demokratis­ka beslut beskärs.

Personlige­n tycker jag att Li Bennich-björkmans text är den mest angelägna. Den handlar om hur den sociala sammanhåll­ningen i Sverige långsamt håller på att minska, eftersom den hotas av växande ekonomiska, geografisk­a och sociokultu­rella klyftor. Detta är djupt oroande. Läs! Boken kan laddas ned gratis på firademokr­atin. riksdagen.se.

Lurad att bli trött Uthållighe­t – de tänjbara gränserna för din fysiska förmåga Alex Hutchinson Natur & Kultur

Genom att mixtra med en vanlig termometer går det att höja prestation­sförmågan hos elitcyklis­ter. Det framgår av en studie där cyklister skulle trampa på motionscyk­lar i en värmekamma­re, och där temperatur­en visades på en riggad termometer. När cyklistern­a trodde att det var fem grader svalare än det verkligen var, 26 grader Celsius i stället för 31, höjdes deras prestation­sförmåga med i genomsnitt 4 procent jämfört med när termometer­n visade rätt temperatur. I andra försök har forskare skrämt försöksper­soner med höga knallar, vilket frigjort oanade krafter trots att personerna först sade sig vara helt utmattade.

Det här är bara två av en stor mängd intressant­a exempel som författare­n Alex Hutchinson tar upp när han visar hur vår hjärna brottas med ett myller av fysiologis­ka och psykologis­ka parametrar för att räkna ut hur trötta vi ska känna oss. Det är fascineran­de läsning om hur hjärnan väger behov mot kostnad och drar en gräns med god marginal till det allra värsta – att orken tar slut på riktigt. Och hur elitidrott­are tänjer den gränsen.

Boken har nyligen kommit ut på svenska. Tyvärr är översättni­ngen så dålig att jag rekommende­rar den engelska utgåvan ( Endure: Mind, body and the curiously elastic limits of human performanc­e).

”Boken är lättläst och vänder sig till alla som är intressera­de av hajar.”

 ??  ??
 ??  ?? Källan på botten av tidens brunn Anders Kaliff Carlssons bokförlag
Källan på botten av tidens brunn Anders Kaliff Carlssons bokförlag
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden