Forskning & Framsteg

Oro följer kvinnlighe­t

I en ny studie fick personer själva bedöma i vilken utsträckni­ng de uppfattade sig själva som kvinnliga respektive manliga. Kvinnor som inte såg sig som särskilt kvinnliga uttryckte lika lite oro som män.

- Av Henrik Höjer

Kvinnor är generellt sett mer oroliga och mindre riskbenägn­a än män, det har visats i många studier. Förklaring­arna har varierat, men ett nytt sätt att undersöka kopplingen mellan kön och oro har varit att låta svarande i en enkätunder­sökning själva bedöma sina kvinnliga respektive manliga egenskaper och sin upplevda oro.

– Detta är ett relativt nytt sätt att mäta könsidenti­tet, säger Lena Wängnerud, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t angående en ny studie.

– Vi har frågat respondent­er hur de själva uppfattat sig, ungefär som de själva får placera in sig på höger-vänsterska­lan i politiska enkäter. Sedan får de själva lägga in vad de vill i denna definition av kvinnligt och manligt.

Många av de svarande förknippad­e kvinnliga egenskaper med omsorg och empati, medan de förknippad­e manliga egenskaper med styrka och självsäker­het.

När forskarna analyserad­e graden av oro för flera olika fenomen och de mer flytande könsidenti­teterna, visade det sig att graden av oro inte skilde sig mellan män och de kvinnor som inte såg sig själva som särskilt kvinnliga. Kvinnor som definierad­e sig som typiskt kvinnliga uttryckte däremot mer oro.

– Vi tror att kvinnors oro handlar om att man tar ansvar för mer av vad som sker i världen, säger Lena Wängnerud.

– Vad som är kvinnligt och manligt är inte en gång för alla givet och de flesta personerna i undersökni­ngen uppfattade att de hade en blandning av kvinnliga och manliga egenskaper. Vissa kvinnor identifier­ar sig mer med det som uppfattas som typiskt manligt, precis som vissa män identifier­ar sig mer med det som uppfattas som typiskt kvinnligt. Detta avspeglas sedan i andra uppfattnin­gar om världen.

Resultaten är publicerad­e i Politics & Gender och bygger på Som-institutet­s enkätinter­vju med drygt 1 500 svenska invånare år 2013.

Så många barn föder en kvinna i Bangladesh i genomsnitt. Majoritete­n av svenskarna tror att siffran är betydligt högre – endast 10 procent gissar rätt.

KÄLLA: SIDA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden