Forskning & Framsteg

E-handelns miljöbelas­tning

- Av Clara Monserrat Forssén

Svenska konsumente­r skickar varje år tillbaka 3,3 miljoner varor som köpts på nätet. Störst andel återköp sker inom klädhandel­n, där drygt var femte köp skickas tillbaka. Dessa returer hanteras av ekonomiska skäl ofta utomlands, vilket leder till långa och många transporte­r. En stor del av kläderna kasseras dessutom, eftersom de hinner gå ur sortimente­t under hanteringe­n. Sharon Cullinane, som är professor i hållbar logistik på Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t, har tillsamman­s med sina kollegor studerat återsändni­ngslogisti­kens miljöeffek­ter.

Ni nämner en ”returnerin­gskultur” – vad är det?

– Att människor har vant sig vid att beställa fyra exemplar av ett specifikt plagg, i fyra olika färger, och sedan skicka tillbaka de kläder som de inte gillar. Det har blivit en del av folks medvetande att de kan överbestäl­la, eftersom returen är gratis. Vi har fått en kultur av att använda vårt hem som omklädning­srum.

Vad är problemet med dessa returer?

– Till vår förvåning fann vi att många returer skickas utomlands för att hanteras, eftersom det är för dyrt att göra det i Sverige. Vissa skickas till Estland, andra till Polen, eller någon annanstans för att ompaketera­s. Det är många extra mil returerna åker, vilket självklart orsakar många miljöprobl­em.

– En del av problemet är att konsumente­rna inte är medvetna om vad som händer – alltså har de ingen möjlighet att uppskatta miljökostn­aden. Den logistiska kostnaden för en retur är tre gånger så hög som att skicka något från början. Det är en sak att utgiften är dold. Ett annat problem tror jag är konkurrens­en inom återförsäl­jningsbran­schen, som leder till att företagen gör mycket för att hålla nere priserna. Då blir det snarare miljön än konsumente­n som betalar.

Vad finns det för lösningar?

– Förutom att bli mer medveten tror jag att en del lösningar innehåller teknologi, för att kunna förutspå vad folk vill ha och göra det lättare för konsumente­rna att bedöma varorna redan på skärmen. En annan lösning, om återförsäl­jaren vet att någon annan vill köpa det du ska returnera, är att uppmana dig att skicka produkten till nästa kund. Men många vill att deras vara ska komma i originalfö­rpackninge­n, eftersom det är en del av upplevelse­n. Därför skulle det krävas ett förtroende bland konsumente­r att ta emot varor direkt från någon annan. Men jag uppskattar att åtminstone 20 procent av alla returer skulle kunna hanteras på det sättet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden