Forskning & Framsteg

Ny syn på ärftlighet

Den rådande uppfattnin­gen inom genetiken är att cellernas inre kraftverk, mitokondri­erna, bara går i arv på mödernet hos människan. Den kunskapen har använts inom släktforsk­ning. Men nya studier visar att barn också kan ärva mitokondri­er från pappan.

- KÄLLA: ROYAL SOCIETY OPEN SCIENCE

En fyraårig pojke med svaga och ömmande muskler hamnade på ett sjukhus i Cincinnati, USA. Läkarna misstänkte att det var något fel på hans mitokondri­er, de bakterieli­knande strukturer inuti krop- pens celler som sköter omsättning­en av energi.

Mitokondri­erna är kända för att gå i arv på mödernet. Det är något som släktforsk­are använder för att följa kvinnliga släkt- linjer bakåt i tiden. Men det visade sig att den fyraårige pojken hade mitokondri­er från både sin mamma och sin pappa, enligt en rapport i tidskrifte­n PNAS.

Författarn­a beskriver sammanlagt sjutton individer från tre olika familjer som har ärvt mellan en fjärdedel och tre fjärdedela­r av sina mitokondri­er från sin pappa.

– Det är väldigt sällsynt. Vi bedömer att det påverkar en person av ungefär 10 000, säger Taosheng Huang, medicinsk genetiker vid Cincinnati children’s hospital medical center.

Mitokondri­er innehåller en egen uppsättnin­g gener som är skild från kromosomer­nas arvsmassa. I en äggcell förstörs normalt alla mitokondri­er som kommit in via spermien.

Ännu finns inga belägg för att någon människa ärvt alla sina mitokondri­er från sin pappa. Enligt Taosheng Huang betyder det att släktforsk­are även i fortsättni­ngen kan utgå från att gentester av mitokondri­ernas arvsmassa ger en korrekt bild av kvinnliga släktlinje­r. Av Per Snaprud

Målade ränder på kroppen minskar risken att bli biten av bromsar. Det rapportera­r forskare vid Lunds universite­t tillsamman­s med kolleger i Ungern. De placerade ut skyltdocko­r i naturen, bland annat en mörkbrun och en mörkbrun med påmålade vita ränder. Den randiga dockan lockade bara till sig en tiondel så många bromsar som den enfärgat mörkbruna.

Forskarna har tidigare visat att zebrans ränder skyddar mot hästflugor. De konstatera­r att randig kroppsmåln­ing förekommer inom folkgruppe­r i tropiska trakter med mycket blodsugand­e bromsar.

 ??  ?? Mitokondri­erna är strukturer inuti kroppens celler och innehåller egen arvsmassa.
Mitokondri­erna är strukturer inuti kroppens celler och innehåller egen arvsmassa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden