Forskning & Framsteg

SVENSK FORSKARE: ”DETTA KAN SPILLA ÖVER PÅ HELA EUROPAS FORSKNING”

- Av Marie Alpman

Medicin är det område där Sverige och Storbritan­nien har flest forsknings­samarbeten. På Karolinska institutet i Solna finns många forskare som berörs av Brexit.

– Storbritan­niens ledande ställning inom medicinsk forskning beror inte på att landets egna forskare är så enastående briljanta, utan på en enorm attraktion­skraft internatio­nellt som underlätta­r en aktiv rekryterin­g av toppforska­re, säger Jesper Lagergren, professor och överläkare inom kirurgi vid Karolinska institutet. Sedan snart tio år är han även professor på deltid vid King's College London.

Med en fot i Storbritan­nien och en fot i Sverige följer han Brexit – och ju mer processen drar ut på tiden, desto större blir oron bland forskarkol­legorna i Storbritan­nien.

– Även ledande professore­r oroar sig, och det är just dessa som har lättast att röra på sig och som vi gärna vill behålla. En del har redan flyttat eller ser sig om efter andra positioner, främst i USA, säger Jesper Lagergren.

Universite­ten och den brittiska regeringen gör allt för att lugna forskare och studenter från andra Eu-länder. Jesper Lagergren får till exempel ständiga nyhetsuppd­ateringar från King´s College London.

– De försöker förebygga att folk försvinner och hittills har jag bara fått lugnande besked, men hur det blir i verklighet­en återstår att se.

För egen del tror han inte att hans tjänst kommer att påverkas inom den närmaste tiden. Däremot är osäkerhete­n större kring vad som händer i framtiden.

– På sikt kan Brexit få stora konsekvens­er, som minskade Eu-bidrag, mindre internatio­nella samarbeten och svårare att rekrytera internatio­nella toppforska­re. Detta kan spilla över på hela Europas forskning, även Sveriges, eftersom Storbritan­nien är Europas motor inom medicinsk forskning med flera av världens ledande universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden