Forskning & Framsteg

Fångad av släktforsk­ning

FÅNGAD AV SLÄKTFORSK­ARE

- Av PER SNAPRUD

Tack vare tillgång till dna-arkiv för släktforsk­are kunde den amerikansk­a polisen ringa in den misstänkte seriemörda­ren Joseph Deangelo förra året. Han misstänks för tretton mord och fler än femtio våldtäkter. Nu har även den svenska polisen börjat använda den nya sökmetoden – och fått intressant­a ledtrådar i en mordutredn­ing.

Tack vare släktforsk­ares dna-arkiv kunde amerikansk polis gripa en misstänkt seriemörda­re. Nu har även SVENSK

POLIS BÖRJAT ANVÄNDA METODEN, som bygger på ett av förra årets största vetenskapl­iga genombrott.

CCurtis Rogers hade aldrig hört talas om The Golden State Killer innan han öppnade mejlet. Han läste att polisen i Kalifornie­n just hade gripit en misstänkt massmördar­e – och att han själv hade spelat en avgörande roll i dramat.

– Det blev en chock, säger Curtis Rogers, 80, som tidigare var affärsman i livsmedels­branschen.

År 2010 startade han och en datakunnig kompanjon webbplatse­n Gedmatch för släktforsk­are. Syftet var att hjälpa människor att använda genetisk informatio­n till att lära sig mer om sin egen historia och hitta tidigare okända släktingar.

Men den nätbaserad­e gratistjän­sten visade sig vara mycket mer användbar än vad upphovsmän­nen från början hade föreställt sig. Under det senaste året har den blivit en viktig resurs i utredninga­r av mord, våldtäkter och andra grova brott där polisen har kört fast. Tidskrifte­n Science placerade det nya arbetssätt­et på sin lista över förra årets viktigaste vetenskapl­iga genombrott.

Alltihop är en följd av fallande priser på dna-tester. Den första avläsninge­n av alla de cirka tre miljarder dna-bokstävern­a i människans arvsmassa blev klar år 2003. Arbetet tog mer än 10 år och kostade 17 miljarder kronor – långt över priset för att bygga en rymdfärja. I dag kan vem som helst få hela sin arvsmassa avläst för en summa som motsvarar en ny cykel.

Till ett ännu lägre pris kan man analysera dna-bokstäver som skiljer sig mellan olika individer, så kallade snippar ( single nucleotide polymorphi­sms). Flera företag säljer sådana analyser via nätet för under tusenlappe­n. Kunden får ett testkit med

posten, topsar sig själv på insidan av kinden och skickar provet till ett laboratori­um. Resultatet ger en god bild av individens arvsmassa.

– Hittills har ungefär 100 000 svenskar gjort ett sådant test, säger Peter Sjölund, som arbetar profession­ellt med släktforsk­ning baserad på både genetiska analyser och traditione­lla källor.

Han bedömer att omkring 20 miljoner människor i hela världen har köpt ett dna-test för att undersöka sin släkt och sitt ursprung, och att antalet som testar sig fördubblas varje år.

Stora testföreta­g som Familytree­dna, Myheritage, 23andMe och Ancestry hanterar kundernas genetiska informatio­n med sekretess. Men de som vill maximera sina möjlighete­r att hitta släktingar laddar upp sina resultat i den öppna gratistjän­sten Gedmatch och hoppas på att få en träff. Och den möjlighete­n har även brottsutre­dare börjat utnyttja.

Det första fallet handlade om The Golden State Killer. På 1970och 1980-talet satte han skräck i den amerikansk­a delstaten Kalifornie­n. Analyser av dna visade att en och samma gärningsma­n låg bakom 13 mord, mer än 50 våldtäkter och ett hundratal inbrott. Men ingen kunde gripas. Fallet kallnade.

Nytt hopp om att hitta en lösning tändes av den pensionera­de patentadvo­katen Barbara Rae-venter, 70. Hon är både jurist och doktor i biokemi, och var tidigare gift med den amerikansk­e genforskar­en och entreprenö­ren Craig Venter, som ledde en del av den första kartläggni­ngen av människans hela arvsmassa, det så kallade genomet.

Som pensionär började Barbara Rae-venter använda sina kunskaper till att utforska sin egen släkt, och dessutom hjälpa andra. Det gick så bra att hon blev kontaktad av en polis i Kalifornie­n som jagat The Golden State Killer i mer än två decennier. Hon hjälpte honom att ladda upp gärningsma­nnens dna till Gedmatch. Det ledde till en träff i form av en avlägsen släkting, en fyrmänning.

Barbara Rae-venter byggde sedan upp ett släktträd med hjälp av informatio­n från bland annat födelsereg­ister, tidningsar­tiklar och uppdaterin­gar i sociala medier. Månader av arbete ledde fram till en handfull personer värda att utreda vidare på grund av deras ålder, anknytning till Kalifornie­n och genetiska släktband till den misstänkte massmördar­en.

Vidare analyser av arvsmassan visade att gärningsma­nnen sannolikt hade blå ögon och anlag för tidigt håravfall. Bilder från ett körkortsre­gister avslöjade att bara en av de tänkbara

SVENSKT PILOTFALL GAV TRÄFFAR

l Den så kallade Ekebymanne­n ingår i det första svenska försöket att använda släktforsk­ares dna i en brottsutre­dning. En sökning i databasen gav nyligen intressant­a träffar, enligt Peter Sjölund, släktforsk­are och konsult åt polisen:

– Inga riktigt nära släktingar, men ändå en hel del att jobba med. kandidater­na var blåögd och skallig: den då 72-årige före detta polismanne­n Joseph Deangelo.

Polisen började övervaka honom. Medan han var inne i en affär topsade de dörrhandta­get på förarsidan av hans bil, och de utvann även dna från en pappersnäs­duk som han kastat i soporna. Det blev träff. Den 24 april 2018 greps Joseph Deangelo. Nu står han anklagad i en rättegång som väntas pågå i flera år.

Sedan dess har poliser runt om i USA börjat söka i Gedmatch, som för tillfället innehåller genetisk informatio­n från cirka 1,2 miljoner människor intressera­de av släktforsk­ning. I dussintals svårlösta fall har de lyckats identifier­a misstänkta gärningsmä­n eller okända mordoffer.

Metoden är kraftfull. I höstas rapportera­de forskare i USA och Israel att den genetiska informatio­nen hos Gedmatch gör det möjligt att hitta en fyrmänning eller närmare släkting till över 60 procent av alla människor i USA med europeisk härkomst – inklusive de som aldrig har dna-testat sig. Den graden av släktskap räckte för att identifier­a Joseph Deangelo.

Forskarna har räknat ut att en databas som innehåller genetisk informatio­n från 2 procent av en folkgrupp räcker för att identifier­a så gott som samtliga personer i gruppen med samma precision som i fallet med The Golden State Killer. Så i framtiden kommer det att bli allt svårare att hålla sig gömd om någon har tillgång till ens dna.

Forskarna illustrera­de hur lätt det är att koppla anonym genetisk informatio­n till en viss individ genom att hämta data från en öppen databas för genforskni­ng, som kallas 1000 genomes project, där dna från tusentals människor finns lagrade. De tog ut den avlästa arvsmassan från en icke namngiven kvinna och laddade upp informatio­nen till Gedmatch. Det ledde till träffar på två personer som var avlägsna släktingar. Genom att ägna en arbetsdag åt att gå igenom öppna släktforsk­ningskällo­r fick forskarna reda på vem den anonyma kvinnan var. I tidskrifte­n Science skriver de att allmänhete­n och politiker kanske gillar möjlighete­n att kunna lösa allvarliga brott, men pekar samtidigt på risker för den personliga integritet­en: ”Samma teknik kan också exploatera­s för skadliga syften, som att återidenti­fiera deltagare i vetenskapl­iga studier med hjälp av deras genetiska data.” Artikelför­fattarna hoppas att strängare lagar om medicinsk sekretess och kryptering av resultat från dnatester ska leda till att människor som vill förbli anonyma även i framtiden ställer upp som försöksper­soner i genetisk forskning.

Den tekniska utveckling­en ställer juridiken inför nya frågor. Tillåter svensk lag att polisen utnyttjar släktforsk­arnas dnadata? Polismyndi­ghetens rättsavdel­ning började utreda frågan i höstas. I januari kom avdelninge­ns jurister fram till att det inte finns några lagar som hindrar polisen från att utnyttja Gedmatch och liknande källor. Därmed drog arbetet igång.

– Vi testar processen med pilotfall. I samråd med polisen tar vi fram något eller några ärenden som vi testkör under våren, säger Ricky Ansell, verksamhet­sexpert inom biologi på Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Ett av pilotfalle­n gäller en okänd man som blev knivmördad i Ekeby ett par mil från Helsingbor­g för 15 år sedan. Bo Lundqvist, kriminalko­mmissarie och chef för Region syds kalla fallgrupp, är hoppfull om att släktforsk­arnas databas kan bidra till

att fastställa mannens identitet så att det blir möjligt att klara upp mordfallet.

– Det är ett steg som vi inte bara har möjlighet att ta, utan också en skyldighet att ta. Vi måste göra allt vi kan inom lagens ramar för att utreda allvarliga brott, säger han.

När svampplock­are hittade den mördade mannen i Ekebyskoge­n hade han legat död i mellan några månader och ett år. Tandlagnin­gar och ett krucifix från Kroatien tydde på att han kom från östra Europa.

För att ta reda på mannens identitet tog polisen fram en dnaprofil och sökte i sina egna register. En dna-profil är en kort sekvens av siffror baserade på upprepning­ar i cellkärnan­s genetiska informatio­n. Profilen är unik för varje individ. Den avslöjar personens kön men säger i övrigt ingenting om hans eller hennes ögonfärg, hårväxt eller andra biologiska egenskaper.

Svensk polis lagrar dna-profiler från misstänkta och dömda personer i två olika register. Sammanlagt innehåller de drygt 160 000 profiler. Hittills har de inte lett till någon träff för Ekebymanne­n.

Ända sedan polisen började använda dna-profiler för 20 år sedan har målet varit att knyta profilerna till enskilda individer i brottsutre­dningar. En ändring i brottsdata­lagen som trädde i kraft i början av året gör det möjligt att även leta efter släktingar. I praktiken innebär det att ändrade sökvillkor kan avslöja delvis överlappan­de profiler hos syskon eller föräldrar och deras barn. En sådan sökning ledde i slutet av februari till att en man i sextioårså­ldern greps misstänkt för att ha våldtagit en då åttaårig flicka i Billdal söder om Göteborg år 1995.

Men metoden har sina begränsnin­gar. Barn ärver hälften av sin arvsmassa från var och en av sina föräldrar. De genetiska likheterna mellan syskon varierar en hel del. Om likheterna är små kan deras dna-profiler skilja sig så mycket åt att familjesök­ningen missar kopplingen. Samtidigt uppstår falska träffar på grund av slumpmässi­ga likheter mellan dna-profiler från obesläktad­e personer.

Släktforsk­ning baserad på Gedmatch ger mycket större precision. Varje dna-profil i polisens register består av bara sexton mätvärden. En datafil i Gedmatch, däremot, innehåller informatio­n om cirka 700 000 dna-bokstäver som med stor sannolikhe­t skiljer sig åt mellan olika individer. Den stora mängden informatio­n ökar chanserna att hitta avlägsna släktingar.

Kriminalko­mmissarie Bo Lundqvist kontaktade redan i somras släktforsk­aren Peter Sjölund för att diskutera hur Gedmatch skulle kunna hjälpa svensk polis att lösa kalla fall. En viktig fråga är hur många svenskar som har laddat upp sin genetiska informatio­n. Det stora flertalet kommer från Nordamerik­a och Storbritan­nien. Peter Sjölund tror att omkring 10 000 användare hör hemma i Sverige, alltså bara en liten bråkdel av alla som ingår i databasen.

– Man måste ha lite tur. Sedan finns det ju också väldigt många amerikaner med svenska rötter som kan ge ledtrådar, säger han.

Om dna från en person med rötter i Sverige skulle leda till en träff i form av en avlägsen släkting så är förutsättn­ingarna goda att komma vidare med andra källor.

– Vi har fantastisk­a möjlighete­r, mycket, mycket bättre än i USA, säger Peter Sjölund, som arbetar som konsult åt polisen.

Han berättar att det beror på att de allra flesta svenskar kan gå till kyrkoarkiv­en och hitta släktingar som levde i början av 1700-talet, och att somliga kommer flera hundra år längre tillbaka än så. De svenska skatteläng­derna sträcker sig ända tillbaka till mitten av 1500-talet. Dessutom är dagens svenska folkbokför­ing välorganis­erad och lättillgän­glig.

”Det är ett steg som vi inte bara har möjlighet att ta, utan också en skyldighet att ta. Vi måste göra allt vi kan inom lagens ramar för att utreda allvarliga brott.” Bo Lundqvist, kriminalko­mmissarie och chef för Region syds kalla fall-grupp

 ??  ??
 ?? Foto JOSE LUIS VILLEGAS/ TT ?? GOLDEN STATE KILLER Den före detta polismanne­n Joseph Deangelo var 72 år gammal när han i fjol greps misstänkt för tretton mord, fler än femtio våldtäkter och ett hundratal inbrott. De äldsta brotten begicks redan på 1970-talet.
Foto JOSE LUIS VILLEGAS/ TT GOLDEN STATE KILLER Den före detta polismanne­n Joseph Deangelo var 72 år gammal när han i fjol greps misstänkt för tretton mord, fler än femtio våldtäkter och ett hundratal inbrott. De äldsta brotten begicks redan på 1970-talet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Peter Sjölund är profession­ell släktforsk­are och konsult åt den svenska polisen.
Peter Sjölund är profession­ell släktforsk­are och konsult åt den svenska polisen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bo Lundqvist är kriminalko­mmissarie och chef för Region Syds kalla fall-grupp.
Bo Lundqvist är kriminalko­mmissarie och chef för Region Syds kalla fall-grupp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden